Українська вакцина від Зеленського. Чи варто очікувати на вітчизняний препарат проти ковіду

Українська вакцина від Зеленського. Чи варто очікувати на вітчизняний препарат проти ковіду

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив про 2-х кандидатів на розробку вітчизняної вакцини, а також створення, так званого, біокластера. Для цього в бюджеті було передбачено сто мільйонів гривень. Про виготовлення української вакцини: наскільки це реально, в ефірі Українського радіо, говоримо з доктором фармацевтичних наук, професором Костянтином Косяченком.

0:00 0:00
10
1x

"У нас дійсно вже є 2 кандидати на вакцину. З першим кандидатом ми були у президента у жовтні. Вони проводять наукові розробки, вже досягли стабілізації лікарської форми, тобто проходять ці всі доклінічні фази, щоб безпосередньо перейти на клінічну фазу. Також у нас є ще одна розробка. Там інший формат. І теж ми вважаємо, що у нас може бути кандидат на вакцину. Для подальшого процесу цих розробок у бюджеті передбачено сто мільйонів гривень для створення так званого біокластеру, на будівництво лабораторії BSL-3, яка нам потрібна; щоб фінансувати ці розробки. Зрозуміло, що цих коштів буде недостатньо і треба буде додавати. Це  те, що стосується наукової розробки. Окрім того, нам потрібно мати власне виробництво вакцин", зазначив, в ефірі одного з телеканалів,  Максим Степанов. 

Наскільки це справді про створення української вакцини від ковід?

Якщо по простому, то йдуть наукові дослідження про те, чи може бути вакцина українського виробництва. Але, на сьогодні, нічого нового не відбулося, з того моменту, як було заявлено у жовтні у президента, що є кандидат на розробку вакцини, що будуть виділені якісь кошти. Треба розуміти, що заявлені кошти, про які говорив міністр капля в морі. Їх вистачить, хіба що, на  початок. Навіть якщо виробництво запустити, купити обладнання, навчити персонал, думаю, що це буде мільйонів 20 доларів, а не 100 мільйонів гривень. А що стосується розробки самої вакцини, то там йдеться про сотні мільйонів доларів, потрібних для досліджень. Тобто, якщо є приватний інтерес, якщо хтось інвестує в розробку  результат буде. Бо я не бачив державної програми, яка б передбачала виділення таких колосальних коштів в розробку такої вакцини. А створення так званого кластеру і створення лабораторії BSL-3 це нормальний шлях. Будь-якій державі, яка хоче захистити себе, обов'язково потрібні такі лабораторії, щоб визначати який є вірус, як з ним боротися, як захищатися. Але не йде мова про виробництво вакцин. Це наукові розробки. В даній ситуації, співвідношення користі перевищує ризики. 

На скільки наукові розробки можуть знадобитися і стати в нагоді в майбутньому? Чи не йдеться про відмивання коштів з держбюджету?

Зі слів міністра та публікацій у пресі, не йде мова про фінансування самої розробки вакцини. Йдеться про те, що на ці кошти буде створений біокластер і лабораторія, яка назавжди залишиться в державі. Тобто буде створена науково-технологічна база для наукових досліджень, а не наукові дослідження певної вакцини. Тоді це абсолютно нормально. 

Чи змогла би Україна бути виробником вакцини проти ковіду? 

Вакцини Covishield та AstraZeneca виготовляються по однаковій технології; китайська вакцина СoronaVac по класичній технології інактивованого вірусу; Pfizer по новітній РНК-технології, коли використовується РНК. Якби нам хтось зміг дати таку велику кількість, то розфасовувати їх Україна могла б і сама: можна налагодити досить швидко таке виробництво по фасуванню. І по законодавству, це була б вакцина українська, незважаючи на те, що вироблена з матеріалів, наданими від іншого виробника. Як, наприклад, лікарські засоби робляться із субстанцій, які вироблені в Китаї, Індії. Тобто діючі речовина виготовлена закордоном, а наші заводи випускають, безпосередньо, таблетки, лікарські форми. Це вже українські таблетки, а не китайські чи індійські. Так само і з вакцинами. Що стосується виготовлення з конструкцій, щоб надали нам формулу, з якої б ми виготовляли, то, думаю, в Україні поки немає такого виробника і біореактора, щоб можна було його запустити і робити власне виробництво. Якби українські розробники розробили б вакцину і клінічно довели її то, думаю, знайшлися б і великі  інвестиції. Тому, я вважаю, перспективним, що наші українські науковці працюють над створенням вакцини, яка би відрізнялася від інших виробників.

Про конкуренцію, величезні гроші і бізнес-інтереси окремих людей виробників вакцин

Станом на зараз у світі налічується 110 кандидатів на вакцину, при тому що 14 з них вже схвалені. І з цього приводу міжнародний рух за права людини "Amnesty International", а також 30 інших некомерційних організацій закликають Європейський Союз відмовитися від патентів на вакцини проти коронавірусу. Натомість, у Єврокомісії вважають, що скасування патентів не вирішить проблему з недостатньо швидкою вакцинацією, бо проблема доступу до вакцини не в патентах, а в недостатніх виробничих потужностях. Насправді, патенти треба зняти, для того, щоб той, хто може випускати, інвестувати міг вільно брати і виготовляти цю вакцину. Тоді її буде більше і доступність підвищиться. Це відомий інструмент захисту, коли багато грошей вкладено в розробку нового лікарського захисту, в тому числі і вакцини, і розробник хоче повернути собі частину грошей. І певний період часу (5,10 років) препарат знаходиться під патентним захистом. Ніхто не може його випускати без дозволу того, хто цей препарат запатентував. Якщо ж знімається патентний захист, то з'являються так звані копії препарату, які так само діють. Тому, говорити про те, що поки не будуть знімати патенти лукавство. Це якраз націлено на те, що дуже невелика кількість людей заробить дуже велику суму грошей. Якщо патенти знімуть, то, думаю, знайдуться і українські інвестори, побудують виробництво, яке зможе виробляти, за тією чи іншою формулою, вакцини з більшою доступністю для України. 

Про нерівність розподілу вакцини серед країн

Станом на квітень, 40% вакцин, які ввели у всьому світі, були зроблені у 27 багатших країн. І це всього 11% від загальної чисельності населення всього світу. Понад 1 мільярд щеплень проти ковіду зробили загалом у світі. У ВООЗ вказали на несправедливість в розподілі вакцин, закликали багатші країни безоплатно передати вакцини біднішим країнам. Наприклад, США за 3 місяці вакцинували майже 75% свого населення. Навіть, спеціально створена, всесвітня мережа COVAX, не змогла врятувати світ від цієї нерівності. Тобто, хто багатший для того вакцинація більш доступна, а хто бідніший змушений чекати. В рамках програми COVAX, ми ще в лютому мали отримати вакцину Pfizer, а по факту от тільки нещодавно Україна її отримала і почала вакцинувати людей похилого віку і так далі. Навіть у Києві міський голова заявив, що муніципалітет буде закуповувати для киян вакцини. Порівняйте світ з Україною: Київ має гроші і закупить для киян вакцини, а якась маленька сільська громада не зможе цього реалізувати. Тому, це проблема світова і треба боротися за справедливість.

Нагадаємо, що у жовтні Президент України Володимир Зеленський анонсував  виробництво української вакцини від коронавірусу. 

Фото: www.pexels.com