Без пені і штрафів: як позбутися боргів за комунальні послуги. Пояснює експерт

Без пені і штрафів: як позбутися боргів за комунальні послуги. Пояснює експерт

За даними Державної служби статистики, за спожиті воду, газ та світло українці наразі заборгували понад 81 мільярд гривень. Розрахуватися або оформити реструктуризацію боргу краще під час карантину, адже потім доведеться платити пеню. Як розплатитися зі старими боргами та не накопичити нових в ефірі Українського радіо розповідає професор Київської школи економіки Володимир Вахітов.

Чим загрожує наявність боргу за комунальні послуги

Якщо у вас є борг за комунальні послуги, то в перспективі вам можуть перекрити воду, передати справу до судових виконавців, які можуть забрати ваше майно, реалізувати його і за отримані гроші виплатити борг. Я не пам’ятаю точну суму, через яку може початися такий процес, але вона має бути великою, більше 10 тисяч гривень. Та навіть якщо ця сума невелика, то зараз найкращий час, щоб зайнятися її реструктуризацією. Реструктуризація — це можливість виплачувати борг частинами згідно з графіком, який ви узгодите з організацією, які ви винні гроші. Тобто, якщо ви повинні виплатити 1 тисяч гривень, які накопичилися у вас досить давно і ви не можете їх віддати одразу, то вам потрібно підписати договір з організацією, якій ви заборгували і встановити графік погашень. Частину боргу ви зможете сплатити без додаткових фінансових втрат: без пені і штрафів. Борги все одно доведеться виплачувати, їх ніхто не спише, тому зараз найкраща можливість з найгірших. 

Читати далі: Як не потрапити до реєстру боржників за комуналку: пояснює енергетичний експерт 

Чи можуть споживача відключити від води

Технічно це можливо зробити. У найпростішому випадку можна зняти кран і запломбувати його. 

Читати далі: Прем'єр розповів про тарифні нововведення: експерт проаналізував, як зміняться платіжки

Що робити, якщо деякі мешканці відмовляються сплачувати борги

Це є всюди. У нашому будинку був створений кооператив, ще до того як я туди оселився. Кооператив подав до суду на мешканців з деяких квартир і виграв справу, зараз вона у виконавчій службі. Зараз це вже справа між державою і жителем, тобто вона може застосувати весь можливий примус, щоб житель повернув ці гроші. Та це насправді дуже крайні заходи, адже на рівному місці такі борги дуже рідко виникають. Потрібно розв’язувати конфліктні ситуації. 

Читати далі: Перевірятимуть і постачальників, і споживачів. Експерт розповів про ЖКГ-інспекцію

Чи може борг списуватися з зарплатної картки

Якщо буде відповідне рішення суду, то таке можливо.

Скільки платитиме споживач за реструктуризацією

Це буде залежати від суми боргу та графіка погашення. Наприклад, якщо борг 10 тисяч гривень і платник стверджує, що може його сплатити за 5 років, то він платитиме 2 тисячі гривень у рік. Цей графік реструктуризації буде більше вас дисциплінувати. 

Нагадаємо, за 2020 рік кількість людей, що потрапили в реєстр боржників через несплату комунальних послуг зросла на 50%. Щодо українців, які не сплатили комунальні послуги, було відкрито майже 350 тисяч проваджень.

Фото: pixabay.com