"Нервовий стан підсилює дію отрути" — герпетологиня про поведінку поруч зі змією

"Нервовий стан підсилює дію отрути" — герпетологиня про поведінку поруч зі змією

За даними ВООЗ, щороку у світі змії кусають більше 5 мільйонів людей, а від отрути помирають від 81 до 138 тисяч. Проте втричі більше людей потребують ампутації кінцівок чи отримують інші непоправні наслідки укусів. В Україні змії активні з квітня до жовтня, у квітні–травні у них починається шлюбний період, тому вони стають більш активним. Другий пік — осінь, під час грибного сезону. Та навіть улітку треба бути обережним і уважним. Як діяти у випадку, коли вкусила змія та як вміти цьому запобігати — в ефірі Українського радіо пояснює зоологиня, відома українська герпетологиня, авторка каталогу змій, кандидатка біологічних наук, старша наукова співробітниця Національного науково-природничого музею НАН України Ірина Доценко.

Що робити, якщо побачили змію

Поведінка змії може бути різною, все залежить від того, яку змію ви зустріли. Є дуже агресивні, але при цьому неотруйні плазуни. Наприклад, каспійська, інша назва якої ― жовтобрюх. Навіть якщо вона вкусить, то біди не буде. А от дійсно невеличка гадюка має отруту і може нанести шкоду організму. Проте треба сказати, що більшість випадків укусів гадюк призводить до поганих наслідків через те, що страх, який переживають люди. Нервовий стан підсилює дію отрути. Людина починає нервувати, надмірно рухатися, а це розганяє кров з отрутою по організму, а та швидше досягає необхідних центрів, що негативно впливає на організм. 

Читайте також: Правила поведінки у надзвичайних ситуаціях: що треба знати, аби врятуватися 

Як себе поводити

Хочу сказати, що гадюки загалом неагресивні. Я бачила як діти беруть їх у руки і підносять до обличчя, навіть не знаючи, що це гадюка. Вони досить пасивні і уникають зустрічей з людиною. Проте найкращий варіант ―  це не чіпати. Якщо вона спокійна, то роздивіться, якщо відчуваєте ворожість, то не лякайтесь ― це основне правило. Врешті-решт це ми втручаємося у їхнє середовище. Гадюка може вкусити, якщо ви на неї наступите, її реакція буде швидшою за вашу. Мирне співіснування ―  це найкращій принцип. Крім того, якщо ви йдете до лісу, то взувайте міцне взуття, так ви захистите себе не лише від зміїних укусів. 

Мідянка звичайна

Фото: Мідянка звичайна

Ще є така змія ― мідянка, яка має бурий відтінок, інколи сірий, вздовж її тіла проходять 4 темніші смуги з дрібними темно-бурими плямами, а на голові та шиї характерний темний візерунок. Вона виростає до 80 см. Гадюки від 50 см вважаються дорослими. Якщо її спіймати, то вона дуже кусається, але не становить для людини загрози.

Гадюка звичайна

Фото: Гадюка звичайна

Гадюку можна відрізнити за приплюснутою головою та темним зиґзаґом на спині. Загалом у нас 3 види: гадюка звичайна, яка знаходиться на Півночі України,  гадюка степова, або гадюка Ренарда та гадюка Нікольського.

Гадюка степова

Фото: Гадюка степова

Гадюки Нікольського 1

Фото: Гадюка Нікольського

Читайте також: Що варто знати при зустрічі зі змією, як розпізнати отруйну та поводитися при укусі

Зазначимо, що у 2020 році зафіксували 249 звернень через укуси змій, 83 людини отримати протиотруту. Тоді як у 2019 році зафіксували 363 звернення, а у 2018 — 396, одна людина померла.

Фото: naturalist.if.ua