Правила поведінки у надзвичайних ситуаціях: що треба знати, аби врятуватися

Правила поведінки у надзвичайних ситуаціях: що треба знати, аби врятуватися

За статистикою упродовж останнього десятиріччя в Україні зафіксували майже 240 випадків виникнення катастрофічних природних явищ. Доцентка кафедри охорони праці та інженерії середовища Національного університету біоресурсів і природокористування України, кандидат біологічних наук Тамара Білько, професор кафедри електричних станцій і систем Вінницького національного технічного університету Олександр Рубаненко та головний спеціаліст відділу використання лісових ресурсів Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Мусійовський в ефірі Українського радіо розповіли про основні правила поведінки під час надзвичайних ситуаціях та наголосили на основних алгоритмах надання першої домедичної допомоги.

0:00 0:00
10
1x

Який показник швидкості вітру вважається небезпечним?

Ми повинні слухати гідрометцентр про штормове попередження і в такому випадку краще залишатися вдома. Швидкість руху повітря у розмірі 13 метрів за секунду вже кваліфікується як небезпека. І 20 метрів за секунду може призвести до руйнування споруд, може бути небезпечним для людей і може призвести за їх травмування і навіть створює загрозу життю.

Якщо буревій застав на вулиці, то, якщо ви знаходитесь у великому місті, вам треба якомога далі відійти від хитких споруд, зокрема зупинок, кіосків, дерев, тому що під час буревію можуть відриватися гілки і травмувати вас. Вам треба знайти міцні споруди або знайти в під’їзд будь-якої будівлі чи підземний перехід. Якщо ви знаходитесь в сільській місцевості, вам треба спуститися в погреб або залишитись вдома. Якщо ви знаходитесь в полі, ваша задача не бути найвищою точкою. Вам треба спуститися або в яму, або в явір, там присісти, нахилити голову і перечекати буревій. 

Якщо ви в автівці, то це небезпечна ситуація. Сильні пориви вітру є небезпечними, тому що вони можуть переміщати автомобіль в іншу полосу або навіть взагалі можуть зсунути в явір на узбіччя. Тому краще або взагалі зупинитися, або їхати з мінімальною швидкістю, але з максимальною увагою.

Якщо сильний вітер супроводжується зливою, блискавками і громом, нам треба пам'ятати, що це може бути дія струму, яка може призвести до зупинки серця. В цей період вам залишатися у міцній будівлі, не виходити на вулицю або знайти укриття під мостом, у підземці чи у під'їзді.

Що робити під час грому і блискавки 

Якщо ви знаходитесь в приміщенні, вам треба терміново закрити щільно всі вікна і двері. Тому що якраз під час буревію, грози розбивається скло у вікнах, і це є небезпекою для тих людей, які знаходяться поруч з будівлею. І взагалі краще знаходитись біля тримальних стін або навіть у ванній кімнаті. 

Щодо кульової блискавки, то це дуже рідке природне явище. Воно трапляється переважно у сільській місцевості, особливо коли будинок знаходиться десь один на узбіччі. Щоб захиститись, треба зайти в приміщення, закрити вікна та двері або знайти якусь яму, сісти там і перечекати.

Якщо ви хочете обрати блискавковідвід для приватного будинку, то це варто робити лише за допомогою спеціаліста. У цьому випадку має значення площа, висота будинку, матеріали, з яких зроблено будинок тощо. Крім того, не варто встановлювати такий пристрій самостійно, тому що під час виконання таких  монтажних робіт є дуже багато небезпечних впливових факторів і є ймовірність травматизму. Телевізійні антени не варто використовувати як блискавковідводи. Крім того, сонячні панелі також не можуть виконати функцію громовідводів. 

Якщо блискавка влучила в людину: що робити

Це може призвести до раптової зупинки серця. У такому випадку вам необхідно перевірити, чи людина у свідомості, чи ні. Якщо вона без свідомості, вам треба треба перевірити дихає чи не дихає. У разі відсутності дихання терміново переходити до серцево-легеневої реанімації. Її треба завжди починати з 30 компресій грудної клітини і потім проводити два штучного дихання. Ці самі правила можна використати і при ураженні струмом.

