Досвід Ізраїлю у боротьбі з Ковід-19: як вдалося вийти з карантинних обмежень?

Досвід Ізраїлю у боротьбі з Ковід-19: як вдалося вийти з карантинних обмежень?

Про епідеміологічну ситуацію в Україні та здобутки Ізраїлю у боротьбі з коронавірусом в ефірі Українського радіо розповідає ізраїльський лікар-анестезіолог Борис Бриль.

0:00 0:00
10
1x

Про карантинні обмеження

Ми повністю вийшли з пандемічних обмежень. На сьогодні у нас немає жодних обмежень. Усю пандемію у нас був локдаун: десь посилений, десь легкий. Люди ставилися до цього з розумінням і завдяки цьому у нас перехворіло 800 тисяч – це 8% населення, а смертність складала 0,7%, що є одним із найкращих показників у світі і в 6-7 разів менше, ніж в Україні. Щільність населення в Ізраїлі набагато вища, ніж в Україні. Відповідно процес передачі вірусу в нас значно інтенсивніший, ніж в Україні. Разом з тим в Ізраїлі значно менше захворілих завдяки карантинним заходам. Тому запровадження загальнонаціонального локдауну є абсолютно слушним в умовах млявої вакцинації. Усі країни, які запровадили жорсткий карантин вийшли без високої смертності і без економічних втрат. В Україні зараз немає карантину. Це дитячий садок. Санкції, які зараз застосовуються за недотримання карантинних обмежень є несерйозними. В Ізраїлі не можна було виходити з дому без спецдозволу. І населення ставилося до цього з розумінням, оскільки  у нас найвищою цінністю є людське життя.

 

Про систему охорони здоров’я

В Україні не дотримуються виконання протоколів лікування коронавірсу. Лікарі призначають ті протоколи, які призводять до зростання смертності і важкого перебігу захворювання. Призначення антибіотиків без підтвердженої бактеріальної інфекції є забороненим при ковіді. Давати стероїди при легких формах захворювання є абсолютною медичною недбалістю. За це в Ізраїлі садили б за грати. Немає градації пацієнтів на важких і легких.  Якщо немає зниженої сатурації (менше 94%), утрудненого дихання і сплутаної свідомості, то немає потреб шпиталізувати пацієнта і призначати йому антибіотики чи стероїди, навіть якщо температура 39 градусів тримається два тижні. Великою проблемою є відсутність рецептурного продажу ліків. Безконтрольне вживання ліків також вливає на високу смертність в Україні.

Про смертність від коронавірусу

На апараті ШВЛ смертність у всіх висока. Це не особливість України. В Ізраїлі на початку пандемії смертність на ШВЛ складала 30%, то на сьогодні - 70%. Проте зараз кількість пацієнтів, які потрапляють на ШВЛ в рази менша, ніж на початку пандемії. В Україні на апаратах ШВЛ помирають значно молодші пацієнти, ніж у світі. Якщо в Ізраїлі це переважно люди 80+, то в Україні це переважно пацієнти до 60 років.

Про паспорти вакцинації

В Ізраїлі близько 55% населення вакциновано двома дозами. Захворюваність знизилася в 20 разів. На разі щоденний приріст захворюваності складає близько 190 осіб і всі вони із невакцинованих. Паспорти вакцинації ідентичні паспортам перехворілих. Їх пред’являють у готелях, під час авіаперельотів. Для відвідування магазинів вони не потрібні. В Ізраїлі перш за все провакцинували людей старше 60 років і медпрацівників. Зараз у нас вакцинують усіх, хто знаходиться на території Ізраїлю, незалежно від громадянства і легальності перебування в країні. Це відбувається на добровільних засадах.

Про ефективність вакцин

Вакцина CoviShield від AstraZeneca має хорошу ефективність. Китайська вакцина CoronaVac також хороша. Усі вакцини ефективні, які пройшли відповідні дослідження.  Проте українця жодна вакцина не потрібна. У вас багато антивакцинаторів навіть серед медиків. Тому брак вакцин в Україні зрозумілий: навіщо вести людям те, чого вони не хочуть?

Фото: Борис Бриль, Главком