"Такі події працюють на користь російської пропаганди". Володимир Фесенко про "марш вишиванок", звільнення Мендель та справу Антоненка

"Такі події працюють на користь російської пропаганди". Володимир Фесенко про "марш вишиванок", звільнення Мендель та справу Антоненка

Марш на честь 78-ї річниці створення дивізії СС "Галичина", який пройшов у Києві 28 квітня, попри те, що зібрав мізерну кількість учасників, мав неабиякий внутрішньополітичний, а головне — міжнародний резонанс. Міністерство закордонних справ занепокоєне парадом, який відбувся у самому центрі столиці. Підрозділи СС були причетними до злочинів, що мали місце під час Голокосту. Цю та інші актуальні події в ефірі Українського радіо коментує голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента", політолог Володимир Фесенко.

0:00 0:00
10
1x

Про "марш вишиванок"

Я б не спрощував і не ототожнював праворадикальні рухи, адже вони повсюди різні. Безумовно, у них є спільні риси, але у даному випадку треба враховувати наш національний контекст. Єдине з чим я можу погодитися  — з тим, що Росія, на жаль, використовує так праворадикальні прояви в Україні, намагання зробити такі історичні ланцюжки, коли деякі сучасні націоналістичні рухи проводять зв’язок між собою і тими націоналістами, які свого часу співпрацювали з німецько-фашистськими військами. Не всі співпрацювали, багато хто воював з нацистами, навіть були у концтаборах. У Росії дуже часто кажуть, що всі українські націоналісти співпрацювали з фашистами, але це не так. Російська пропаганда активно використовує от такі випадки у своїх цілях для дискредитації України, сучасної політики. Найбільше шкода таких акцій полягає у тому, що більше за все вони працюють на користь російської пропаганди. 

Я не погоджуюсь з тим, що акція створила внутрішньополітичний резонанс. Я не бачу величезного резонансу. Нині обговорюють інші події: потенційну зустріч Зеленського з Путіним, кадрові зміни, засідання Верховної Ради. А от цю маленьку подію обговорює російська пропаганда. 

Деяким нашим націоналістам треба зрозуміти, що те, що вони роблять у такому історичному контексті  — перш за все працює на інтерес російської пропаганди.

Про реакцію на подію іноземних політиків

Перш за все вони реагують на гучні інформаційні приводи. А хто їх створює? З одного боку  націоналісти, з іншого — російська пропаганда, яка надає міжнародного розголосу цим подіям, бо вони про це кажуть як про головну подію. З Росії ця інформація поширюється на Ізраїль, на ізраїльські масмедіа звертає увагу Німеччина. 

На жаль, наші націоналісти, які влаштовують такі марши, виступають у ролі корисних "ідіотів" для агресора. Саме про це треба нагадувати, що нібито патріоти і націоналісти виступають найгіршими посібниками російських пропагандистів.

Про звільнення Юлії Мендель та зміну важелів впливу навколо президента 

Юлія Мендель не була важливим важелем впливу. Вона, безумовно, виконувала важливу функцію, але навколо президента є й інші важливі актори, суб’єкти впливу. Тому я не робив би з цього важливих кардинальних політичних висновків. Вічних прессекретарів не буває. Вона виконувала важливу роботу  — комунікувала з засобами масової інформації, але точно не входила в найближче коло людей, які ухвалювали рішення. Мендель більше впливала на оформлення інформації про ці рішення. Думаю, що після її звільнення політика президента кардинально не зміниться. 

Про звільнення під домашній арешт Андрія Антоненка

Це питання до людей, які близькі до правової системи. Судді не дають публічних коментарів, можливо, вони вирішили, що занадто затягнувся запобіжний засіб утримання, який використовували раніше. Подібне відбулося у справі Стерненка, але там якраз спрацював політичний контекст, бо навколо нього виникло дуже конфліктне середовище, були негативні політичні наслідки. Можливо, вирішили зменшити напругу. Про мотиви пом'якшення засобу утримання знає лише суддя. 

Нагадаємо, що захід мав анонсовану назву "марш вишиванок", саме так називався захід, який відбувся в окупованому нацистами Львові 28 квітня 1943 року, коли й оголосили про створення дивізії. Цей підрозділ у складі військ Ваффен-СС Німеччини існував у 1943-1945 роках і був укомплектований з українців.


Колаж: Суспільне