До 35-х роковин Чорнобильської катастрофи Українське радіо, радіо "Культура" та радіо "Промінь" підготували тематичні проєкти

До 35-х роковин Чорнобильської катастрофи Українське радіо, радіо "Культура" та радіо "Промінь" підготували тематичні проєкти

26 квітня в Україні відзначають День пам’яті Чорнобильської трагедії. 24, 25 та 26 квітня Українське радіо та радіо "Культура" транслюватимуть низку проєктів до 35-х роковин катастрофи на Чорнобильській АЕС. Слухачі зможуть почути проєкти, присвячені причинам і перебігу трагедії, її наслідкам, людям, чия доля була з нею пов’язана, а також теперішньому станові ЧАЕС та перспективам зони відчуження у майбутньому.

24 - 26 квітня

Чотирисерійний радіопроєкт "Чорнобиль. Системна помилка".  

Радіосеріал підготовлений до 35-х роковин аварії на Чорнобильській атомній електростанції. У ньому йдеться про причини катастрофи, реакцію радянської влади, ліквідацію наслідків аварії та роль у прискоренні розпаду Радянського союзу. Проєкт підготували журналісти Сергій Стуканов та Марина Куликова. Текст читав Юрій Табаченко.     

"Чорнобиль. Системна помилка". Частина 1.

"Чорнобиль. Системна помилка". Частина 2.

"Чорнобиль. Системна помилка". Частина 3.

"Чорнобиль. Системна помилка". Частина 4.

24 квітня

Літопис

"Чорнобиль. Я бачив". Гість - Володимир Шовкошитний, ліквідатор аварії на ЧАЕС, один із авторів Чорнобильського законодавства, письменник. До 35-ої річниці трагедії на ЧАЕС. Слухати тут.

Літопис

Чорнобиль в епіцентрі нашої тривоги. Гостя – Олена Панцюк, журналістка, авторка громадської ініціативи "Захисники Прип’яті". До 35-ої річниці. Слухати тут.

Імператив.

Чорнобиль: 35 років потому. Що було відомо про аварію на ЧАЕС за "залізною завісою"? Гість - Богдан Нагайло, журналіст, історик, правозахисник. Слухати тут.

Книжковий топ

"Катастрофа пише нами": сім чорнобильських текстів. Говорить: Тамара Гундорова. Слухати тут.

Вистава без антракту

До 35-х роковин Чорнобильської катастрофи. Павло Ар'є. "Сталкери" за п'єсою "На початку та наприкінці часів". Аудіоверсія. Спільний проєкт театру "Золоті ворота" та Молодого театру. Режисер-постановник Стас Жирков.

Слухати тут: частина I, частина II.

25 квітня

Музична сієста

"Звуки Чорнобиля"- проєкт, у якому українські та закордонні музиканти розповідають історію Чорнобильської катастрофи за допомогою музики. Слухати тут.

Літопис

Дзвони Чорнобиля. Журналісти – літописці трагедії. Гість – Михайло Сорока, заслужений журналіст України, упорядник видання "Чорнобиль. Довге і болісне відлуння". До 35-ої річниці трагедії на ЧАЕС. Слухати тут.

Літопис

"Чорнобиль. Довге і болісне відлуння". Журналістка Алла Малієнко про видання, присвячене журналістам Києва і області, які висвітлювали ліквідацію аварії на ЧАЕС. Слухати тут.

Нічна вахта.

35 років з дня аварії на ЧАЕС. Погляд аналітиків крізь час та простір. Учасники: полковник Віктор Шевченко, старший офіцер оперативного відділу Управління цивільної оборони Київського військового округу, командир українських рятувальників від наслідків землетрусу в Спітаку, а також кандидат історичних наук Олег Бажан, автор збірки документів "Чернобыльское досье КГБ". Слухати тут.

Нічна вахта

Аварія на ЧАЕС: наші спогади. Гість - Володимир Шовкошитний, поет, прозаїк, публіцист, народний депутат України 1-го скликання, ліквідатор наслідків аварії на ЧАЕС, президент Міжнародної організації "Союз Чорнобиль". Слухати тут

26 квітня

У понеділок, 26 квітня, о 10:07 на Радіо Культура відбудеться прем’єра 14-серійного документального радіосеріалу "Чорнобиль - 35". Цей проєкт присвячений історіям чотирнадцятьох персонажів, чиї долі пов’язані з Чорнобильською трагедією. Розповідають продюсерка проєкту — головна редакторка літературних передач і радіотеатру Радіо Культура Наталя Коломієць. Автор сценарію — Мирослав Лаюк

Спецпроєкт "Чорнобиль - 35"

Радіосеріал за сценарієм Мирослава Лаюка. Серія 1.

Культура. Live

Історик, архівіст і києвознавець Сергій Карамаш розкаже про архівні документи, які стосуються Києва, ситуації в місті після аварії на ЧАЕС. Слухати тут.

Культура. Live

Прем’єра документального фільму власного виробництва Суспільного "Люди Зони" — Євгенія Подобна, авторка проекту. Як розповідати дітям та підліткам про Чорнобильську катастрофу  - письменниця Катерина Міхаліцина, авторка книжок "Квіти біля четвертого" і "Реактори не вибухають" (у співавторстві зі  Станіславом Дворницьким). Слухати тут.

Згадати все

По той бік Чорнобиля. Чорнобильське досьє КДБ. Міфи й реалії. Гості - історик Олег Бажан, редакторка проєкту "По той бік новин" Альона Романюк. Слухати тут.

Третій дзвінок. Театральний клуб з Наталею Грабченко

Театральне пророцтво Чорнобильської трагедії - "Здрастуй, Прип'ять!" Олександра Левади у сценографії Данила Лідера Театру імені Івана Франка. Ірина Мелешкіна, театрознавиця; Олег Шаварський, народний артист України. Слухати тут

Модуль знань

Як відновлюється біорізноманіття Зони відчуження і що ми втратили назавжди. Гість: Денис Вишневський, начальник групи радіаційно-екологіного моніторингу ДСП "Екоцентр". Слухати тут.

Імператив

Після Чорнобиля: як аварія на ЧАЕС змінила інтелектуальне-мистецьке середовище в Україні? Гостя- Тамара Гундорова, літературознавиця, член-кореспондентка НАН України. Слухати тут.

Радіотеатр

До 35-х роковин Чорнобильської катастрофи (трагедії). Світлана Алексієвич "Чорнобиль. Хроніка майбутнього". Український переклад Оксани Забужко. Інсценовані сторінки книжки у виконанні артистки Національного Центру театрального мистецтва  імені Леся Курбаса Галини Стефанової. Слухати тут.

Колос. Аграрний щоденник

35 років після аварії на Чорнобильській АЕС: чи треба  змінювати підхід до зонування територій та повернення до господарського використання сільгоспугідь, що були вилучені внаслідок радіоактивного забруднення? Слухати тут

Сьогодні. Вдень

Чорнобильській трагедії вже 35 років: як пояснити новим поколінням, що тоді трапилося і як це сприймали сучасники. Слухати тут

Вся країна

До річниці Чорнобильської трагедії: як облаштувалися переселенці із Чорнобиля у Кіровоградській області, на Сумщині і в Запорізькій областях? Спогади ліквідаторів, які нині живуть у Херсоні. Слухати тут

РанокПРО

Медіа проєкт "Уроки Чорнобиля". Слухати тут

РанокПРО

Чи важлива для вас і досі тема Чорнобиля і яким ви бачите майбутнє зони відчуження? Слухати тут

ART-Панорама

Виставка "Темний рай" про Чорнобильське Полісся. Слухати тут

Наші 30

Також на Українському радіо стартує радіоверсія проєкту Суспільного до 30-ї річниці незалежності України "Наші 30". В ефірі прозвучить документальний фільм "Горів не блок". Екопротести після Чорнобиля, присвячений 35-м роковинам Чорнобильської катастрофи. Це історія виникнення екологічного руху і екосвідомості у громадян. Герої стрічки — українці від Нетішина до Запоріжжя, які об'єдналися для захисту своїх родин від невидимої загрози та для спільної боротьби за безпеку ядерних станцій. Документальний фільм розповідає про те, як люди почали турбуватися про якість повітря, води та навколишнього світу, втім, через економічну скруту мали відмовитися від ідеалів. Слухати тут

Нічна вахта

Зона відчуження – 35 років. Погляд сучасників, ліквідація "інформаційного забруднення", перспективи оптимального використання. Гість - Ярослав Ємельяненко, директор компанії "Чорнобиль-Тур", голова Асоціації чорнобильських туроператорів. Слухати тут