Як поводити себе під час землетрусу 

Землетруси характеризуються руйнуванням будівель і споруд, і під їх уламки потрапляють люди, і виникають пожежі. Якщо землетрус застав вас вдома, протягом 20-30 секунд треба вибігти на відкрите місце триматися подалі від будинків та інших споруд, а також від обірваних електричних дротів.

Правила поведінки під час пожежі 

Є чимало небезпек під час пожежі: сама пожежа, висока температура, дим токсичні речовини і все це може призвести до опіків, тому в першу чергу якщо виникла пожежа, вам треба використати первинні засоби пожежогасіння для того, щоб спробувати її загасити. Якщо це неможливо, закрийте вікна і двері, за можливості облийте двері водою, мокрою тканиною закрийте всі отвори і скористайтесь вологою хустинкою для того, щоб закрити органи дихання, зокрема ніс і рот. Це допоможе вам уникнути дії токсичних речовин на організм. За можливості кличте на допомогу, викликайте пожежну безпеку, повідомте інших людей, які можуть знаходитись будівлі, аби вони знали, що сталася небезпечна ситуація для їх життя та здоров'я. Якщо є така можливість, то в перші 20-30 секунд вам треба покинути будівлю.

Якщо виникли опіки чи якісь ураження на тілі, то до приїзду лікарів швидкої допомоги вам треба знизити температуру тіла. Використайте прохолодну проточну воду протягом 10 хв або занурьте ушкоджену ділянку в якусь ємність з прохолодною водою і тримайте там 10 хвилин. Коли ви дістаєте ушкоджену ділянку і ще відчуваєте печію, треба ще раз повторити цю процедуру. Якщо немає доступу до води, тримайте в себе вдома аптечки домедичної допомоги, в які входять обов'язково протиопікові гідрогелі, які безпосередньо треба наносити на уражену частину.

Про безпечне купання 

Нам треба всім вміти надавати якісну домедичну допомогу, проходити навчання і оновлювати свої знання щорічно. Люди тонуть тихо, вони не можуть кликати на допомогу, тому що голові голосові зв'язки змикаються від холодної та брудної води, і саме тому людина втрачає свідомість. Є два етапи. Перший етап, коли людина знаходиться в свідомості протягом 1-2 хвилин. Людина знаходиться горизонтально у воді і носоглоткою на поверхні для того, щоб встигнути подихати повітрям. Через 1-2 хвилини людина втрачає свідомість і, як правило, знаходиться вже спиною до верху, а руки, голова, ноги звисають вниз. На першому етапі, коли людина в свідомості, є небезпечною для рятувальника і на це треба звернути увагу. Не підходьте близько до людини, яка тоне. Вона буде хапатися за вас. Ви можете кинути її надувний круг чи навіть шнурок, але не себе. Пам'ятайте, що при наданні домедичної допомоги у головне це власна безпека. 

На другому етапі, коли людина втрачає свідомість, вона є безпечною для вас, і ви можете безпечно дістати її на берег. Коли ви дістанете її на берег, пам'ятайте про те, що найчастіше люди отримують травму, бо стрибають з мостів, тарзанок, і є загроза травми шийного відділу хребта, тому треба знерухомити цю ділянку для того, щоб не призвести до інвалідності.  На березі вам треба швидко оцінити людина в свідомості чи ні. Для цього зверніться до неї з питанням, чи вона чує вас. Попросіть відкрити очі. Можете доторкнутися до плечей, тому що це єдина асексуальна частина тіла, яка не викликає агресію на дотик сторонньої людини. Якщо людина не відповідає, вам треба швидко оцінити жива вона чи нежива. Ви має відкрити дихальні шляхи, але ні в якому разі не лізьте в ротову порожнину. Достатньо припідняти підборіддя і нахилити на півтора-два сантиметри голову назад. Інколи навіть оцей рух допоможе людині набрати повітря і вона почне дихати. І таким чином ви вже врятували людину. В нормі за 10 секунд грудна клітина має піднятися два-три рази. Якщо ви не впевнені людина дихає чи не дихає або грудна клітина піднялася один раз, переходьте до серцево-легеневої реанімації. І тільки при утопленні ми починаємо з штучного дихання.  Нам треба спочатку провести 5 разів штучного дихання, тому що ви можете саме цим заходом зсушити голосові зв'язки і людина почне дихати. В усіх інших випадках ми починаємо з  компресії грудної клітини. 

