Депутат від "Слуги народу": З 1 липня не буде ажіотажу на продаж землі

Депутат від "Слуги народу": З 1 липня не буде ажіотажу на продаж землі

1-го липня набудуть чинності зміни до закону щодо обігу земель сільськогосподарського призначення. Голова комітету ВР з питань аграрної та земельної політики, член фракція партії "Слуга народу" Микола Сольський в ефірі Українського радіо розповів, чи потребує закон про ринок землі змін, чи змінять норми щодо максимально можливої кількості землі в руках одного власника, чому важливо оцифрувати документи на земельну ділянку та чи буде ажіотаж на купівлю та продаж землі з відкриттям земельного ринку.

0:00 0:00
10
1x

Чи є кілька моментів в законі про ринок землі, які варто зараз усунути

Насправді у світі немає жодного земельного законодавства, яке постійно не змінюється, і ми не є виключенням. Тому, очевидно, що норми будуть мінятися з урахуванням практики застосування, яка виникне після 1 липня.

Наразі те, що треба додатково підготувати, щоб це працювало належним чином у комфортному для сторін режимі, це певні підзаконні нормативно-правові акти, які регулюють діяльність нотаріусів у цій сфері, тобто регулюють те, що вони і яким чином будуть робити при перевірці сторін і оформленні земельних договорів з 1 липня.

Про норми обмеження максимальної кількості гектарів землі, яку може мати один власник

Ми можемо в країні ввести будь-які обмеження, що ми не раз робили. Давайте спрогнозуємо, чи буде це виконуватися на практиці. От вводите ви обмеження в 200 гектарів у межах однієї громади. А там є, наприклад, фермер, який обробляє вже в межах однієї громади 8000 гектарів, тобто він візьме почитає цей закон і чемно скаже, що купить тільки 200 гектарів землі, які орендує в людей, а решту нехай купує той, хто хоче. Чи є в країні хоч один фермер, який так зробить? Покажіть мені його, і тоді ми будемо обговорювати цей закон. Або чи є люди, які реально вірять, що так буде працювати? Насправді це не буде працювати при будь-яких законах. А закони, коли пишуться, мають враховувати практику їхнього застосування. 

Очевидно, що всі фермери будуть оформляти частину землі на дружину, дітей, родичів, агрономів, трактористів тощо, і в результаті все рівно вони будуть контролювати об'єм землі. Коли колеги говорять про те, що не варто дозволяти мати у власності 10000 гектарів землі в межах однієї громади, як мені здається, вони не дуже знайомі з сучасним ринком, який існує в селі, і з тим, що там відбувається. Ринок обробітку земель вже сформований і став висококонкурентним за 20 років. Більшість людей, які обробляють ці землі, сприймають її як наполовину свою. І будь-яка Верховна Рада не в змозі поміняти їхнє ставлення до цієї землі, і особисто я цьому досить-таки радий.

Про оформлення земельних ділянок та необхідність оцифрувати документи на землю

Якщо ви не оформили земельну ділянку, це може бути проблемою. Рідко, але все-таки проблемою. Це так само, якщо у вас є якісь старі документи на квартиру, і ви їх не внесли у певні реєстри, то завжди є загроза, що якийсь злочинець щось придумає і зареєструє її на себе. Як мінімум, якщо ви не зареєстрували землю і не внесли її в мін’юстівський реєстр, ви не зможете здати її в оренду та законно продати. Це неважко. 

Крім того, треба розуміти, що це власність не держави, а конкретної людини. І ніхто, крім неї, не може це робити. І це є її і право, і обов'язок. Завжди треба слідкувати за документами, тому що законодавство час від часу змінюється. Тому якщо земля є в базі Мін’юсту, то всі знатимуть, чия це земля, і тоді будь-які шахрайські дії практично неможливо зробити. Якщо ми говоримо про людську землю, а не про державну, то, я думаю, що у нас в країні оцифровано більше 90%.

Про референдум щодо продажу землі 

Не одна політична сила закликає до проведення референдуму і заявляє, що українська земля не продається. Але якщо зайти на майданчик з продажу OLX, то можна побачити, що українська земля продається, зокрема і сільськогосподарська. Близько мільйона гектарів сільськогосподарської землі перепродано в законний спосіб, тому що в нас декілька мільйонів гектарів України не підпали під мораторій сільськогосподарської землі. Тобто частина сільськогосподарської землі у вільному обігу. Інша частина, яка підмораторна, також в обігу, але оформляється іншими документами, але продавець і покупець розуміють, що це договір купівлі-продажу.

Щодо референдуму, то в законі зазначено, що питання допуску іноземців буде визначатися на референдумі. Відкриття ринку землі через півтора тижні, і  якщо прибрати деяких політиків, то всі зайняті своїми справами, а не ринком землі. Я спілкувався з банками і запитував, чи є попит на кредитні продукти  під покупку землі. І реального попиту взагалі не бачать. Тому я на 90 процентів вважаю, що 1 липня українське село і українські фермери навіть не помітять, якщо їм про це в черговий раз не нагадають політики. І через 3-6 місяців політики вже не зможуть спекулювати на страхах суспільства. Тому що не буде в Борисполі величезних черг іноземців з валізами, не буде черг селян, які хочуть все продати тощо. Я не думаю, що ажіотаж як такий, в тому розумінні, як ми його сприймаємо, буде. Черг як таких не буде. Це показують мільйони прикладів у світі. 

Фото: law.chnu.edu.ua