Президентське вето на відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів: якими будуть наслідки?

Президентське вето на відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів: якими будуть наслідки?

Президент України Володимир Зеленський ветував закон щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Глава держави вважає, що окремі статті законопроекту суперечать одна одній. Експертка Центру протидії корупції Галина Чижик в ефірі Українського радіо прокоментувала, чим загрожує затримка із цим законопроектом та якими можуть бути наслідки подальшого паралічу роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

0:00 0:00
10
1x

Чому президент ветував законопроект щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів 

Насправді в президента іншого виходу не було, оскільки спікер Верховної Ради Дмитро Разумков направив президенту на підпис закон, в якому були суперечливі положення. Хоча ми всі раділи і вітали те, що народні депутати підтримали важливу поправку, яка гарантувала вирішальну роль у відборі членів комісії суддів саме незалежним експертам, у законі також було інше положення, яке паралельного дозволяє суддям, делегованим Радою суддів, блокувати будь-які рішення конкурсної комісії. Тому через таку суперечливість і нерозуміння того, як прийматимуться рішення у конкурсній комісії і на чиєму боці перевага, президент ветував закон з пропозицією вилучити положення, яке дозволяло суддям блокувати роботу конкурсної комісії, щоби саме залишилися положення про вирішальний голос незалежних експертів.

Чому депутати пропустили ці правки, проголосувавши за них

За це великою мірою несе відповідальність голова профільного комітету Андрій Костін, який представляє якраз президенту фракцію у парламенті, оскільки саме за рішенням комітету у тексті законопроекту до другого читання, який проголосували народні депутати, з'явилася норма про повноваження суддів блокувати рішення конкурсної комісії. Диво сталося під час розгляду в сесійній залі, коли депутати усупереч початковій позиції комітету підтримали важливу поправку депутатки Анастасії Радіної, яка фактично зіграла ключову роль про вирішальний голос незалежних експертів у цьому процесі, але оскільки попередньо комітет рекомендував іншу модель голосування, так сталося, що в прийнятому законі з'явилося два суперечливих положення. Тобто цього можна було уникнути, ще коли рішення приймав комітет. Однак, більшість "Слуг народу" у комітеті на чолі з Андрієм Костіним не підтримали важливу поправку Радіної. Згодом спікер Верховної Ради Дмитро Разумков відмовився вирішувати цю проблему і виносити це питання на голосування, просто підписав закон із суперечливими положеннями і перекинув відповідальність на президента.

Я гадаю, що Андрій Костін і депутат від "Слуги народу" з комітету свідомо голосували проти поправки про вирішальний голос незалежних експертів, однак завдяки наполяганням і вимогам громадськості, завдяки позиції міжнародних партнерів таки вдалося переконати народних депутатів у пленарній залі проголосувати за важливу норму, тому що без цього реформа знову провалиться. Якщо ми зараз віддамо вирішальний голос в руки самих суддів, то не можна сподіватися на оновлення ВККС. Саме у незалежних експертів, запропонованих міжнародними партнерами, має бути вирішальний голос. Проблему можна було вирішити ще одним голосуванням. І для цього потрібна була ініціатива Разумкова, однак Разумков свідомо так само це робити не захотів.  

Про президентські пропозиції

Ми сподіваємося, що наступного тижня, який буде останнім пленарним тижнем у цій сесії, депутати проголосують президентські пропозиції і таки приймуть законопроект № 3711 про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів в цілому. Принаймні сьогодні Комітет правової політики розглянув президентські пропозиції і рекомендував депутатам ухвалити відповідне рішення. Тому фактично нас відділяє лише один крок — це голосування в сесійній залі.

Президент запропонував усунути із тексту закону суперечливе положення, яке дозволяє суддям блокувати. Тобто депутати мають ще раз проголосувати за закон, але вже без цього положення, яке ставить під загрозу результат реформи. Сумно, що в президентських пропозиціях з'явилися інші рекомендації, які не покращують, а погіршують текст закону. Йдеться зокрема про те, щоб гарантувати більшість суддів у майбутній Вищій кваліфікаційній комісії суддів.

Чи встигнуть депутати внести зміни до закону до закінчення сесії

У них немає виправдань і немає пояснень, чому вони не встигнуть. Попереду цілий пленарний тиждень. Голосування і розгляд президентських пропозицій — це питання 10-15 хвилин. Тому депутати зобов’язані це зробити, зважаючи на те, що ВККС не функціонує вже понад півтора роки та заморожені процеси оцінювання відбору суддів, тому депутати не можуть відкласти вирішення цієї проблеми ще на два місяці. 

Тут важливішим навіть є геополітичний контекст цієї ситуації, оскільки президент України Володимир Зеленський планує поїхати до Сполучених Штатів, щоб зустрітися із президентом Америки. І дуже поганий сигнал українська сторона дасть Сполученим Штатам, якщо не буде проголосовано закон про Вищу кваліфікаційну комісію суддів, а також ще один важливий законопроект про реформу Вищої ради правосуддя.  

Буквально вчора у Вільнюсі на конференції, присвяченій українським реформам, держсекретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен заявив про те, що є п'ять пріоритетних реформ для України і першою такою формою є прозорі конкурси до ВККС і ВРП. Це чіткий дипломатичний сигнал стосовно того, чого очікують від української влади, і українська влада просто не може продемонструвати зараз нашому ключовому союзнику, що нам не можна довіряти і що на нас не можна покладатися.

Якими будуть наслідки, якщо парламент не ухвалить відповідне рішення 

Це так само впливає і на нашу можливість отримати кредитну допомогу від Європейського Союзу, оскільки прийняття закону про ВККС є обов'язковою умовою отримання другого траншу, а там йдеться про шістсот мільйонів євро. Крім того, нам вже зараз бракує понад дві тисячі суддів. Ми їх не можемо відібрати та призначити через те, що не працює кваліфкомісія суддів. Вона не запрацює на наступний день після прийняття закону, оскільки до цього потрібно буде провести конкурс, і це теж орієнтовно ще 6 місяців, тому ми не можемо собі зараз дозволити таку розкіш, щоб ще два місяці не приймати закон. 

Фото: Офіс президента