Бережіть свої гроші. Як не стати жертвою фінансової піраміди пояснює експерт

Бережіть свої гроші. Як не стати жертвою фінансової піраміди пояснює експерт

Як розпізнати фінансову піраміду і не втратити інвестовані кошти в ефірі Українського радіо розповідає кандидат економічних наук, керуючий партнер Консалтингової компанії "Фінансова студія" Євген Невмержицький.

В Україні викрили фінансову піраміду, організатори якої ошукали 55 тисяч вкладників на суму понад 150 млн гривень. Про це напередодні повідомили працівники Кіберполіції. Зловмисники пропонували купувати сертифікати та інвестиції у бізнес. Обіцяли прибуток: 350% річних у внутрішній валюті проєкту. Втім перевести ці гроші в готівку, як і повернути все вкладене було просто неможливо.

"На сьогодні в Україні дуже важко створити фінансову піраміду, тому що рівень довіри до будь-яких фінансових послуг в Україні занизький і це результат того інвестиційного клімату, який у нас є. Інвестувати просто нікуди. Щодо фінансової піраміди, яку напередодні викрила кіберполіція, то я не бачу там фактів шахрайства. Вкладникам пропонувалося 350% річних у якості прибутку на сертифікаті. Це не є незаконним. Вони займалися підприємницькою діяльністю. Натомість озброєні люди поводити обшуки у підприємців. Я взагалі не бачу тут фінансової піраміди.  Разом з тим будь-яка фінансова діяльність в Україні розцінюється як фінансова піраміда. Навіть установи з репутацією не застраховані від цього. Правоохоронні органи і фінансові регулятори мають створювати можливості, аби громадяни довіряли кредиторам і запобігали можливостям без відповідних документів створювати установи, які справді працюють за шахрайськими схемами. Шахрайська схема – це зібрати кошти і нічого не зробити і мати намір не повернути кошти. Перше, про що має думати інвестор і приватна особа: чи веде фінансова установа відкриту легальну діяльність. Вкладати в бізнес – це для будь-якої країни цілком нормальна практика", – коментує ситуацію Євген Невмержицький.

На запитання, як вкладник може повернути свої гроші експерт зазначає: "За законами України клієнти цієї компанії є її кредиторами. Тому держава і правоохоронні органи мають спрямувати свою діяльність на повернення цих коштів. На жаль, система у нас працює проти громадянина. Якщо буде доведено, що це шахрайство, зловмисники мають понести відвідальність відповідно до рішення суду, а кошти мають бути повернуті вкладникам. Однак на практиці зазвичай кошти не повертаються – немає захисту кінцевого вкладника. Але тут слід розібратися, чи справді мав місце факт шахрайства, чи просто бізнес підприємців було зруйновано, через що вкладники втратили свої кошти".

Фото: Новини Тернополя