Чи вдалося Байдену відновити єдність з НАТО, яку порушив Трамп. Пояснює експерт

Чи вдалося Байдену відновити єдність з НАТО, яку порушив Трамп. Пояснює експерт

Знаковою подією тижня став саміт НАТО в Брюсселі. Головна інтрига якого ― повернення до євроатлантичної родини Сполучених Штатів Америки. Чи вдалося країнам домовитися про співпрацю в ефірі Українського радіо розповідає заступник директора з міжнародних питань у Центрі досліджень армії, конверсії і роззброєння Михайло Самусь.

Чи засвідчив нинішній саміт про єдність Альянсу, яка була порушена Трампом

Насправді цей саміт якраз тим і відзначався, що був коротким. Там зафіксували те, що було раніше, до Трампа. Якщо ми подивимось на фінальну декларацію зустрічі, то нічого нового практично не знайдемо. Не тільки того, що стосується України та Грузії, але й всіх напрямків роботи Альянсу. 

Проте зафіксували те, що Альянс повернувся до свого стабільного, солідарного і консолідованого існування. В таких умовах можна розвиватися далі. Зараз починається процес формування нової концепції і поглядів існування Альянсу на наступні 10 років. Я думаю, що треба дивитися на такі напрямки як розширення НАТО, оскільки ситуація з Україною та Грузією перезріла і треба ухвалювати якісь рішення, а не просто повторювати мантру про відкриті двері 13 років поспіль.

Франція повідомила про те, що питання членства України НАТО не стоїть на порядку денному

Я не думаю, що це відповідає дійсності. Треба французам повідомити, що у квітні 2008 року було записано, що Україна і Грузія будуть членами НАТО через процес ПДЧ. Я не згоден з такою позицією Франції.

Читати далі: "Протягом 3-5 років ми матимемо нинішній формат партнерства" — експерт про вступ України в НАТО

Чи є Росія і Китай головними загрозами для НАТО

Насправді тут варто більше говорити про виклики, бо використовуються різні підходи. Росія ― це країна, яка порушила міжнародне право і розпочала агресивну війну в Європі, окупувавши Крим та Донбас. Китай ― це інша ситуація, більше американська справа. Тому США і впроваджує це питання в порядок дениий Альянсу. Проте я не думаю, що це загроза для всіх країн-членів НАТО. Це більше питання глобальної перетрансформації та конкуренції на новому етапі технічної революції. 

Якщо загалом брати візит Байдена до Європи, то можна побачити, що ще була зустріч у Великобританії, а також саміт США-ЄС. За каденції Трампа відносини між Сполученими Штатами і Європейським Союзом були дуже холодними і загрозливими з точки зору економічної, енергетичної безпеки. Зараз ми бачимо, що Байден демонстративно робить подарунки Європі, тут можна згадати "Північний потік-2". За рахунок цього Сполучені Штати намагаються заручитися найбільшою можливою підтримкою Європейського Союзу у майбутньому протистоянні з Китаєм. Та й зустріч з Путіним була на це спрямована ― домогтися від Росії, яка насправді загрожує міжнародному порядку, щоб вона не переходила на бік Китаю. 

Чи стоять США та Туреччина на порозі порозуміння

Іншого виходу немає. Країни, які будують свою геополітику нормально, намагаються не створювати конфліктів як засіб вирішення своїх національних інтересів, повинні формувати максимально сприятливі і позитивні відносини. Україні теж варто так робити. Політика Ердогана полягає у тому, щоб створювати конфлікти, але з прицілом на те, щоб потім їх вирішувати на нових умовах. 

Я думаю, що для Байдена та Ердогана нині сприятливий момент, щоб визначити нові напрямки розвитку ситуації, адже зараз будуть відбуватися дуже цікаві процеси в Центральній Азії, деякі вже відбуваються на Кавказі. Для США було б непогано, якщо б Туреччина взяла на себе більшу відповідальність у цих регіонах, щоб вона відігравала там більшу роль, ніж Росія. Для Байдена Ердоган є важливим партнером в різних регіонах світу.  

Про що свідчать переговори Байдена з представниками Литви, Латвії та Естонії і те, що президент США не вів жодних перемовин з Польщею

Цей візит Байдена був швидким, як і саміт. Те, що з поляками була демонстрація охолодження відносин, то варто згадати про стосунки країн за правління Трампа. Я думаю, що зараз іде аудит відносин, можливо, аудит контрактів, підписаних на придбання винищувачів, протиракетної  і протиповітряної оборони. Ймовірно є питання стосовно внутрішньої політики Польщі саме з точки зору військового співробітництва, я маю на увазі створення військових баз на території європейської країни. Думаю, відносини США і Польщі будуть окремим треком, який не варто було виносити в поля саміту, а все ж займатися цим більш глибоко і вдумливо. 

Нагадаємо, 3 роки тому президент Дональд Трамп застеріг країни НАТО, що США покинуть Альянс, якщо інші його члени не збільшать оборонні видатки.

Фото: nato.int