Рання городина: користь чи шкода? Пояснює експерт

Рання городина: користь чи шкода? Пояснює експерт

Про те, як вживати ранню городину без шкоди для здоров'я, в ефірі Українського радіо розповідає лікарка-дієтологиня Світлана Фус.

Нітрати та небезпека від них

Нітрати — сполуки, які є донорами оксиду азоту. В нашому організму вони присутні як незамінний фактор, який профілактує ризик серцево-судинних захворювань. Ті нітрати, які надходять з овочами не є аж такими токсичними, як раніше їх характеризували. Ще в 2017 Європейський інститут по безпеці харчових продуктів знайшов ту безпечну дозу, яка може бути присутньою в організмі людини. Це — близько 235 мг нітратів, а ми споживаємо приблизно 1,5 - 2 мг на добу. Це за умови правильного догляду виробника за городиною. 

Про здатність овочів та фруктів накопичувати нітрати

Природно, що овочі накопичують у собі нітрати і роблять це у більших кількостях, аніж фрукти і ягоди. Найбільше нітрати накопичуються у шкірці. Відповідно, якщо споживач видалятиме її, то знизить рівень нітратів в овочах. Але небезпечними є ті нітрати, які надходять з великою кількістю білка, зокрема ті, якими обробляють перероблене м'ясо. 

Як визначити рівень нітратів в городині?

Визначити вміст нітратів практично неможливо. Можна придбати нітратомір і використовувати його для власного заспокоєння. 

Чи можна купувати фрукти та овочі біля метрополітенів та уздовж доріг?

Якщо ці продукти вирощуються незрозуміло ким і з якою кількістю домішок, то це — небезпечно. Якщо ж це — сертифіковані овочі та фрукти, то споживати їх можна, достатньо ретельно вимивати перед вживанням. 

Як в домашніх умовах нейтралізувати нітрати?

Нітрати перетворюються в небезпечні сполуки тоді, коли мало вітаміну С. Відповідно, овочі, фрукти та ягоди є відносно безпечними, з точки зору вмісту аскорбінової кислоти і відсутністю білку. Додавайте джерела аскорбінової кислоти, як то цитрусові,  і зменшуйте негативну дію від перетворення нітратів у нітрозаміни.

Фото: pixabay.com