"Важливо донести нашу точку зору до президента США, перед його зустріччю з Путіним" — експерт про телефонну розмову між Зеленським та Байденом

"Важливо донести нашу точку зору до президента США, перед його зустріччю з Путіним" — експерт про телефонну розмову між Зеленським та Байденом

Президент України Володимир Зеленський та президент США Джо Байден проведуть сьогодні телефонну розмову, яка передуватиме саміту НАТО 14 червня та зустрічі Байдена з Путіним. Чого чекати від майбутньої розмови двох президентів, в ефірі Українського радіо розповідає голова Громадської ліги "Україна – НАТО" Сергій Джердж.

0:00 0:00
10
1x
Ведучі:
    • Володимир Лукін

Інтерв’ю президента Володимира Зеленського американському виданню Axios

Зеленський здивований та розчарований рішенням США не продовжувати санкції щодо компаній, які будують "Північний потік-2". Про це він заявив в інтерв'ю американському виданню Axios: 

"Ми були дуже здивовані", — наголосив Зеленський. — "Між стратегічними партнерами відносини мають бути прямими". 

В інтерв'ю Зеленський розповів чому Україні мають негайно надати ПДЧ в НАТО і чому він вважає Джо Байдена Майклом Джорданом в політиці. Видання Axios, посилаючись на власні джерела, також надало пояснення чому, раніше планована, зустріч Джо Байдена і Володимира Зеленського не відбудеться, мовляв, причина цьому — квітнева зміна керівництва "Нафтогазу" в Україні. 

Чого очікувати від телефонної розмови між Зеленським та Байденом?

Президент США не так давно приступив до своїх обов'язків і має досить напружений графік. В Європі відбудеться засідання лідерів Великої сімки, саміт НАТО і зустріч з Путіним. Тому, можливо, персональна зустріч Байдена із Зеленським відбудеться пізніше. Добре, що буде телефонний дзвінок і змога обговорити абсолютно всі питання, тим більше перед самітом НАТО, де ми прямо зацікавлені в тому, щоб увага до України і до російсько-української війни, яка триває і досі була якомога більшою. Також важливо, щоб перед зустріччю Байдена з Путіним, Зеленський доніс українську точку зору Байдену.

Про часті висловлювання Зеленського в публічних заявах певної образи щодо позиції країн НАТО і США до України

Попри все, американська державна машина працює на підтримку українського народу і це очевидно. Раніше в українських лідерів, які очолювали державу була така позиція: коли у нас все добре, то НАТО нам не потрібне, а якщо стало погано — потрібне. Але потрібно ж думати наперед, адже питання безпеки — надзвичайно важливе. Очевидно, що і окремі президенти, і прем'єр-міністри недооцінювали його. Тому було таке і відношення до цього. 

Слід відзначити, що зараз українська влада продовжує цю лінію на співпрацю з НАТО. Тому що це — позитивно і корисно для України. Це визначають усі експерти з питань безпеки, представники міноборони України. Ми бачимо як НАТО захищає своїх членів, які раніше своєчасно набули членства цієї організації. Тому, вважаю, добре, що є думка президента, прем'єр-міністра, Верховної Ради, яка збігається. Інше питання: наскільки послідовно працює середня ланка. 

Фото: Сергій Джердж, Facebook