Працевлаштування неповнолітніх: експертка про основні тонкощі роботи дітей

Працевлаштування неповнолітніх: експертка про основні тонкощі роботи дітей

12 червня у світі відзначають День боротьби з дитячою працею. Увагу на це питання особливо варто звернути влітку, коли багато школярів різного віку влаштовуються на підробіток, аби мати власні кошти. Коли і скільки може працювати дитина, чому важливо, аби працевлаштування було офіційним, та що робити батькам, якщо дитина виявляє бажання влаштуватись на роботу? Про все це Українському радіо розповіла заступниця директора департаменту з питань праці Державної служби України з питань праці Олена Коновалова.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

З якого віку і скільки може працювати дитина?

В Україні праця по найму для дітей дозволена виключно з 16 років. До 14 років років діти не можуть працювати взагалі, а з 15 до 16 років – за згодою батьків або осіб, які їх замінюють. Якщо праця не в якості праці як такої, а в якості виховання відношення до праці, то встановлено обмежену тривалість – дитина може працювати не більше 12 годин на тиждень без шкоди для навчального процесу. 

Якщо ж говорити про канікули, то діти у віці до 16 років можуть працювати за згодою батьків, але не більше 24 годин на тиждень. 

На практиці ж буває по-різному: в нас достатня кількість дітей у віці від 16 до 18 років працюють. Йдеться про дітей, які навчаються в професійно-технічних закладах, школах, але мають можливість працювати у вільний час чи під час канікул.

Також важливо, щоб дитина працювала офіційно, адже тоді вона є більш захищеною і значно легше довести факти, наприклад, неоплати виконаної роботи або вчинення якихось інших порушень щодо дитини. Адже який би стан здоров’я дитини не був, вона не може працювати у важких чи шкідливих умовах.

На які роботи залучають дітей?

Випадків працевлаштування дітей дуже багато. Дуже часто їх залучають як офіціантів на літніх майданчиках, що заборонено з кількох причин. По-перше, будь-який працівник у сфері організації харчування має проходити медичні огляди. По-друге, діти не можуть працювати тривалий час і не можуть працювати в нічний час. Як правило, заклади харчування працюють до 23-24 години, а з 22 години вже починається нічний час. 

Що робити батькам, якщо дитина виявляє бажання працювати?

Якщо ви бачите в своїй дитині бажання працювати, то краще, щоб це відбувалося під контролем батьків. Батьки можуть захистити свою дитину і якщо вона починає працювати – батьки знають де саме, на кого, чи оформлені документи, чи є ризики для дитини. Дуже часто дітей залучають до виконання важких робіт, наприклад, по перенесенню важких речей на будівництві. Там, крім важких речей, є ще багато інших небезпек: висота, перешкоди, предмети, що можуть впасти з висоти. Доволі часто такі ситуації бувають: кілька років тому на будівництві загинула 14-річна дитина, яка підпрацьовувала там нелегально.

Як виявляють недобросовісних працедавців для неповнолітніх?

Є два варіанти. Інспектори праці наразі дуже орієнтовані на здійснення інформаційної роботи: максимально охоплюють всі можливі точки виконання робіт, місцезнаходження юридичних чи фізичних осіб-підприємців, обходять місця здійснення діяльності. Може бути ситуація, коли хтось не знає окремих моментів праці, то інспектори виходять та інформують, розповідають, які можуть бути наслідки (незаконного працевлаштування – прим.ред.) для роботодавців, і які ризики – для працівників. Після таких візитів інспектори відслідковують: якщо конкретний роботодавець оформив людей на роботу або якщо це був роботодавець без реєстрації як суб’єкта господарювання і зареєструвався – його на якийсь час залишають у спокої. Якщо ж після їхнього попереджувального візиту нічого не відбулося, тоді організовується інспекційне відвідування, приходять безпосередньо з перевіркою і за результатами цього заходу застосовують всі можливі заходи впливу.

Фото: Дрогобицька міська рада

Останні новини
Не лише чинному міністру пред’явлені ці обвинувачення — Щербан про підозру Сольському
Не лише чинному міністру пред’явлені ці обвинувачення — Щербан про підозру Сольському
"Спілкуватися наживо — хороша навичка". Ерінчак про Вечори Радіо Культура у книгарні "Сенс"
"Спілкуватися наживо — хороша навичка". Ерінчак про Вечори Радіо Культура у книгарні "Сенс"
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Віталій Черноіваненко: Головний сенс свята Песах — боротися за свою свободу
Віталій Черноіваненко: Головний сенс свята Песах — боротися за свою свободу
"Бєда" олігарха Шора та електоральне болото. Герасимчук про ставку Москви у Молдові
"Бєда" олігарха Шора та електоральне болото. Герасимчук про ставку Москви у Молдові
Новини по темі
"На одного безробітного дві вакансії", — директор Київського обласного центру зайнятості
"Всі, хто має право на таку допомогу, її отримають", — Жолнович про виплати ВПО
"Навесні на нас чекають великі зміни". Юлія Матвійчук про виплати ВПО
"Хороший електрик заробить більше, ніж поганий юрист" — експерт ринку праці
В Україні мають роботу менше 17% людей з інвалідністю — Дар'я Сидоренко