Лідер гурту "Мандри" Сергій Фоменко про 25 років на сцені та нові пісні

Лідер гурту "Мандри" Сергій Фоменко про 25 років на сцені та нові пісні

Лідер гурту "Мандри" Сергій Фоменко в ефірі Радіо Промінь розповів про свій ювілей на сцені, новий арт-проект та тенденції у сучасному музичному мистецтві.

25 років на сцені: з чого починається відлік 

Це офіційна інформація що стосується офіційного початку музичного шляху гурту "Мандри". Тобто з перших записів, перших кліпів, які робилися професійно. Але насправді, я думаю, більше 30 років. 

У 90-ті я був у складі групи "День вмирає рано". І нещодавно я зрозумів, що у той час, це був лютий андеграунд. А зараз музика по типу такої, яку ми грали у першому моєму гурті, є дуже популярною і навіть збирає повні зали за гроші. Цікаво, що пройшло 30 років, і те, що ми грали, коли нам було по 15-16 років, зараз це теж такий мейнстрім. Я як музикант аналізую сучасну музику і мене мало що дивує. Деякі імена є, які мене приємно дивують, але насправді я дивлюсь, що це повторення кола. Це просто інші люди, але грають і роблять те саме, що робилося років 30 тому. Плюс-мінус інший звук, але суть та сама. Це дуже забавно.

Про небажання знаних артистів реагувати на мінливі вимоги шоу-бізнесу

Дуже багато артистів працюють і роблять дуже якісні концерти і альбоми, але з віком не всім вистачає бажання робити ще якісь рухи. Тому що коли ти пройшов дуже багато всього, у тебе залишається чисте зацікавлення лише творчим процесом і самим музичним процесом. Те, що називається шоу-бізнес це окрема опція, окремий бюджет, окрема енергія. Весь час щось міняється. Якщо ти в це бавишся, то маєш вкладати в це свій час та енергію. Дуже багато людей не хочуть цього робити. Вони хочуть сидіти вдома, пити віскі, займатися якимись своїми речами, виховувати дітей і нічого такого. 

Історія про гітару Ібанез

У мене є гітара Ibanez з лінійки Artwood. Це шикарна марка гітар. У мене пов’язана дуже цікава історія з нею. У кожній країні, де випускаються культові гітари, наприклад, в Америці, є особливі фішки. Вони дуже сильно люблять Taylor. І якось я мав концерт в Баффало. І людина, яка організовувала цей концерт, жила в Торонто. І ми машиною перетнули Ніагарський водоспад. І у музичній крамниці, в Баффало, ми мали взяти в оренду гітару. Ми зайшли в магазин і продавець каже: "Ми для вас підготували гітару в оренду, 200 доларів на добу". І він приносить Taylor. Я спитав, чи можна спробувати, як він звучить. Гітари Taylor бувають різні: дуже класні і такі собі. І от той Taylor був такий собі. У нього немає досить широкого спектру діапазону звуку. І мені це нагадувало, як звучить консервна банка. Я спитав, чи є у них якісь інші гітари. Я побачив лінійку Ibanez. Ми берем той Ibanez, включаєм і він звучить шикарно. І його можна було купити за 200 баксів. І я кажу продюсеру: "Купи його, ти ж все одно хотів взяти в оренду. Подаруєш своєму синові". Так воно і сталося. 

Про сучасних артистів і маркетинг 

Ті речі, які я роблю, я роблю з того, що мені це подобається. І я не винний, що з часом це стає модно і трендово. Просто мені це подобається. Я люблю мистецтво. У цьому моя фішка. А почати суто комерційний розрахунок, особливо в мистецтві, це, до речі, мене дуже лякає, тому що я помітив, що дуже багато сучасних музикантів, зокрема дуже відомих і молодих, в першу чергу ставлять маркетинг. Їхня задача потрапити в айфони. Вони більше думають про аудиторію ніж про те, що вони хочуть сказати. Мене ця тенденція лякає. Тому що по факту нічого не буде. Нічого не змінилося у світі: відвертість, чесність, справжні відчуття. Це є головне у будь-якій творчості. Комерція, шоу-бізнес, зірки — це лайно. З цього нічого не буде. 

Про новий музичний арт-проект "Батярський шансон"

У нас є багато ідей та дуже різні теми. Такого жанру ще немає в Україні, і ми його започаткували. Батяри — це львівська субкультура. Це чувачки-волоцюри. Це мікс піжонів і хлопців, які можуть і пику натовкти. Але це не гопота. Це веселі хлопці-олігархи. Насправді це скоріше по стан духу ніж про соціальний момент. Це про веселих людей, які при тому прості, але з фантазією. 

Фото: facebook.com/FomaMandry