"Спорт – це здоров’я": як правильно тренуватися та чути свій організм? Пояснює лікар

"Спорт – це здоров’я": як правильно тренуватися та чути свій організм? Пояснює лікар

27 червня у Львові під час півмарафону загинув один з бігунів, якому лишалося 200 метрів до фінішу. Як повідомлялося в медіа, 23-річний хлопець пробіг дистанцію в 15 км дуже швидко – за годину і 15 хвилин. Відтак в суспільстві піднялося питання, чи завжди спорт – це здоров’я та як займатися фізичними навантаженнями без шкоди для власного організму. Українське радіо розпитало у спортивного фізіолога Володимира Ткаченка, чи варто займатися спортом влітку, як правильно помічати сигнали організму, який просить зменшити навантаження, та чи можуть у цьому допомогти численні спортивні гаджети.

Чи варто тренуватися на спеці?

"Якщо правильно тренуватися, то зазвичай все має бути добре. Проте частіше буває, що людина й тренується неправильно, й має ризики", – наголосив Володимир Ткаченко.

За словами лікаря, в спеку краще не планувати жодних рекордних забігів, а показувати свій особистий результат краще до середини весни чи пізньою осінню: "Дуже багато стартів заплановані на ці періоди і там можна себе проявити. Спортсменам треба пояснювати, що літній сезон – це сезон, в який краще просто підтримувати спортивну форму". 

Принагідно експерт зауважив, що влітку навіть у професійних спортсменів спостерігається зниження рівня спортивних результатів відносно того, який спостерігається навесні чи взимку. 

Який зрозуміти, що навантаження критичне для організму?

"Основний симптом – це стенокардія, тобто біль за грудиною. Коли з'являється такий біль, однозначно треба сповільнитися, а потім – піти до кардіолога та провести детальне дослідження серцевого м'яза. Зазвичай трагедії трапляються тоді, коли є проблеми саме з серцевим м'язом, а смерть настає тоді, коли відбувається фібриляція шлуночків серця", – пояснив Ткаченко.  

Експерт звернув увагу, що для визначення максимально допустимої частоти серцевих скорочень є формула "220 мінус твій вік". Проте, зазначив експерт, це дуже оманлива формула: "Є люди, яким, наприклад, 20 років, а показник в 150 буде дуже високим. Так само я бачив людей, яким 60 років, але вони себе спокійно відчувають на рівні 190 ударів на хвилину. Все дуже індивідуально. "220 мінус вік" – це більше рекомендація для лікарів, до скількох ударів серця на хвилину можна розганяти людину під час тесту". 

"Краще робити контрольовані тести в лабораторіях, де є спеціальне обладнання і, якщо щось трапиться, вас зможуть реанімувати на місці. Плюс йдеться про стеження за показниками в реальному часі і людину можуть зупинити, якщо щось піде не так", – порадив Володимир Ткаченко. 

Тренування на низькому пульсі: чи вони корисні?

Лікар розповів, що популярні нині тренування на низькому пульсі  дуже корисні та пояснив, в чому саме їхні переваги: "На низькому пульсі відбувається васкуляризація, тобто відкриваються судини, які сидять і чекають, коли їх попросять відкритися. Покращується забезпечення кров'ю міокарда, скелетних м'язів, покращуються аеробні здібності, що є вашою ефективною енергією без побічних продуктів. Чим більше ви будете отримувати цієї енергії, тим кращий результат з мінімальними ризиками ви будете отримувати". 

"Але слід розуміти, що поняття "низька чсс" (частота серцевих скорочень  прим. ред.) для кожного різна. Може бути людина, для якої низька чсс – це 160-170 ударів на хвилину", – зазначив експерт.

Чи допомагають в тренуваннях фітнес-гаджети?

Володимир Ткаченко зауважив, що будь-який системний підхід до занять спортом є хорошим, відтак залучення новітніх технологій зайвим не буде: "Але треба розрізняти гаджети за їхньою якістю. Фітнес-браслети в стані спокою досить непогано показують рівень чсс, але з іншого боку, коли ви біжите або постійно рухаєте рукою, датчик, який на них встановлений, не завжди спрацьовує так, як треба". 

"Для того, щоб мати актуальні дані про роботу свого організму, краще використовувати саме нагрудний датчик чсс. Він одягається на грудну клітину і працює по принципу екг (електрокардіографія  прим. ред.), – підсумував Володимир Ткаченко. 

Фото: pixabay

Останні новини
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Без фото і рукостискань. Гутцайт про поводження українських олімпійців з російськими
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю