Життя в кредит. Експерт про те, як коронакриза вплинула на споживче кредитування

Життя в кредит. Експерт про те, як коронакриза вплинула на споживче кредитування

Коронакриза, що триває вже більше року, вдарила практично по всіх сферах національної економіки та добробуту більшості громадян. Торкнулася вона і споживчого кредитування: через невпевненість у завтрашньому дні, українці не ризикують брати кредити і суттєво знизили апетити у придбанні речей не першочергової необхідності та зосередилися на задоволенні основних потреб. Чому українці побоюються кредитування та чи є реальні підстави в цих страхів Українському радіо розповів президент Асоціації українських банків Андрій Дубас.

0:00 0:00
10
1x

"Це нормальна реакція у не дуже стабільній економіці, якою українська економіка є останні 30 років. Державна політика коливається або в один або в інший бік. Економіка всі коливання дуже сильно відчуває, тому дуже багато людей має певне відношення до позик, кредитів, коли краще підзбирати і після цього придбати те, що ти хочеш", – розповів Андрій Дубас.

Хоча, як експерт підкреслив  далі, в Європі та США інша ситуація з кредитуванням: "Люди спокійно відносяться до довгострокових кредитів. Наприклад, в США чи Європі іпотека на 30 років  – це абсолютно нормальне явище і люди планують свої доходи. Для них основна задача – це не втратити роботу, аби можна було сплачувати свої кредитні позики. Й отримати кредит в таких розвинутих економіках набагато простіше".

"Сьогодні ж через коронавірус багато людей втратили роботи або були змушені  брати відпустки. Все це вплинуло на їхні доходи. Якщо людина не знає, що буде завтра, то вона буде зменшувати витрати на другорядні речі і буде задовольнятися тим, що є сьогодні. Заплатити комунальні виплати, прохарчуватися і вже нормально", – висловив свою думку Дубас.

Експерт також зауважив, що українська економіка доволі м'яко переносить карантинні заходи, пов’язані з пандемією: "В українській економіці частка малого і середнього бізнесу становить лише 15 %, тоді як, наприклад, в країнах ЄС це 48 %, США – 52 %, а в Китаї – 60 %: "Можна уявити, який сильний удар завдав локдаун по цих країнах і в нас. В Україні фактично величезну частину доходів в економіці становить агропромисловий комплекс і великі підприємства, які ще залишилися. Але цьому радіти не варто: мала частка малого і середнього бізнесу в економіці – це дуже погано".

"Щодо споживчого кредитування, то за останній рік дійсно є спад, оскільки зараз період невизначеності. Банки за 2020 рік показали прибуток. Звичайно, є диверсифікація таким чином, що якщо споживче кредитування падає, то банки розміщуються в інші інструменти доходів. Суттєво на банківську систему це не повпливало. Тим паче, зараз є цікаві програми, які пропонує держава, наприклад, іпотека під 7 %, кредити 5-7-9 % для розвитку малого та середнього бізнесу. Цим програм раніше не було і зараз багато банків до них долучаються", – розповів Андрій Дубас.

Також експерт торкнувся питання того, як вплине на відсотки по кредитах підвищення НБУ облікової ставки. Нагадаємо, як повідомив голова Нацбанку Кирило Шевченко, минулого тижня НБУ підвищив облікову ставку до 7,5 % річних. За його словами, такий крок сприятиме поступовому сповільненню інфляції у другому півріччі 2021 року, що дозволить повернути ставку в 5 % в першій половині 2022 року.

"В Національного банку завжди є багато інструментів та цілей, яких він може дотримуватися. Наприклад, раніше ціллю був фіксований курс валют. Сьогодні ціль НБУ – це інфляція: в 2016 році вона була визначена в 5 %, для досягнення цілі було передбачено 5 років. В минулому році, якби не пандемія, вже був тренд інфляції в цьому коридорі. Зараз на інфляцію суттєво вплинув ріст пального, коронавірус, підняття рівня мінімальної заробітної плати. Тому НБУ, аби повернути інфляцію в коридор, піднімає облікову ставку. Це абсолютно нормальний інструмент НБУ", – наголосив Дубас.

Він пояснив, що для економіки це, звісно, певні потрясіння, оскільки підняття облікової ставки потягне за собою і витрати по кредитах, але для споживачів-вкладників це буде й підняття рівня депозитів в гривні.

Фото: pixabay

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
На ціни в Україні блокування польського кордону радикально не вплинуло — Непран
Одна гривня з приватизації дає 4 гривні інвестицій — голова Фонду держмайна
"Тепер це політичне рішення" ― експерт про те, навіщо ми переводимо годинники
"Збитки на сотні мільярдів доларів" — Фурман про те, які галузі найбільше постраждали від війни
Руслан Гаврилюк про історію українських ГЕС: навіщо будували і що отримали для довкілля?