Гривня чи долар: в які валюті зберігають свої заощадження українські посадовці. Коментує експерт

Гривня чи долар: в які валюті зберігають свої заощадження українські посадовці. Коментує експерт

Українські чиновники опублікували декларації. Що для них важливіше: долар чи гривня? В ефірі Українського радіо аналізує кандидат економічних наук, керуючий партнер Консалтингової компанії "Фінансова студія" Євген Невмержицький.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

Чому українські посадовці тримають готівку переважно вдома

Це ситуація, яку створює уряд і держава, яка триває ось уже 30 років. На жаль, українська гривня нестабільна, а Національний банк не завжди дотримується своїх прямих обов’язків — зберігання стабільності української валюти. Тому громадяни зберігають заощадження у готівці, переважно в доларах, бо ця валюта є стабільною. 

У 2014-2016 роках ми спостерігали ситуацію, коли банки масово збанкрутували, до цього доклали свої руки держслужбовці. Банки закривалися незаконно, тепер стосовно цього вже навіть є судові рішення. 

Українці не мають підстав довіряти українським банкам, бо довіра створюється довго, а руйнується швидко. Гривня має бути стабільною тривалий час, щоб довіра поновилася. Наприклад, 5 років. Мати свої заощадження і кудись інвестувати — це нормально, тому люди зберігають накопичене в готівковій валюті.  

Чому віддають перевагу долару

Долар — це резервна світова валюта. Його можна витратити в будь-який час, він не може впасти в ціні. Долар — найбільш стабільне заощадження.

Ці долари з-під подушок і матраців мають потрапляти в економіку, адже вона має створювати захист інвесторів, клієнтів банків, споживачів послуг. Бо, якщо покласти долари під подушку, то вони не зростають у ціні, а інвестиції мають зростати. Якщо держава буде захищати інвесторів шляхом комплексу дій, як це роблять західні держави, бо в розвинених країнах кожна людина має свої заощадження й інвестує їх у цінні папери. З цим у нас біда, ніколи не було розвиненого фондового ринку, хоча у держави є всі інструменти для цього. 

Відсоткові ставки по кредитам, відповідно бізнес не має доступу до ресурсів, малий і середній бізнес не відчуває себе захищеним. Якби у нас були такі відсоткові ставки, як у Європі, у Сполучених Штатах, в Азійських країнах, тоді б люди діставали ці гроші й інвестували б їх. У нас дійсно є всі необхідні інструменти, щоб виправити ситуацію з відсотковими ставками, щоб люди почали інвестувати в цінні папери, щоб їх заощадження працювали на економіку держави. Для цього треба захистити і підприємців, і споживачів, і кредиторів, щоб не руйнувалися банки, щоб відповідальні посадовці мали покарання. Держава має вирішити питання з боргами, які вже не будуть сплачені. Наприклад, розібратися з величезними боргами за комунальні послуги. Якщо держава зробить відповідну програму і збалансує ці речі, захистить інвесторів, кредиторів і споживачів не просто шляхом одного закону, тоді люди почнуть діставати свої кошти з-під матраців. А поки залишаються долари і криптовалюти. Все це демонструють наші чиновники. 

Читати далі: Наслідки підвищення Нацбанком облікової ставки. Пояснює експерт

Якою може бути інфляція гривні

Національний банк бореться з інфляцією монетарними методами. Підвищення облікової ставки справді стримує інфляцію, але для України це працює інакше. Якщо збільшується облікова ставка, то дорожчають кошти, не так зростають ціни. Якщо Якщо збільшити доступ до кредитних коштів, чого й потребує наша держава, то збільшиться можливість виробляти продукцію, створювати робочі місця, наповнювати економіку товарами і послугами. З наповненням економіки буде відбуватися зменшення цін, буде працювати конкуренція. Хочу, щоб усі запам’ятали, що збільшення відсоткової ставки призводить до погіршення економічної ситуації у країні. Треба збільшувати можливості для ведення бізнесу, щоб українці не їхали в інші країни працювати і там сплачувати податки, а щоб могли це робити тут. 

Читати далі% Податки для заробітчан: чим загрожує оподаткування трудових мігрантів

Зазначимо, що за даними одного з онлайн ресурсів, президент Володимир Зеленський зберігає готівкою понад $ 615 000 і 100 000 грн. Ще 4,7 млн грн гарант тримає на рахунку в ОТП банку, 0,5 млн - в Приваті і € 382 000 - в латвійському філії ПриватБанку. Попередній президент Петро Порошенко також зберігав готівку, але набагато менше - $ 21 000 і 60 000 грн. Його головний грошовий актив, як і у Зеленського, не в гривні - $ 61,2 млн в Міжнародному інвестиційному банку, що належить самому Порошенку.

Фото: pixabay.com