У НАТО розповіли, що має далі робити Україна, аби наблизитися до Альянсу

У НАТО розповіли, що має далі робити Україна, аби наблизитися до Альянсу

На міжнародній конференції у Вільнюсі президент Володимир Зеленський зазначив, що нам необхідно отримати конкретний перелік реформ і критеріїв, виконання яких дасть можливість на інтеграцію з Альянсом. Які завдання стоять перед нашою державою нині в ефірі Українського радіо розповідає керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Про завдання, які стоять перед Україною

Якщо ми подивимося і почитаємо заяву НАТО за підсумками саміту, який відбувся місяць тому,  то побачимо, що там дуже детально прописано, що просять від України: судову реформу, реформу Служби безпеки, боротися з ворожою агентурою і посилення сектору контррозвідки для протидії Росії, а також побороти олігархів та тіньову економіку. Фактично вже й так зрозумілі напрямки, за якими нам необхідно працювати.

План реформ давно створений, план співпраці затверджується указом президента щорічно, а готує його Кабінет Міністрів спільно з РНБО, тобто задіяно багато органів, які надають свої пропозиції. У нас все є, було б бажання це реалізовувати, політична воля і правильна робота в цьому напрямку. Я вважаю, що нам дуже важливо зараз зосередитися на внутрішній роботі, реформуванні. Все це відбувається не для НАТО, а для нас, щоб покращити життя наших громадян, зробити систему справедливою і відкритою, менш корупційною, з посиленим сектором безпеки і охорони. Це і є нашим завданням. А ходити і розповідати, що всі не такі ― це не серйозно. Нам потрібно вибудовувати взаємодію на нормальному рівні з партнерами, тим більше вони до цього готові.

Нам важливо, щоб наша Спецслужба гарантувала контррозвідувальний захист держави в різних сферах.

Читати далі: Наскільки українська армія наблизилася до стандартів НАТО: коментує заступник Міністра оборони

Про підтримку, яку НАТО вже надає

Я хочу сказати, що оцінки, які сьогодні відбуваються у нашому інформаційному просторі, схожі на якусь провокацію. Бо багато людей, на жаль, іноді й самі політики починають говорити про те, що в НАТО нас не чекають, що це обман і ми нікому там не потрібні. Але курс України в НАТО був підтверджений самітом НАТО, також це прокоментував президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден, також треба подивитися на навчання, які відбуваються у Чорному морі, а також ті, які плануються цього року. НАТО залучає Україну практично до всіх своїх військових навчань в Європі, зокрема до навчань Defender, адже в них беруть участь лише країни-члени Альянсу. Такими діями дають Росії зрозуміти, що Україну розглядають як потенційного члена НАТО, що Україна не залишиться сам на сам з агресором, що їй нададуть підтримку.

Нам потрібно розвивати цю співпрацю, щоб наші партнери не втрачали довіру і віру в нас.

Я не ідеалізую, не кажу, що немає проблем і труднощів, але стільки заяв з докорами, що лунають у бік ЄС, НАТО і США, а разом з тим не чутно жодних скарг стосовно Росії, яка веде проти нас війну, захопила наші території і є стримуючим фактором у нашій інтеграції. 

Читати далі: Sea Breeze-2021: чому Росія збільшує кількість кораблів у Чорному морі? Коментує експерт

Зазначимо, що Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг 9 лютого повідомив, що терміни вступу України до НАТО залишаються невизначеними, але демократичні реформи наблизять країну до членства в Альянсі.

Фото: Офіс президента