"Є два законопроекти, які створять потужний поштовх для нашої держави" — секретар РНБО про деолігархізацію та важливі законодавчі зміни

"Є два законопроекти, які створять потужний поштовх для нашої держави" — секретар РНБО про деолігархізацію та важливі законодавчі зміни

В ексклюзивному інтерв’ю Українському радіо секретар РНБО Олексій Данілов розповідає про законопроєкти, які запустять важливі процеси в Україні, боротьбу з олігархами та завдання, які треба виконати, щоб вступити до НАТО.

0:00 0:00
10
1x

Як вплинути на олігархів, які підкуповують народних обранців

Давайте почнемо з того, що ми на засіданні Ради національної безпеки і оборони, за пропозицією президента Володимира Зеленського, запропонували розглянути взагалі існування олігархів як класу на території України. Ми підтримуємо ідею того, щоб в Україні має бути якомога більше заможних людей, громадян з середніми і високими статками. Проте тим, хто набув свої статки не зовсім законним способом, корумпує наше суспільство, міністрів, депутатів, купує ухвалення деяких рішень, отримує поза законом ліцензії, треба протидіяти. Мова йде про те, що сьогодні в Конституції України є така норма, де зазначено, що ми маємо стати членом НАТО. Щоб цього досягнути, треба відповідати певним критеріями. Якщо нам не вдасться це зробити, то не всі країни будуть зацікавлені у тому, щоб ми приєдналися до цієї організації. Нам треба максимально швидко виконати домашнє завдання, поставити крапку у цьому питанні, щоб середній бізнес міг розвиватися, щоб йому було легко дихати. Той виклик, який зробив Володимир Зеленський, на мою думку, став великим завданням за довгий час за існування політичних процесів в Україні, яке нам обов’язково треба виконати.

Читати далі: "Держава має бути належним арбітром" — директорка EBA про судову реформу, податки та "олігархічний закон"

Як врегулювати процес, щоб заможні люди не були спонсорами депутатів

Коли ви дуже уважно почитаєте закон, то побачите там багато цікавих речей (прим. ред. — мова йде про законопроєкт №5599 про деолігархізацію). Наприклад, якщо буде зафіксована зустріч між народним депутатом або уповноваженою особою з олігархом чи  пов’язаним з ним громадянином, то ці люди понесуть відповідальність. Відкритість і прозорість — це шлях, яким треба йти, про який треба говорити. На мою думку, є два законопроекти, які створять потужний поштовх для нашої держави: перший — закон про обіг землі, другий — закон про геопросторові дані, який є дуже важливим для розвитку всіх процесів в Україні. 

Чи з’явиться законопроект про примусовий поділ теле- і радіовласності

Це комплексне питання, до якого ми обов’язково будемо підходити, яке ми плануємо розглядати, аналізувати процеси, які відбувалися раніше, досліджувати потреби того, чи дійсно варто вносити законодавчі корективи в них. 

Зазначимо, що під час Всеукраїнського форуму "Україна 30. Економіка без олігархів" Олексій Данілов наголосив на тому, що олігархічна економічна модель розбудови України забрала можливості у бізнесменів займатися бізнесом.

Фото: ukraine30.com