Як документально зберегти своє право на земельну ділянку перед запуском ринку землі: роз'яснення заступниці міністра юстиції

Як документально зберегти своє право на земельну ділянку перед запуском ринку землі: роз'яснення заступниці міністра юстиції

З 1 липня набирає чинності закон, яким передбачено запуск обігу землі сільськогосподарського призначення в Україні. Заступниця міністра юстиції України Ольга Оніщук у рамках Всеукраїнського форуму "Україна-30. Земля", який транслювався в ефірі Українського радіо, розповіла, що треба зробити власникам земельних ділянок перед запуском ринку землі.

0:00 0:00
10
1x

Правила майнової гігієни: як захиститися від шахраїв

По-перше, до відкриття ринку землі має бути готова не лише держава, а мають бути готові власники земельних ділянок. Наразі ми ментально влаштовані таким чином, що нам завжди здається, що хтось має подбати про нашу власність. Але перш за все про нашу власність ми маємо подбати самі. Тому є два правила майнової гігієни, яких потрібно дотримуватись власникам землі напередодні запуску ринку землі. 

Перше правило подбайте про присвоєння земельній ділянці кадастрового номеру. Це є так званий аграрний паспорт для землі. І без такого кадастрового номера здійснити жодної юридичної операції із землею буде неможливо. Друге подбайте, щоб речові права на земельну ділянку, тобто оренда або власність, були обов'язково внесені до відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. У більшості людей право на землю знаходиться лише на паперових носіях. Якщо такі права знаходяться лише на паперах це відкритий шлях до шахрая, який можна підробити документи і звернутися, наприклад, до нотаріуса з підробленим документом. Крім того, коли немає відцифрованих даних у реєстрі,  ніхто не знає, що ви власник, окрім того органу, який видавав вам документ, в архіві якого знаходиться другий примірник документа. 

Як відцифрувати документи 

Про це можна подбати і до 1 липня, і після через звернення до нотаріуса, державного чи приватного, або до державного реєстратора. Наразі державні реєстратори приймають у центрах надання адміністративних послуг, які вже є майже в кожній об'єднаній територіальній громаді. Тому підніміть ваші документи, зверніться до нотаріуса або до державного реєстратора і подбайте про внесення даних до реєстру. Ваш документ буде відсканований в державний реєстр і в кольоровій копії будем там знаходитися. Це значить, що якщо шахрай звернеться до нотаріуса з підробленим документом, нотаріус зможе перевірити, як виглядає справжній документ шляхом відкриття документу із розділу державного реєстру і порівняти його. За досвідом, якщо нотаріус бачить скан-копію оригіналу документа, то підробити його ідеально практично неможливо. Тобто наявність документа в реєстрі дає змогу нотаріусу переконатися в тому, що це підробка, у разі, якщо звертаються шахраї.

Якщо людина дізналася, що її ділянка не є в її власності 

Хоча таке поняття не внесено в законодавство, але в народі його називають "рейдерством". У нас є декілька видів рейдерства, на які мають реагувати ті чи інші органи. Наприклад, у даному випадку це може бути два види рейдерства. По-перше, це реєстраційне рейдерство, коли здійснена незаконна реєстраційна дія державним реєстратором. Тоді людині треба звертатись зі скаргою на дії державних реєстраторів до Міністерства юстиції, до Офісу протидії рейдерству. Мін’юст зможе відреагувати і захистити. 

По-друге, у разі якщо така незаконна дія відбувалася на підставі підробки документів, то варто звертатися до Національної поліції. Це шахрайство, це вже кримінальна справа, яка має бути розслідувана. Наразі Міністерство юстиції не має повноважень реагувати на такі порушення.

Ми ведемо статистику у напрямку реєстраційного рейдерства і маємо дуже хороші результати в напрямку реєстрації бізнесу. У нас на розгляді знаходилось близько 550 скарг у 2019 році, коли міністр Малюська прийшов на посаду. На сьогоднішній день їх 27. Тобто це дуже мало у масштабах України і це підтверджується й цифрами, які озвучив у своєму звіті бізнес-омбудсмен. Тому ми кажемо про те, що в реєстрі бізнесу у нас дуже великий прорив. 

У нас наразі залишилося дві шпарини. По-перше, це підробка документів, коли змінюється частка у статутному капіталі, і ми закриваємо це законопроектом 3774, який ухвалено у першому читанні. По-друге, що стосується реєстру нерухомості, там ситуація дещо складніша, оскільки об'єктів нерухомості більше, між бізнесу. І наразі є проблема із накопиченням карантинних скарг. 

Наголошую ще раз: підробка документів трапляється лише тоді, коли громадяни не подбали про оцифровку прав. Тому насправді дуже просто самому себе захистити для того, щоб потім не звертатися ні до Офісу протидії рейдерству, ні до Національної поліції. Дотримання правил майнової гігієни це, дійсно, внесок кожного українця в майбутнє власності в України.

Фото: Ольга Оніщук

Яка ситуація з Держгеокадастром 

Держгеокадастр знаходиться в підпорядкуванні Мінагро, але Міністерство юстиції комунікує з нашими колегами, і наш Державний реєстр речових прав на нерухоме майно має автоматичну взаємодію з Державним земельним кадастром. Наразі ми убезпечуємо громадян під час державної реєстрації права на землю через наявність автоматичного щита. Це технічний блок,  який не дає можливості державному реєстратору чи нотаріусу провести реєстраційну дію, якщо первинні відомості про земельну ділянку не внесені до держгеокадастру. Тобто геокадастр це формування самої ділянки, паспорт землі, яким займається Мінагро. Мін’юст займається ж реєстрацією прав.

Про що слід пам’ятати власникам землі з 1 липня 

Варто не поспішати. Ми маємо бути готові до того, що буде ряд викликів тоді, коли тільки розпочинається впровадження реформи. Ми не можемо передбачити всього. Як держава ми повинні швидко реагувати на будь-які виклики, які будуть виникати в процесі запровадження реформи, але власники земельних ділянок мають не поспішати, а спостерігати і думати, чи варто відчужувати землю, чи варто її обробляти тощо. Варто приймати зважені рішення для того, щоб потім зрозуміти, що їх ніхто не обманює. Вони свідомо підуть до нотаріуса, почитають договір, нотаріус роз'яснить їм всі права, вони поставлять підписи і отримають кошти. І потім казати про це, що ці кошти були занадто малими чи ще якісь речі це вже буде неправильно. Це їхнє волевиявлення. Не можна продати два рази. Якщо ви вважаєте, що ціна буде не достатньою, яка вас не задовольняє, не продайте.

Фото: Укрінформ

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
"Маєте право шукати кращого покупця". Все про продаж землі від адвоката
Нерухомість України: новобудови не в тренді, вторинка топ, лідер за динамікою Львів
Відтермінування закону про олігархів свідчить не про погану ефективність, а є вимогою ЄС — Малюська
Денис Малюська: Жоден російський військовополонений не байдикує, всі працюють
Ми забезпечимо оперативний і швидкий розгляд скарг на рейдерство — міністр юстиції