Разом на всіх етапах: як родині пройти шлях від підготовки до появи дитини

Разом на всіх етапах: як родині пройти шлях від підготовки до появи дитини

Народження дитини — щастя для батьків, а бабусі і дідусі нарешті отримують можливість понянчитися з онуками. Ця подія впливає на життя всієї сім’ї. Як підготуватися до неї, спланувати режим дня і підлаштуватися до нових реалій в ефірі Українського радіо пояснюють аналітично-орієнтований лікар репродуктолог, гінеколог Марія Свердан, анестезіолог, неонатолог, педіатр і викладачка християнських курсів підготовки до пологів від Української греко-католицької церкви "Дар Життя" Марта Копань та психолог Наталія Демиденко.

0:00 0:00
10
1x

Як планувати вагітність розповідає гінеколог Марія Свердан

Народження дитини — це хвилююча подія, яка має суттєвий вплив на життя батьків. Після появи дитини змінюються звички, розпорядок дня, обстановка у будинку і побут. Підготовка до появи малюка передбачає завчасний вибір візка, ліжка.

Дуже важливим є й обстеження здоров’я майбутніх батьків. Звичайно, вагітність треба планувати. Тому існують такі поняття "прегравідарна підготовка" і "прегравідарна консультування" — це комплекс діагностичних, профілактичних, лікувальних заходів, спрямованих на визначення стану здоров’я та підготовки обох партнерів до зачаття. Коли пара вирішує, що хоче народити здорову дитину, то йде на консультацію до гінеколога. Та завдання гінеколога полягає не лише в тому, щоб розв’язати цю задачу — лікар має зберегти здоров’я вагітної жінки та мінімізувати ризики, які може принести вагітність і пологи. 

Обсяг обстежень можна визначити виключно на прийомі у лікаря. Багато що буде залежати від скарг жінки на момент планування зачаття, її стану здоров’я, історії перенесених захворювань, вагітностей та поперендніх пологів. Потрібно провести дослідження загального аналізу крові, сечі, перевірити гормони, наявність захисних антитіл до Torch-інфекцій, взяти мазок шийки матки, який виключає ракові захворювання, визначити рівень глюкози — це базові обстеження. Чоловіка теж мають перевірити андролог та уролог, оглянути його простату, якість сперматозоїдів.

За роки роботи з парами, які планують вагітність, зараз я бачу тенденцію до погіршення чоловічого здоров’я. Тобто обстеження обох партнерів дуже важливе.

Нині репродуктивні технології покращилися. Залежно від індивідуальної ситуації кожної пари, можна обрати внутрішньоматкову інсемінацію чи програму екстакорпорального запліднення, якщо сім’я не може завагітніти природнім шляхом. Це доступно тим, хто дійсно має мету отримати таку омріяну дитину.

Наш організм старіє, тому тим парами, які відкладають питання вагітності, важче з віком це робити. Якщо протягом року активного статевого життя двом людям не вдається зачати дитину, то їм необхідно прийти на консультацію, бажано одразу до репродуктолога.

Ідеальний вік для зачаття — індивідуальне поняття. Та бажано, щоб це відбулося до 30-35 років. Після 35 років різко погіршується стан здоров’я, якість яйцеклітин. Тому тут не потрібно зволікати.

Як готуватися до пологів пояснює педіатр Марта Копань

У першу чергу важливо зрозуміти, що відбулося з організмом жінки, які зміни на неї чекають упродовж вагітності. Також батькам варто знати, які зміни будуть відбуватися з новонародженою дитиною, оскільки більшість мам бачили таких малюків лише у рекламах підгузків або на прогулянках у знайомих, і ніхто навіть не підозрює, який вигляд має новонароджена дитина в пологовій залі. На курсах показують і розповідають, що є варіантом норми: дитина може народитися синьою, в пологовій змазці, зі слідами крові, з дуже опухлими очима, які важко відкрити. Пояснюють, чого не потрібно лякатися, коли не варто бігти переляканою до лікаря. На таких курсах мамам дають інформацію про психологічні етапи розвитку. Наприклад, вона не повинна спати весь вечір і всю ніч, як до цього звикли ми, дорослі. Пояснюють, коли її варто годувати, про важливість грудного вигодовування, як його налагодити, про сучасні варіанти носіння дітей на руках, що спосіб дати дитині "прокричатися" — це не методика, що важливо бути у батьків на руках у "четвертий триместр", бо це покращує взаєморозуміння у сім’ї. 

У нас є спеціальний фізична інструкторка, яка розповідає майбутнім мамам, що треба зробити, щоб покращити стан спини, а також дає дихальні практики, які полегшують процес пологів. Народження дитини — це стрес для жінки, тому важливо навчитися правильно дихати, адже у звичайному житті вони так не дихають, щоб легше пройти цей процес. Якщо вагітна кожен день практикує цей тип дихання, то пологи можуть відбутися практично безболісно. 

Питання партнерських пологів дуже індивідуальне. Чоловік завжди може знайти таке місце, щоб не бачити сам процес. Проте варто пам’ятати, що під час зачаття пара разом, тому, на мою думку, важливо бути разом на всіх етапах: допомогти дитині прийти у цей світ, виховувати її вдвох. Крім того, для жінки важлива емоційна підтримка, оскільки у пологовому немає жодної знайомої людини, тому поруч має бути той, кому породілля довіряє. Чоловіки бувають такими гордими, коли акушер-гінеколог одразу після народження дає їм дитину, дозволяє перетнути пуповину, вони це пам'ятають усе життя. Живіт і груди батька можуть стати першим надійним прихистком для новонародженої дитини. 

