Народні обранці від "Слуги народу" та "ЄС" про плани на цей пленарний тиждень

Народні обранці від "Слуги народу" та "ЄС" про плани на цей пленарний тиждень

Цей тиждень — пленарний. Депутати збираються працювати чергово і позачергово. Будуть продовжувати розглядати правки до земельної реформи. На першому позачерговому засіданні також планують розглядати проект постанови, ініційований депутатами з фракції "Європейська Солідарність" "Про вжиття невідкладних засобів, спрямованих на припинення бездіяльності органів виконавчої влади в сфері протидії поширення коронавірусу". На другому позачерговому засіданні планують розглянути 13 питань. Детальніше в ефірі Українського радіо говоримо з членом депутатської фракції партії "Європейська Солідарність" Ростислав Павленко та членкинею депутатської фракції партії "Слуга Народу" Роксоланою Підласою. та .

0:00 0:00
10
1x

Про невідкладні заходи, спрямовані на припинення бездіяльності в сфері протидії поширення коронавірусу

Ростислав Павленко: "Перш за все йдеться про виконання і президентом, і урядом тих рішень, які стосуються системи вакцинації. Бачимо, що вакцин мало. Але, як тільки їх доставлять в Україну, то країна має бути до цього готова. Впродовж цієї пандемії, влада не може забезпечити належного темпу ні по забезпеченню ліками, ні по забезпеченню лікарів усім необхідним, ні по виплатам і так далі. Тому, треба діяти наперед і готуватися. Друге, це те, ще до 5 жовтня Верховна Рада прийняла комплексне рішення що робити і як планувати боротьбу з коронавірусом, але не виконали практично нічого. Тож потрібно дати цьому оцінку і спрямувати роботу уряду на виконання цього. Бо, на жаль, цей спалах, який ми бачили протягом місяця, явно не останній. І, оскільки, вакцинація, фактично, зірвана, то треба готуватися і до подовження захворювань і до можливих нових спалахів. І третє, це — питання змін до бюджету, фінансування заходів. Кабінет Міністрів України має забезпечити достатні кошти і щодо вакцинації, і щодо підготовки системи лікарень, і щодо виплат лікарям, де ми бачимо більше обіцянок, ніж наявних дій". 

Неодноразово ініціювали збір підписів за відставку Міністра охорони здоров'я Степанова. Чи буде доцільним зараз зробити ротацію і замінити людину на міністерському кріслі? 

"Станом на вчора, лише 5 людей отримали 2 дози вакцини. Степанов — уже третій Міністр охорони здоров'я за час пандемії. Тут назріває питання до усієї влади, починаючи від президента. А щодо самого Степанова — справді, підписи зібрані і депутати нашої фракції поставили підписи під проєктом цієї постанови. Але ж Конституція сформована таким чином, що цей хід має зробити Прем'єр-міністр на заміну Міністру. Тому, думаю, вони будуть визначатися по відносинах всередині власної команди".

Про збір підписів стосовно призначення Германа Галущенка на посаду Міністра енергетики України 

Ростислав Павленко: "Фракція "Слуга Народу" збирає підписи під поданням до призначення віцепрезидента держпідприємства "Енергоатом" Германа Галущенка, на посаду Міністра енергетики України. Про це повідомила заступниця фракції Євгенія Кравчук. А фракція "Європейська Солідарність" не підтримує призначення на посаду Міністра енергетики Германа Галущенка. Говорять, про зв'язки кандидата з депутатом Андрієм Деркачем, якого, у свою чергу, уряд Сполучених Штатів визнав агентом Кремля і запровадив санкції. 

Пан Галущенко керував юридичним напрямом, під час фактичного керівництва "Енергоатомом" Деркачем. Галущенко вважається наближеною людиною до Деркача. Тому, призначення Галущенка на таку міністерську посаду — досить негативний сигнал і зовнішнім партнерам, і суспільству про те, що жодних висновків не зроблено; про те, що всі розмови про боротьбу з олігархами це лише політичний піар. І Зеленський, і компанія будуть робити те, що вважають для себе фактично вигідним, не думаючи про дії цього міністра і відповідні наслідки". 

