Хотіли як краще — зруйнували квартиру. Як законно та безпечно вдосконалити своє житло?

Хотіли як краще — зруйнували квартиру. Як законно та безпечно вдосконалити своє житло?

В Кропивницькому у п’ятиповерхівці обвалилося перекриття даху будинку. Обійшлося без жертв, але цілий під’їзд відключений від комунікацій. За повідомленнями місцевої влади, причиною могла стати реконструкція квартири на останньому поверсі: ремонтники знесли “несучу” стіну. Далі поліція буде розслідувати, справа попередньо опиниться в суді. Директор науково-технічного центру Академії будівництва України Іван Перегінець в ефірі Українського радіо – про безвідповідальність та обов’язки мешканців.

0:00 0:00
10
1x

 Зараз в Україні близько мільярда житлових квадратних метрів, з яких приблизно 280 тисяч багатоквартирних житлових будинків. "Совковий" підхід  до власності житла є причиною всіх негараздів, каже Іван Перегінець, адже тут ідеться про відповідальність: і винні у таких ситуаціях, як у Кропивницькому, насамперед, всі мешканці цього будинку, тому що власником житлової квартири є людина, яка є  одночасно співвласником всього будинку. "Всі люди є відповідальними за свій будинок, особливо за місця загального користування, несучі конструкції, стіни, покрівлю, підвали , ліфти, сходові клітини тощо".

Він підкреслює, що, якщо людина є співвласником будинку, то, відповідно, вона має знати, яка власність їй належить. "Саме тому бажано, щоб усі мешканці отримали технічну документацію, тех паспорт на будівлю, і там червоними лініями позначити конструкції , які не можна чіпати. І видати на руки кожному жителю" – вважає він.  

Є поняття поточного ремонту, а є поняття капітального ремонту, реконструкції. "Це записано в ДБН  і  буде розглядатися в кримінальній справі. Якщо будівельник, що виконує роботи, втручається в несучі конструкції, це вже капремонт. Люди які втручаються в несучу конструкцію в своїй квартирі, вони втручаються і в іншу власність. Більш того, вони завдають небезпеки всім мешканцям. Це питання більш комплексне. Ми давно ратуємо за те, щоб зробили технічну документацію, видали всім мешканцям і лише з дозволу управителя можливо виконувати ремонт у власній квартирі". 

Що робити сусідам, якщо мешканець самовільно зносить "несучі" стіни?

Передовсім, каже Перегінець, мешканцям треба провести збори, що вони зобов’язуємося сповіщати  про перепланування сусідів через старшого будинку. "Треба, щоб був інженер-консультант, який би проконсультував усіх мешканців будинку. Треба, щоб мешканці не боялися, активно реагували, бо це є їхня безпека. Будь-яке втручання в конструкцію це як втручання в живий організм. Органи місцевого самоврядування здійснюють діяльність для забезпечення благ мешканців". 

Якщо ж сусід нерадивий і не реагує на запити жителів, можна викликати поліцію, це дозволяє закон. "Поліція має право, коли це екстрені випадки, закон диктує, що і співвласники будинку при певних ситуаціях мають право зайти в квартиру,  якщо люди турбуються за своє життя".

Жителям можна створювати ОСН, щоб вести постійну інформаційну роботу про те як треба робити ремонти. "Якщо у нас життєвий цикл споруд 100 років, можна створити правила для тих, хто хоче робити ремонт. У кожному місті житловий фонд потребує розвитку та реконструкції. За рахунок місцевих бюджетів можна замовити технічну документацію на кожен будинок, зробити інформаційні листки на кожну квартиру. Ми повинні покращувати своє житло, але треба, щоб був порядок", – зазначає Іван Перегінець.     

Фото: квартира після обвалу перекриття в Кропивницькому, kypur.net