Як пройти всі етапи створення сім’ї і зміцнити її тлумачить психолог Наталія Демиденко

Як визначити етап, на якому подружжя може заводити дитину

Якщо говорити про перший етап, коли молоді люди тільки починають зустрічатися, у них багато ілюзій та фантазій щодо подружнього життя. Дівчина думає про одне, чоловік по-своєму розвиває план дій — кожен з них має свій сценарій. У нашому українському суспільстві існує проблема —  ми не вміємо домовлятися. Часто люди не можуть поговорити про те, яким бачать подальше спільне життя, скільки дітей хотіли б мати. Про все ми маємо домовлятися заздалегідь — це хороша практика.

У попереднього покоління був слоган: "Дасть Бог дитину — дасть і на дитину". Зараз дещо інше життя. Наші батьки могли якось планувати життя, вони приблизно розуміли, яким буде їхнє життя через 20 років. Та зараз це складніше роботи тому, що ми нині хочемо спробувати різні ролі, насолодитися життям. Та чи є серед цих бажань місце для дитини? Я вважаю, що для дитини треба "дозріти". Треба орієнтуватися за своїм внутрішнім станом. Зрозуміти свої страхи, чому не хочеться дітей, яка підтримка потрібна, як це спланувати. 

Якщо завжди дивитися в очі страху, то так можна нічого й не досягнути. Ви можете відокремити реальний страх і спланувати, що робити далі. Тоді і готовність з’явиться. Зрозуміло, що для цього потрібна підтримка. Важливу роль грають батьки і та сімейна система, яка була до цього. 

Що робити, якщо лише один з партнерів хоче дитину

Головне — бути близькими, відверто говорити про свої почуття. Тоді і з вами будуть відвертими, ви зможете побачити істинну причину, чому партнер вагається чи чого боїться, тоді можна буде вирішити цю потребу: пройти вебінари, звернутися до спеціаліста, прочитати книжки, поговорити з друзями. Немає чарівної пігулки, яка допомагає вирішити власні проблеми, проте можна знайти підтримку і допомогу. Є сімейні психологи, які допомагають розбиратися сім’ям з їх проблемами. Часто  перешкодою для створення повноцінної сім’ї буває не здоров’я , виникають зовсім інші причини. Та, на жаль, люди мовчать про те, що їх турбує, не звертаються до психолога, не можуть завагітніти, і у фіналі думають, що просто не можуть мати дітей.

Як молодим батькам  "пережити" вагітність і насолодитися цим станом

З розумінням. І тут жінкам важливо пояснювати, що ж вони хочуть. Жінка хоче, щоб її чули, бути впевненою у тому, що її люблять, цінують, поважають, чоловік реагує на її потреби. Любов своїх близьких і свою майбутня мама передає дитині. Тому емоційний стан дружини під час вагітності є основним. Тому майбутній тато має підтримувати дружину і допомагати їй. 

Як чоловіку не дозволити собою маніпулювати під час вагітності дружини

Думаю, за час вагітності жінка починає так себе поводити, щоб після того як дитини народиться, вона могла без слів розміти її потреби. Чоловік має з розумінням, лагідно пояснити дружині, що не деякі її бажання можна здійснити інакше. Зробити це так, як пояснюють батьки дітям. Це класний тренажер для чоловіків у майбутньому вихованні своїх дітей.

Жінкам важливо пам’ятати, що якщо під час вагітності ми вже стаємо на перше місце, то після пологів нічого не змінюється. Задоволена мама — це щаслива сім’я. 

Як розподілити обов’язки з чоловіком

По-перше, треба пам’ятати, що чоловік — не машина для заробляння грошей, і не варто одразу його відправляти відпочивати на канапу. Він — особистість, яка допомагає реалізовуватися жінці як матері, задовольняє потреби сім’ї і є підтримкою. Звісно, у нього теж є свої потреби. Тому потрібно домовлятися, говорити про потреби, не забувати про романтику. Крім того, у чоловіка та дружини має бути спільний час, який вони проводитимуть лише удвох. Без елементу романти не буде цього взаєморозуміння. Думаю, ви бачили такі родини навіть без дітей, коли чоловік іде в одному напрямку, а жінка — в іншому. Якщо сім’я не порозумілася до появи дитини, то потім це буде важче зробити. Пара має бути нерозділеною, коли у неї з’являється дитина. 

Діти надихають на те, щоб рухатися далі і розвиватися. Вони можуть змусити себе організувати, вибудувати кордони, знайти допомогу. Часто українські жінки хочуть бути сильними, тому не говорять про свої слабкості. Гірше, коли вони доводять себе до такого стану, що в них настає апатія, депресія, яка заважає віднайти свої потреби.

На жаль, нам батьки не пояснили як себе чути, розбиратися у своїх емоціях, тому доводиться все опановувати з часом.

Як відмежуватися від нав’язливої допомоги старших родичів, але мати підтримку бабусі та дідуся

Гіперопіка подразнює стосунки — чоловіки дратуються, жінкам доводиться розриватися між дитиною, батьками і власною сім’єю. Тому я за те, щоб молоді батьки пояснили, яка допомога їм потрібна, влаштовували "день відкритих дверей" для бабусі з дідусем. Можливо це звучить сухо, але тоді кожен знає, що йому робити. З батьками теж варто говорити відверто.

Фото: pixabay.com