ОДА vs облрада: експертка про конфлікти на рівні обласної влади та шляхи їх вирішення

ОДА vs облрада: експертка про конфлікти на рівні обласної влади та шляхи їх вирішення

26 травня Президент України вперше де-факто запровадив пряме управління окремим містом, створивши військово-цивільну адміністрацію в Слов'янську. Причиною став параліч місцевої влади через протистояння мера та міської ради. Разом з тим, за даними руху "Чесно", найбільше непорозумінь у владі виникає між головами обласних рад та очільниками облдержадміністрацій. Задля вирішення суперечностей, пов’язаних з розподілом повноважень та взаємодією окремих владних структур, в парламенті зареєстровано проєкт закону, яким планується внести зміни до чинного законодавства щодо місцевих державних адміністрацій, який 4 березня було прийнято за основу. Детальніше про конфлікти на місцях, шляхи їх вирішення та чи допоможе в цьому питанні прийняття законопроєкту, який вже розглядається парламентом, Українському радіо розповіла головна редакторка руху "Чесно" Ірина Федорів.

0:00 0:00
10
1x

"Голову облдержадміністрацій призначає Президент, а обласну раду обирають мешканці. Потім, на відміну від міст, в обласній раді голову обирають самі депутати і, звісно, президентська вертикаль дуже б хотіла, аби голова облради був/-ла представником їхньої політичної сили. Рада голосує за якісь бюджетні питання, а голова ОДА і апарат будуть виконувати цей бюджет, відтак в них виходить спільна робота. Вона не завжди на користь людям, але вони можуть взаємодіяти. А якщо йде жорсткий конфлікт, як, наприклад, на Волині, коли депутати можуть голосувати за недовіру голові ОДА, виходить повне непорозуміння, через що може бути неефективною господарська діяльність,адже політичні питання можуть переважити", – розповіла Ірина Федорів. 

За словами експертки, на сьогодні президентська вертикаль сподівається на підконтрольність місцевої влади, оскільки наближаються парламентські вибори, які вимагають ресурсів: "Так вони можуть піарити своїх кандидатів, коли вони підуть відкривати школи, дитячі садки за наші бюджетні гроші".

"Якщо взяти приклад Івано-Франківська, то про зустріч Вірастюка з приводу коронавірусу (кандидат до парламенту від "Слуг народу" Василь Вірастюк з’явився на нараді із Зеленським щодо COVID-19 за кілька днів до виборів прим.ред.) написати сайти семи ОДА. Тут ресурс сайтів облдержадміністрацій був використаний для піару кандидата. Таким чином влада показує, що ось їхній кандидат. Тому їм потрібні інструменти та ресурси, оскільки тягнути вибори по всій країні – це немалі кошти", – пояснила Федорів. 

Також редакторка руху "Чесно" нагадала, про випадок в Київській області, коли призначали голову обласної ради й переміг кандидат від партії "Слуга народу":

"Була конкуренція між представниками "Слуг народу" і "За майбутнє". Приїхав Дубінський, народний депутат Бондарєв з "Батьківщини" і вони просто контролювати таємне голосування, аби переміг потрібний для них кандидат. Таємне вони дотисли, але потім півроку не було засідань в облраді Київщини, депутати таким чином показували свій протест і не визнавали голову. Це означає, що півроку якісь бюджетні питання не вирішувались, не перерозподілялись кошти, якісь програми не виконувались. Київщина мала купу проблем". 

"Проте українські партії ще молоді і не мають ідеології, на засадах якої вони б стояли. Тому в парламенті, наприклад, "Слуги народу" і "Європейська солідарність" будуть по різні сторони барикад, чубитимуться, зароблятимуть на національних каналах медійні бали. А на місцях їм ділити бюджетні кошти і ресурси і тут вже показується, що немає ідеології та протиріч. Коли, наприклад, змінювали голову облради на Київщині, то "Слуги народу", "За майбутнє" та "ЄС" проголосували за нового представника від "Слуг народу". Якби не голоси "ЄС", то вони не змогли б змінити одну людину на іншу", – наголосила Федорів. 

Разом з тим, як зауважила експертка, в депутатів є механізм висловлення недовіри голові ОДА і вони ним час від часу користуються: "Але Офіс президента не завжди буде реагувати і показувати, що вони будуть враховувати цю думку. Вони можуть тягнути з цим, справа може перейти в суди. Аваков колись через суд як голова Харківської ОДА поновлювався. Це все політичні бали: якщо соціологія показує, що політикам це вигідно, вони будуть питання дотискати". 

"Дуже часто політики працюють не на те, щоб людям було добре, а розуміють, що їм щось треба поділити в комунальній сфері, щось – в плані землі, а щось – в плані бюджетних грошей. Якщо вони знаходять інтерес і розуміють, що без один одного вони не можуть порвати цей ресурс, то вони об'єднуються", – розповіла Ірина Федорів. 

Наостанок експертка зазначила, що для вирішення подібних конфліктів потрібні зміни до чинного законодавства. Зокрема, Федорів згадала й про законопроєкт, яким планується внести зміни до чинного закону "Про місцеві державні адміністрації":

"Проблема зараз в тому, що голова ОДА є призначеним з президентської вертикалі. Це людина, яка апріорі на всіх виборах буде працювати на те, щоб бюджетний і адміністративний ресурс працював на центральну владу. Питання до законотворців, в якому вигляді вони приймуть закон, щоб мінімізувати цей вплив і в нас влада запрацювала не на яксь центральну владу, а був, наприклад, інститут голів ОДА або префектів, який працюватиме на людей". 

Фото: КМДА

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю