25 березня День СБУ. Про сучасні проблеми та виклики служби розповідає експерт

25 березня День СБУ. Про сучасні проблеми та виклики служби розповідає експерт

Як просувається реформа СБУ та чи буде відомство відповідати стандартам НАТО в ефірі Українського радіо розповідає генерал-майор СБУ, екс-заступник Голови Служби безпеки України (з березня 2014 по червень 2015 року) Віктор Ягун.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Верховна Рада підтримала реформу Служби безпеки України, ухваливши 28 січня, у першому читанні внесення змін до закону про СБУ. Раніше подані депутатами законопроєкти з перетворення СБУ на сучасну спецслужбу блокувалися альтернативними ініціативами її керівництва. Проте затримання одного з полковників спецслужби за підозрою в організації вбивства чинного генерала СБУ переламало ситуацію. Віктор Ягун пояснює У чому полягає суть реформи: "Концептуально різниця між тим, що в нас зараз є і тим, що має стати – це відхід від правоохоронних функцій і перетворення цієї структури в повноцінну спецслужбу, як це є в усьому світі. Тому що як правило усі правоохоронні функції виконують або якісь аналоги національної поліції, або прокуратура та слідчі органи. А все, що стосується діяльності спецслужб тоді зосереджується в тому, що називається контррозвідкою і захистом національної державності. Всього служба безпеки має чотири функції: це контррозвідка діяльність, захист національної державності, захист інформаційного простору і охорона державної таємниці".

На запитання, чому економічні функції так довго лишалися  в царині відповідальності СБУ експерт зазначає: "На початку 90-их років це було логічне рішення, тому що тоді була надзвичайна ситуація і треба було на когось покласти функцію по контролю за тим, що відбувалося в економічному просторі. Ішли глобальні приватизаційні процеси. Оскільки саме в службі безпеки були толкові фахівці, які могли цим займатися, було прийнято рішення покласти цю функцію на службу. Ця структура була сформована з окремих підрозділів контррозвідки. На той період це було досить позитивне рішення, тому що ситуація в Міністерстві внутрішніх справ була набагато гіршою. Корупційна складова в МВС була набагато вищою, ніж будь-де".

Реформування СБУ почалося років 15 тому. При цьому опір реформуванню тоді чинився колосальний. "Опір нікуди не подівся, тому що частина співробітників СБУ, які займаються їй невластивими функціями сподіваються все ж таки щось собі залишити. Проте є політична воля в державі, є розуміння в парламенті, є допомога наших партнерів. Тому ми сподіваємося, що на цей момент ми вийдемо на те, що маємо вийти. Крім того, вже створена структура, яка має займатися економічними проблемами в державі – це Бюро фінансових розслідувань. Закон вже підписано і Бюро почне функціонувати в повному обсязі вже за кілька місяців. Разом з тим є певні функції, які СБУ має все таки залишити за собою. Це контррозвідне забезпечення критичних інфраструктур. На території України є велика кількість атомних електростанцій та величезна мережа залізничних колій та гідроелектростанцій, куди ворог може спрямувати свої диверсійні дії", – коментує ситуацію Віктор Ягун.

У переддень свята з’явилися дуже потужні звинувачення на адресу  Семена Семенченка та Євгена Шевченка щодо створення приватної військової структури. "У нас один закон для всіх. Незаконні військові формування і все що стосується найманства – це надзвичайна ситуація в державі, де все це переслідується згідно з кримінальним кодексом. Тут інше питання: чому так пізно? Тому що про те, що відбувається знали і журналісти і ці особи нічого не приховували.  Є надзвичайна проблема і про цю проблему знають фахівці. Це використання фахівців, які мають бойовий досвід, у мирному житті. У світі вже давно таких фахівців використовують для охоронних функцій в якості приватних військових компаній. Я прихильник того, щоб законодавством було врегульовало це питання і можна було цілком на законних підставах використовувати наших фахівців для охоронних функцій в інших державах. На жаль, в нас цього не відбулося, тому на таких аматорських ситуаціях деякі особи заробляли собі не лише імідж, а й гроші", – зазначає експерт.

Фото: Віктор Ягун Інтерв'ю з України