Роксолана Підласа: "Фракція "Слуга Народу", як фракція, яка виконує повноваження коаліції, подає Прем'єр-міністру кандидатури усіх міністрів і для цього потрібно зібрати, не менш як 160 підписів більшості фракції. Збір підписів триває нормально, я вчора особисто підписалася під призначенням пана Галущенка. Ми не маємо даних про його зв'язки з Андрієм Деркачем або з російськими спецслужбами. А те, що "Європейська Солідарність" не підтримує наші кадрові призначення і придумує щоразу, чому не підтримує це їхнє право. Ми до цього ставимося спокійно".

Про збір підписів про подальшу долю народного депутата "Слуги Народу" Шевченка, який неодноразово "прославлявся" своїми виступами і тут, і на російському та білоруському телебаченнях

Роксолана Підласа: "Я поки не знаю, як проголосувала більшість, але збір підписів триває. За результатами засідання фракції, на якій  було це запропоновано, сам Шевченко сказав, що він має дуже різні погляди з більшістю фракції "Слуга Народу", тому, думаю, що справа дійде до логічного завершення цього тижня". 

Про некоректність реакції фракції "Слуги Народу" на, вже друге, порушення Тищенка карантинних обмежень та демотивацію українців дотримуватись карантину

"І ресторан, і готель Тищенка, які працювали під час карантину, повинні заплатити штраф, адже вони не мали права чинити так, як зробили. Це — окрема історія. Що ж стосується Тищенка, то його покарання визначить політична рада партії "Слуга Народу" на найближчому засіданні політради". 

Як фракція "Слуга Народу" оцінює темпи вакцинації 

"Опозиція поділилася певними даними, що мінімальна кількість серед вакцинованих — лікарі, військові, а в категорії "інші" (незрозуміло хто це) більше 9 000 вакцинованих. По-перше, про "інших" — брехня. Думка, про те, що отримують вакцинацію якісь неправильні українці дивна. Отримують вакцину Pfizer та інші вакцини вчителі, соціальні працівники. Ви думаєте, що цим людям не є необхідна вакцинація? Я вважаю це маніпуляцією. По-друге, що стосується темпу вакцинації, то хотілося би швидше і ми про це неодноразово говорили Міністру Степанову, тому що вакцини у нас законтрактовані є контракти на більш як 2 000 000 доз вакцини. Але зараз немає можливості ці дози швидко проадмініструвати. А що стосується постанови, яку пропонує "Європейська Солідарність", то ця постанова нічим не допоможе: ні пришвидшенню вакцинації, ані українцям. І взагалі, постанова Верховної Ради це декларації, які мають дуже мало практичного сенсу. "Слуга Народу" не буде підтримувати цю постанову".

Про план на цей тиждень: які прогнози стосовно скасування роботи депутатів у п'ятницю? 

"Всі засідання у п'ятницю є не дуже продуктивними, адже для голосування планується всього 1 година. Я такий графік із самого початку не підтримувала. Вважаю, що Верховна Рада у пленарний тиждень повинна працювати з 9 до 18 години щодня. І, однозначно, я не буду підтримувати скасування робочого дня в п'ятницю. Я негативно реагую і на карантинні обмеження, і на перерви під час пленарних засідань, і вважаю, що в п'ятницю ми можемо працювати більш продуктивно".

Фото: www.rada.gov.ua

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Пам'яті Ігоря Юхновського
"Законопроєкт у Раді зареєструють, навіть якщо його напише ChatGPT" — Скрипець
Про будь-які вибори доцільно говорити щонайменше через пів року після війни — Юрчишин
"Замість трьох років — довічно": як діятиме закон про фінмоніторинг посадовців?
Скорочення видатків на інфраструктуру та будівництво — Підласа про проєкт держбюджету-2024