"Роман Протасевич може стати предметом торгів на переговорах президентів США та Росії". Експерт про вплив подій у Білорусі на міжнародний контекст

"Роман Протасевич може стати предметом торгів на переговорах президентів США та Росії". Експерт про вплив подій у Білорусі на міжнародний контекст

Провідний фахівець Дипломатичної академії України ім.Геннадія Удовенка при МЗС Станіслав Желіховський в ефірі Українського радіо аналізує події останніх днів у Білорусі, причетність до них Російської Федерації та їх вплив на ситуацію, що склалася на міжнародній політичній арені.

Чи був Лукашенко готовий до такої реакції світу

Зазначена тема стала найобговорюванішою цього тижня. Чекати на реакцію демократичних країн довго не довелося. Світова спільнота зажадала звільнення Протасевича. Низка країн закликала до жорсткої відповіді на дії Білорусі, зокрема, введення не лише персональних, а й секторальних економічних санкцій. Країни Європейського Союзу вимагають міжнародного розслідування ситуації з затриманням літака, на борту якого перебували їх громадяни. У відповідь на дії Лукашенка, описані як "урядовий тероризм" або "державне піратство", ряд країн Європи закрили авіасполучення з Білоруссю. Вимушену посадку літака і затримання Протасевича засудили США і Україна. Між іншим, Україна з 26 травня також призупинила авіасполучення з сусідньою країною, а з 29 травня Кабінет міністрів заборонив повітряним суднам з Білорусі використовувати повітряний простір нашої держави.  

Новини щодо реакції тієї або іншої країни чи міжнародної організації на примусову посадку літака надходять мало не щодня. Думаю, ми спостерігаємо за поворотним пунктом у відносинах Заходу з режимом Лукашенка, за яким стоїть Кремль. 

Читати далі: Україна та ще кілька країн припиняють авіасполучення з Білоруссю. Чи ускладнить закрите небо життя українським туристам? 

Чи є ще якісь інструменти, крім санкцій, які дозволять чинити тиск на Лукашенка

Ще планують ввести персональні санкції, хоча це вже звична практика. Також були погрози щодо секторальних економічних санкцій. І заклики до того, щоб повністю призупинити транзит з Білоруссю європейськими наземними шляхами. Як воно буде насправді — час покаже, однак такі методи не завжди є дієвими. Ми знаємо приклади інших країн: Іран, М’янма, Північна Корея. Та, здається, Захід уже зрозумів, що таке режим Лукашенка, коли він порушує міжнародне право, а всередині країни придушує інакомислення. Проте літак став чи не останньою краплею. 

Читати далі: "Перспективи Білорусі визначають у Кремлі". Чи допоможуть санкції врятувати Протасевича?

Чи є шанси в опозиції та Євросоюзу протистояти режиму в Білорусі

Так, лідери білоруської опозиції оголосили про початок нової активної фази протестів у країні. Зокрема, вони працюють над посиленням міжнародного тиску на режим Лукашенка, нарощуванням структури партизанського руху в самій країні, а також інших заходів. Сьогодні, 29 травня, у Мінську відбувся Марш вільних білорусів з вимогою звільнити політичних в’язнів. Акцію провели у першу річницю ненасильницьких протестів у країні. Варто зазначити, що опозиція хоч і не знищена, але вона навряд чи буде зараз масово виходити на вулицю, адже ціна таких дій велика, а шансів на перемогу небагато. По-перше, силовий блок і Росія підтримують Лукашенка, що дає йому змогу без проблем придушувати протестні акції. По-друге, опозиція є розрізненою, там немає чітко виражених лідерів. Навіть Світлана Тихановська не використовувала можливості стати лідером і неодноразово відмежовувалася від очолення протестного руху, хоча сьогодні вона закликала провести у світі день глобальної солідарності з білорусами. Нині Тихановська і багато інших опозиціонерів знаходяться закордоном.

Чи готова Росія захисти Білорусь

Учора в Сочі відбулася зустріч Володимира Путіна та Олександра Лукашенка, яка стала для них вже третьою від початку цього року. Ще на початку їх розмови Дмитро Пєсков, речник Путіна, заявляв, що вони обговорюватимуть двосторонні відносини країн, спільні проекти, зокрема в торгово-економічній та енергетичних сферах і, звісно, просування в рамках союзної держави — цей момент є надзвичайно цікавим після інциденту з літаком. Лукашенко ще донедавна мав талант — сидіти на двох стільцях — маневрувати між Заходом і Росією, але зараз, після того, що відбулося з Протасевичем, невідомо як складеться його доля. Ми бачимо, що події розгортаються досить жваво.

Читати далі: Лукашенко перетворюється на муляж президента. Чи дійсно Білорусь планують приєднати до РФ

Чи не намагається Путін плинути на зустріч з Байденом, щоб змінити теми для розмови

Путін і Байден уже запланували свою першу персональну зустріч, вона має відбутися у Женеві 16 червня. Питання Білорусі та інцидент з літаком будуть стояти на порядку денному. Варіант розмінності кейсу Лукашенка може мати місце, хоча це видається поки що сумнівним, адже Путін не звик обмінювати своїх маріонеток, тим паче білоруса він знає досконально і на даному етапі він є для нього вигідним. Але звільнення Романа Протасевича може стати предметом торгів на переговорах президентів США та Росії. Також цілком ймовірно, що після цієї зустрічі опозиційного журналіста відпустять в обмін на певні бонуси від Заходу. Проте Путін під час переговорів може використовувати й інші козирі, зокрема, війська поблизу кордонів України або ситуацію на Кавказі чи Близькому Сході. Втім йти на поступки поки ніхто не буде, адже американські політики мають гострого виражені антиросійські настрої, і новому очільнику США не вигідно загравати з Путіним. Байдену необхідно показати себе в якості сильного лідера американської нації. Останнім часом про Путіна багато говорили як про терориста, а тепер так називають Лукашенка.

Чи вплинуть саміти НАТО і ЄС-США на зустріч президентів

Саміти відбудуться напередодні зустрічі Байдена та Путіна, вони доволі інтригуючі, особливо саміт НАТО. Ми знаємо, він цікавий для України тому, що вже багато списів зламано щодо того чи буде нам надано якісь дорожні карти для членства, про це багато говориться. Якщо стосовно України там відбудуться якісь зміни, то на це буде реагувати і Путін, тому і розмова з Байденом також буде відповідною.  Треба спостерігати, важко зараз сказати щось напевно.

Який сигнал хоче донести Кремль до Білого дому

Путін хоче показати себе, вказати на те, що Росія залишається впливовим гравцем. Після похолодання відносин між Росією та Сполученими Штатами, яке відбулося з приходом адміністрації Байдена, РФ дає сигнал, що світ належить не лише США. Путін завжди підкреслює, що світ не є однополярним, про це він казав ще у Мюнхені у 2007 році, неодноразово говорив на федеральних зборах, така політика продовжується і зараз. Всі елементи мозаїки важливі. Це вкотре доводить, що Путін не бажає здаватися, він хоче й далі керувати Росією і розширювати її сфери валивів, а Білорусь — це один з таких елементів. 

Фото: AP