Як діяти, коли у людини тепловий або сонячний удар

Ваша задача перевести людину в прохолодне місце, огорнути прохолодною тканиною, знову перевірити людина в свідомості чи не в свідомості, дихає чи ні, і в разі відсутності дихання переходимо до серцево-легеневої реанімації. 

Як діяти, якщо загубилися в лісі

Звичайно, бажано із собою мати компас. Можна мати спеціальні додатки на смартфоні, але ними потрібно вміти користуватися. У будь-якому випадку визначати сторони горизонту зручніше за компасом. Якщо ви заблукали у лісі, насамперед потрібно зберігати спокій. Адже у даному випадку паніка — це найгірше. Потрібно зупинитися, озирнутися навколо, можливо, ви помітите місця, які вже проходили. Тому потрібно обдумати ситуацію і заспокоїтися. Далі треба намагатися пригадати прикмети, які траплялися по дорозі. Прислухайтесь. Можливо, десь неподалік від вас почуєте шум залізниці, траси, річки тощо. Якщо ви вийшли до струмка, то тут варто пам'ятати, що завжди потрібно рухатись вниз за течією. Струмок виведе до річки, а річка виводе до людей. У будь-якому випадку слід визначитися, в яку сторону слід рухатися. Крім того, перед тим як, йти в ліс, потрібно глянути, з якої сторони ви в ліс заходите, з північної чи південної, для того щоб рухатися з лісу в іншому напрямку.

Які рослини і тварини можуть бути небезпечними в лісовій зоні 

Єдина рослина, яку необхідно обходити стороною, це борщівник на відкритих галявинах. Що стосується тварин, то будь-яка тварина в лісі несе в собі потенційну небезпеку для людей. І справа навіть не в агресивності тієї чи іншої тварини. Тварина може бути поранена, може злякатись людини і напасти на неї, може захищати своє сімейство, яке знаходиться поблизу. Тому не варто, побачивши лисичку чи козулю, бігти до неї, щоб погладити чи зробити селфі. Диких тварин завжди треба уникати. І навіть якщо ви залишилися у на ночівлю у лісі, ніколи не залишайте їжу у вашому наметі або поруч з місцем відпочинку. Краще повісьте її на дерево, а недоїдки взагалі краще закопати.

Що робити, якщо вкусила змія

В лісі не виключена можливість зустрічі зі змією. Зазвичай це буває вуж або гадюка. Змії поширені в заболочених місцях, болотах, біля зарослих озер, в горах. Змії — це нічні тварини. Вдень вони ховаються в старих пнях, копицях сіна, під каменями, стовбурами дерев, тому цих предметів краще не торкатися голою рукою, а користуватися палицею. Всім, хто прямує до лісу, я раджу мати щільні штани та високе взуття. 

Якщо змія вкусила, то не панікуйте. Це не смертельно. Насамперед необхідно добре подивитися на змію і запам'ятати її колір, тому що в разі необхідності введення протидифтерійної сироватки в лікувальній установі необхідно буде чітко описати плазуна, який вас вкусив. Потім з підручних матеріалів на уражену кінцівку треба покласти шину і відвезти до лікарні. Під час транспортування можна покласти холод, щоб сповільнити всмоктування отрути, і давати якомога більшу кількість рідини, щоб зменшити концентрацію отрути в організмі. 

Якою є обов'язкова комплектація аптечки

Насамперед в аптечку мають входити антисептичні серветки, які вже насичені хлоргексидином. У разі капілярної кровотечі, маєте обробити ділянку водою. Якщо немає доступу до води, використовуйте перекис водню у вигляді спрею. Також має бути хлоргексидин у вигляді спрею, це є антисептик, якими обробляють безпосередньо рану. Крім того, мають входити стіки з протиопіковими гелями. Мають бути одноразові гумові рукавички і плівка-клапан для проведення штучного дихання рот в рот. Ще варто покласти еластичний бинт у разі травми чи кровотечі. В аптечку домедичної допомоги ні в якому разі не входить жоден лікарський засіб. Ліки може давати тільки сам лікар, або фельдшер, або медсестра за призначенням лікаря. 

Фото: www.pexels.com