Ціна агресії РФ: Резолюція Європарламенту в підтримку України. Чи витримає російська економіка?

Ціна агресії РФ: Резолюція Європарламенту в підтримку України. Чи витримає російська економіка?

Європейський парламент ухвалив жорстку антиросійську резолюцію, у якій закликав у разі прямого вторгнення Росії в Україну зупинити імпорт російських нафти і газу до ЄС, відключити РФ від SWIFT та ввести санкції проти наближених до російської влади олігархів. Європарламент також підтвердив свою попередню позицію щодо необхідності зупинити будівництво газопроводу "Північний потік-2". Крім того, депутати виступають за зупинку будівництва спірних атомних електростанцій "Росатомом". В окремому пункті євродепутати підкреслюють, що на тлі загрозливого нарощення військової присутності Росією "дружні країни повинні посилити свою військову підтримку Україні і надати їй оборонну зброю". Кандидат економічних наук, головний консультант Центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус в ефірі Українського радіо прокоментував, яке значення має ця резолюція і наскільки серйозний вплив на російську економіку можуть мати санкції, якщо їх запровадять.

0:00 0:00
10
1x

Чи можна говорити, що Україна заручилась серйозною підтримкою з боку Європи 

Безумовно. Резолюція це черговий доказ того, Європейський Союз підтримує Україну. Єдине, розмова про цю резолюцію почались ще до заяви міністра оборони РФ про повернення місць дислокації. Тобто коли ця загроза була більш серйозною, вже тоді вносився проєкт цієї резолюції. Окрім ситуації в Україні та звільнення Навального, там ще згадується Чехія. Тому що декілька тижнів завдяки структурі, яка займається журналістськими розслідуваннями, стало відомо про причетність Росії до підготовки вибухів на складах зі зброєю. Там, де вони планували, вибухів не відбулося. Але відбулись інші дії, які завершилися сметрю двох громадян. І якраз на цьому фоні приймається ця резолюція. Тому що, дійсно, з одного боку, ескалація Росією в ситуації на кордоні з Україною, з іншого боку, поява інформації про те, що Росія на території Європейського Союзу здійснює терористичні акти, тобто фактично це більше натякають Росії з боку Європи, що її дії вже виходять за якісь межі зрозумілого. І якщо протягом останніх років Європа демонструвала бажання діалогу з Росією, то це натяк на те, що бажання Європи мати діалог все менше і менше.

Про відключення із системи SWIFT 

Це система міжбанківських розрахунків. Тобто коли ви здійснюєте будь-які операції, у вас є банк-оператор, проводить чи отримує кошти. Для того, щоб не було втручань у цю систему., була розроблена і визнана у всьому цивілізованому світі система SWIFT. Коли Росія має до неї доступ, вона може брати участь у цих операціях. Якщо її відключать від SWIFT, то Росії буде важко здійснювати зовнішньоторговельні операції. Тобто фактично з нею навряд чи хтось буде проводити торгівлі саме через те, що фінансова складова, тобто розрахунки, не буде достатньо безпечною. Тобто Росія не зможе вільно торгувати, купувати товари, продавати нафту і га, що для її економіки критично важливо. Від самого початку були розмови про відключення від SWIFT. Єдине, що у приватних розмовах, коли я спілкувався з представниками банківських кіл Великобританії, мені казали, що завдяки цій системі гроші з Росії виводяться інші країни, тому це Європа буде закривати очі. Принаймні до того, поки в Росії ці гроші будуть. І саме через це з 2014-го року ми не чули жорстких обіцянок відключити Росію від SWIFT. Той факт, что Європарламент вже знов каже про це, це натяк, можливо, на те, що за їхніми розрахунками ці кошти в Росії закінчуються. Минулий рік позначився доволі значним продажем золота з РФ, а з точки зору побудови системи стійкості, наявність золота це гарантія того, що ви зможете пережити складні періоди. І навіть якщо Росія зробить альтернативні систему, не факт, що з ними будуть торгувати. 

Наскільки Росія зараз залежна від експорту нафти і газу і чи реально запровадити ембарго

Росія дуже сильно залежить від нафти і газу. Це приблизно дві третини її експорту, тобто дві третини її валютних надходжень. Інше питання, наскільки країни, які купують у Росії ці ресурси, зможуть їх компенсувати.  Росія постійно каже, що Європа без них не може, що можна відключити газ і все. Це було можливо в 2014-2016 році. В 2021 році ситуація дуже сильно змінилась, тому що з’явилися нові варіанти, зокрема сланцевий газ та інші варіанти транспортування природного газу з країн Перської затоки. Тобто зараз більше альтернатив Росії і більше вірогідності, що Європейський Союз піде на санкції. Росіяни будуть мати вплив на світові ціни, але не настільки критичний саме через те, що є альтернативи.

Проти "Північного потоку-2" виступають насамперед Сполучені Штати Америки.  Відповідно до законодавства США, "Північний потік-2" поза законом. Для Європейського Союзу це, з одного боку, виходить торгівля з Росією. З іншого боку, вони іноді роблять спробу продемонструвати США, що вони є незалежними від них. І вони сприймають тиск щодо "Північного потоку-2" як спробу тиску на Європу з боку США. 

Фото: Укрінформ 

Останні новини
Росіяни штурмують на мотоциклах і замангалених вантажівках — Киричевський
Росіяни штурмують на мотоциклах і замангалених вантажівках — Киричевський
Наказ убити Вакуленка віддали представники ЗС або спецслужб Росії — OSINT-аналітик
Наказ убити Вакуленка віддали представники ЗС або спецслужб Росії — OSINT-аналітик
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На підконтрольній території України 31 мільйон громадян — Ланда
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю