Або самоізоляція або ПРЛ-тест: експерти про зміну правил для українців, які повертаються з-за кордону

Або самоізоляція або ПРЛ-тест: експерти про зміну правил для українців, які повертаються з-за кордону

22 березня Кабінет Міністрів України на позачерговому засіданні ухвалив зміни до правил перетину українського кордону. Відповідно до них, будь-яка особа, яка перетинає кордон України, має надати негативний результат ПЛР-тесту, якому не більше 72 годин до прибуття особи на кордон. Ці правила поширюються й на українців, які повертаються з-за кордону та повинні піти на 14-денну самоізоляцію, або також мати негативний ПЛР-тест, зроблений не пізніше, ніж за 48 годин. Додатковим варіантом є встановлення додатку "Вдома", самоізоляція та здача ПЛР-тесту вже в Україні. Після отримання негативного результату адміністратори додатку знімають людину із самоізоляції. Чому термін дії результатів ПЛР-тестів для українців менший, аніж для іноземців, які виключення передбачено для осіб, що приїжджатимуть з окупованих територій Донецької та Луганської областей, а також анексованого Криму, та чи стали українців більше подорожувати Українському радіо розповіли адвокат, кандидат юридичних наук Василь Мірошниченко та голова Всеукраїнської асоціації туроператорів Ігор Голубаха.

0:00 0:00
10
1x

"Дивна ситуація, коли часовий привілей не в українців, а в іноземців, для яких правила більш зручні. Щоправда, іноземцям також треба мати страховий поліс. Також українцям не треба платити за ПЛР-тест, а встановити додаток "Вдома". Тепер прикордонники мають право перевіряти, чи наявний в телефоні цей додаток. Якщо він встановлений,  людина може піти на самоізоляцію на 14 днів та щодня перевірятися за геолокацією, присилати на вимогу адміністраторів знімки. Щоправда, це може бути щогодини, що ускладнює, наприклад, роботу в таких умовах", – розповів Василь Мірошниченко.

Адвокат розповів й про те, що є можливість здати тест одразу після повернення до України і, отримавши негативний результат, не самоізолюватися на 14 днів: "Проте це вимагає оплати досить значних коштів, тоді як в багатьох країнах такі тести держава забезпечує безкоштовно. Ми знаємо про успішний досвід, скажімо, Південної Кореї, де всі бажаючі могли в будь-який момент здати ПЛР-тест безкоштовно. Більше того, там вулицями їздили пересувні лабораторії і всі бажаючі могли пройти тестування".

"Також є пільги для громадян України, які в’їжджають з окупованих територій Донецької, Луганської областей чи Криму. Не треба ПЛР-тесту громадянам, які не досягли 12 років, водіям та членам екіпажу вантажних транспортних засобів та автобусів, що здійснюють регулярні перевезення, членам екіпажів повітряних та річкових суден, локомотивних бригад. Також в переліку є громадяни, що перевозять стовбурові клітини для трансплантації. 

Що стосується осіб, які в’їжджають з Криму, то пільги поширюються на представників офіційних міжнародних місій, осіб, які приїхали для вступу до закладів освіти в Україні, або навчаються на території України, а також на одного з батьків, усиновлювачів чи опікунів, які супроводжують дітей до 12 років", –пояснив Мірошниченко.

Також не потрібно ПЛР-тесту тим, хто проживає на окупованій території і погодився вакцинуватися на території України, маючи відповідне запрошення з унікальним ідентифікатором.

Разом з тим, як зауважив голова Всеукраїнської асоціації туроператорів Ігор Голубаха, якщо людина після встановлення нових правил перетину українського кордону хоче відмовитись від поїздки, для туристичних агентств це не є стандартною підставою для повернення коштів: "Проте треба дивитися на договір, який підписала людина з туроператором на здійснення подорожі. Якщо там є такий пункт, то безумовно кошти в повному обсязі або частково туроператор поверне". 

Голубаха розповів, що наразі туристичного потоку іноземців до України практично немає, а от українці подорожують за кордон: "Більшість іноземців, які приїжджають в Україну, мають на меті або бізнес, або державні справи. Щодо українців, які їдуть відпочивати за кордон, то є потоки, зокрема, в країни, які не мають обмежень. Це і Єгипет, і Туреччина, і Мальдіви, і Занзібар".

"Але більшість країн світу піклуються про своїх громадян і видають певні вимоги для туристів, які до них приїздять. Одна з них – наявність ПЛР-тесту, зробленого не більше, ніж за 72 години до приїзду", –наголосив Голубаха.

Наостанок він розповів, що складно говорити про відновлення туристичної галузі в Україні, проте ті, хто професійно працюють на ринку, почали створювати більше привабливих пропозицій для українців: "Маркетингові дії, які проводяться всередині України, закликаючи українців подорожувати, іноземними країнами, аби їх просувати в Україні, дають свої результати. Психологічна криза, яка була в період локдаунів, потрохи згладжується і люди все більше подорожують".

Фото: Державна прикордонна служба України