Українська зброя на ринку: що пропонуємо, з ким торгуємо і скільки заробляємо?

Українська зброя на ринку: що пропонуємо, з ким торгуємо і скільки заробляємо?

З 15 до 18 червня 2021 року у Києві проходить XVII Міжнародна виставка "Зброя та безпека". Які експонати представляє вітчизняний оборонпром, які замовлення вже отримали українці в ефірі Українського радіо розповідають генеральний директор ДП "Укрспецекспорт" Вадим Ноздря та генеральний директор ДП "Завод імені В. О. Малишева" Василь Крилас.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Про експонати та ситуацію на виставці говорить Вадим Ноздря

Що демонструє ДК "Укроборонпром"

Ми всі надзвичайно задоволені, що виставка відбувається у цьому році — це дуже важлива подія, яка відкриває багато можливостей для нашої присутності на зовнішніх ринках. Ми можемо також продемонструвати наші здобутки оборонно-промислового комплексу України. Сьогодні відвідувачів та іноземних гостей найбільше цікавлять новітні розробки, зокрема ударний безпілотний апарат "Сокіл-300". На стенді "Укроборонпрому" присутній натурний макет, який приваблює візитерів. Безумовно, також одним з найважливіших експонатів, нашою гордістю є бойовий танк "Оплот", присутній на виставці. Він дійсно захоплює відвідувачів, особливо приємно бачити як запалюються очі у дітей, які його бачать. 

Чи є співпраця з приватними українськими виробниками безпілотників

Тільки 40 підприємств Укроборонпрому присутні на нашому стенді, а загалом їх значно більше. Поруч з нами знаходиться "​Національна асоціація підприємств оборонної промисловості України", яка об’єднує приватні компанії. Ми часто, коли відчуваємо цікавість іноземних відвідувачів, запрошуємо на стенди наших колег, приватних виробників. Зокрема, ми демонстрували компанію "Укрспецсистемс", яка виробляє безпілотники. Її продукція зарекомендувала себе дуже добре і має серйозний експортний потенціал. 

Чи є вже попередні домовленості про контракти

Ми вже можемо похвалитися тим, що зустріли велику кількість делегацій. До нас завітали наші стратегічні партнери, з якими ми мали можливість обговорити поточний стан виконання контрактів, зафіксували певні домовленості і підписали технічні протоколи, які ляжуть в основу майбутніх контрактів. Учора підписали контракт на ремонт військових літаків з нашим стратегічний партнером — Ісламською Республікою Пакистан. Робота продовжується і виставка дає багато можливостей.

Чому існує міф, що українській армії немає чим воювати

Щоб розвінчати цей міф достатньо просто завітати на виставку і побачити нашу зброю, всю міць військово-оборонного комплексу України, яка здатна забезпечити наше військо.

Чи будуть контракти закупок іноземних зразків зброї для української армії

Це питання, яке варто поставити замовнику — Міністерству оборони України і Збройним Силам. Я бачу, що тут присутні іноземні виробники, постачальники, з якими відбуваються перемовини. Ми також проводимо передконтрактну роботу, спрямовану на забезпечення державного оборонно-промислового комплексу.

Про розробку заводу ДП "Завод імені В. О. Малишева" та ситуацію на підприємстві розказав Василь Крилас

Чи є інтерес до танку "Оплот"

Це експонат №1. Він викликає величезний інтерес. Практично всі делегації, присутні сьогодні на виставці, були у нас, ми з усіма спілкувалися. Лише за минулі два місяці потенційним трьом країнам ми демонстрували на полігоні можливості нашої машини. Нині ми попередньо проводимо переговори. Думаю, ми будемо мати нові контракти. 

Наше Міністерство оборони також має великий інтерес до цієї машини. Вже зроблені перші кроки, щоб можна було її замовити, адже у Міністерства є вимога, щоб всі комплектуючі були імпортозаміщенні, не повинно бути жодної деталі, яку б виробляла країна-агресор. Ми з нашим партнером, Харківським конструкторським бюро з машинобудування імені O.O. Морозова, та іншими підприємствами проводимо дослідницько-конструкторську роботу по імпортозаміщенню. У цьому році ми опрацюємо конструкторську документацію, а в наступному плануємо приступити до виготовлення дослідних зразків. Вони пройдуть всі необхідні досліди і я впевнений, що після цього будуть замовлення від Міністерства оборони. 

Це найсучасніший танк на сьогоднішній день. Він є одним з кращих танків у світі.

У якому стані знаходиться завод

Зараз ми вирівнюємо ситуацію, сьогодні в нас вже немає заборгованостей по заробітній платі. Хочу сказати, що у червні я підписав з нашим партнерами, Ісламською Республікою Пакистан, важливий контракт на 1,5 мільярда гривень. Нині ще йде підготовка контрактів, які ми плануємо підписувати. Наше підприємство буде завантаженим і, я думаю, більше проблем у нас не буде. За півтора роки нам вдалося повернути довіру партнера, ми зустріли дві делегації, з якими налагодили співпрацю. Також ми продовжуємо роботу над тим, щоб й надалі поставляти танки в Таїланд. 

Зазначимо, у заходах братимуть участь близько 30 іноземних підприємств. Свою продукцію мають намір представити виробники у сфері оборони, безпеки та авіакосмічної галузі з Австрії, Бразилії Франції, Ізраїлю, Казахстану, Литви, ОАЕ, Пакистану, Польщі, США, Туреччини, Чехії та інших країн.

Фото: www.facebook.com/expo.weapon