Весна прийшла: міста в Україні готуються до завершення опалювального сезону

Весна прийшла: міста в Україні готуються до завершення опалювального сезону

В Україні наближається до завершення опалювальний сезон. З 1 квітня припинити подавати тепло планують у Дніпрі. Також дату вимкнення опалення назвали у Кропивницькому та Харкові, там це готуються зробити 15 квітня. Коли це відбудеться у столиці поки не відомо. Про проблеми, які виникають щороку з завершенням опалювального сезону в ефір Українського радіо розповів експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

0:00 0:00
10
1x

Чому щороку навесні виникають скарги через подачу тепла

Проблема технічна, адже Теплокомуненерго і тепломережі зношені. Якщо раніше вони могли витримувати перепади подачі теплоносія, то сьогодні підприємство цього не може зробити. Тобто понизити теплоносій настільки, щоб людині було комфортно у приміщенні. Вони не можуть подавати воду менш гарячу без відповідних втрат для себе. Тому вони дають більше або зменшують подачу до мінімуму, що буває і протягом усього опалювального сезону. Це вже є проблемою внутрішньодомових комунікацій, це свідчить про те, що їх неможливо відрегулювати. Все це треба перебудовувати. 

Чи будуть люди відмовлятися від централізованого опалення

Думаю, ми будемо рухатися у бік перегляду існуючої масштабної системи центрального теплопостачання, та не всі зможуть технічно від’єднатися. Мова піде про більш нові будинки, побудовані на початку 90-х років, де відключать центральне теплопостачання і зроблять квартальне, назвемо це так. Туди буде входити не 100 будинків, а лише 5-7, 12-20, тобто це коло поступово будуть зменшувати. Та це матиме свої наслідкитарифи будуть дорожчати. Такі роботи потребуватимуть коштів, адже це не будуть старі котельні, будуватимуть нові установи, ритимуть нові траншеї, встановлюватимуть нові труби. Головна проблема у тому, хто візьме на себе це фінансування, хто дасть технології, хто буде компенсувати підвищення для населення, адже не всі зможуть це оплатити?

Прогнози щодо середньої ціни на газопостачання

Ціна 6,99 грн вже завершила свою недовготривалу історію. Звичайно, це була хороша ціна для населення, хоча треба пам’ятати, що там було ще 2 гривні за транспортування, тобто кінцева ціна все ж була немаленька. У квітні майже всі матимуть таку ж ціну, є частина постачальників, які підвищили суму, але це не ті, хто займають значну частку на ринку. 

Нагадаємо, що  традиційно щороку опалювальний сезон завершують у першій половині квітня. Проте завжди орієнтуються на погодні умови, адже температура впродовж 3 днів не повинна опускатися нижче ніж +8 градусів.

Фото: pixabay.com