Роберто Де Дзербі став тренером "Шахтаря": що чекає на гірників у новому футбольному сезоні?

Роберто Де Дзербі став тренером "Шахтаря": що чекає на гірників у новому футбольному сезоні?

41-річний італієць Роберто Де Дзербі став новим головним тренером футбольного клубу "Шахтар" на наступні два сезони. 25 травня італійський фахівець прилетів до Києва та зустрівся з президентом футбольного клубу Рінатом Ахметовим. В Україні Роберто Де Дзербі ознайомиться з тренувальним комплексом гірників на НСК "Олімпійський" у Києві, де команда проводить свої домашні матчі. Італієць став 34-м головним тренером в історії "Шахтаря". Футбольний коментатор Роберто Моралес прокоментував, чи вдасться "Шахтарю" з новим тренером покращити свої результати в українських та європейських кубках.

0:00 0:00
10
1x

З якими проблемами за останні сезони стикнувся "Шахтар" і чи причиною цього є невдалий вибір головного тренера

Як на мене, говорити про невдалий вибір тренера це абсолютно несправедливо. Луїш Каштру довів команду до півфіналу Ліги Європи у минулому сезоні. У минулому сезоні він зробив рекордний в історії чемпіонатів України відрив першого місця від другого. Але потрібно дивитися на всю роботу цього фахівця. Особисто мені не подобається ставлення клубу до Луїша Каштру. Керівництво клубу не підтримало тренера у важкий сезон, в якому фактично не було перерви через коронавірус і не було традиційної підготовки. І в конфлікті з деякими підстаркуватими лідерами були просто проігноровані такі речі, як покарання цих лідерів. І це призвело до внутрішньої кризи. Я вважаю, що у минулому сезоні головною проблемою "Шахтаря" були не ігрові нюанси, не побудова гри, а саме криза внутрішніх стосунків. А це найгірше, що буває у людському колективі. Тому що якщо люди приходять до конфронтації, то майстерність абсолютно нівелюється. Але на Каштру не зробили ставку, тому він мав піти. І це очевидно і з його боку так само, тому що якщо до тебе ставляться настільки погано не по-людськи, ти маєш йти або стаєш пострадянським чи українським тренером, об якого витирають ноги. 

Чи може така ситуація скластися і з Роберто Де Дзербі  

Може. Але є певний нюанс. Дзербі приходить на зовсім інший контракт і на зовсім інших умовах. Запросити італійця і людину із серії "А" набагато дорожче. 

Роберто Де Дзербі мав вище реноме ніж Луїш Каштру, приходячи до "Шахтаря". Це не топовий, але популярний тренер в Італії. Він десь в топ-5. Якщо говорити про оцінку його роботи, то про нього було багато позитивних справедливих відгуків. І він приходить на тлі всього цього. У нього сильніша агентська база, а це люди, які вимагають виконання певних умов, які говорять з керівництвом клубу з позиції сили. Це вищий рівень від тренером і керівництвом клубу. Тому Де Дзербі заходить дуже серйозно. У нього значно серйозніші умови, тобто він приводить повний комплекс своїх помічників і у нього достатньо серйозні умови і по інших позиціях, тому його буде важко ігнорувати, як це в певний момент сталося з Луїшем Каштру. 

Як новий тренер може побудувати відносини з командою та гру 

"Шахтар" може додати більше саме в атакувальних діях, тому що з Луїшем Каштру була ставка на те, щоб більше впорядкувати захист, хоча атака не була проігнорована. У випадку з Де Дербі буде більше стандартних напрацювань в атаці. А атака завжди була козирем "Шахтаря". Ідейно, можливо, він принесе більше, ніж Каштру. Але наскільки це спрацює  — інше питання. Крім того, багато чого залежить від того, наскільки його підтримають і будуть вірити в нього. Тому що серйозні нові ідеї  — це дуже непросто, це зміни. А зміни нелегко даються футболістам. Футболісти роблять результат. Тобто нові ідеї мають сприйняти футболісти, а якщо вони не зовсім їх сприйняли, то це має підтримати керівництво клубу. У сенсі ідеї, футболу, прогресивності самого Де Дзербі питань немає. Він дуже хороший і цікавий тренер. 

Фото: facebook.com/fcshakhtar