"Це виглядає як передача кримінальної відповідальності". Експерт про заклик Степанова до мерів вводити обмеження

"Це виглядає як передача кримінальної відповідальності". Експерт про заклик Степанова до мерів вводити обмеження

В Україні стрімкий ріст захворюваності на COVID-19. Вже є частина областей, які потрапили до червоної зони. Міністр охорони здоров’я Максим Степанов звернувся до місцевої влади із закликом запроваджувати обмежувальні заходи, не чекаючи вказівки згори. Експерт із питань управління територіями Юрій Ганущак в ефірі Українського радіо прокоментував заклик міністра з точки зору органів місцевого самоврядування та спрогнозував, чи дослухаються його мери.

0:00 0:00
10
1x

На власний розсуд: міністр охорони здоров'я Максим Степанов закликав міських голів не чекати вказівок згори, а запроваджувати обмежувальні заходи: "Хочу звернутись до місцевих органів влади – мерів районних міст, обласних центрів, голів територіальних громад. Коронавірус – наша спільна біда. Саме від нашої спільної відповідальності залежить, чи вийдемо ми остаточними переможцями у протистоянні з недугом. Не чекайте вказівок зверху чи розпоряджень, вживайте контрзаходів на місцях, контролюйте дотримання карантинних обмежень і рекомендацій МОЗ. Запроваджуйте превентивні заходи", – закликав Максим Степанов.  

"Органи місцевого самоврядування можуть діяти лише відповідно до закону, а не розпорядження МОЗУ", – говорить експерт із питань управління територіями Юрій Ганущак. А це значить, що місцева влада може вводити тільки те, що зафіксоване у законодавстві і лише на тих умовах, які прописані. Він пояснює: "Якщо, наприклад, оголошується стан надзвичайної ситуації по Україні чи по окремих територіях, він може запроваджуватися лише Верховною Радою. Або інше. Уявіть собі, мер закрив кафе. Наступного дня приходить прокуратура і поліція, і все. Вони не будуть дивитися на розпорядження МОЗУ, а на закон. Деякі заходи можна впроваджувати в межах закону: часові обмеження роботи закладів, наприклад". 

Міністру треба читати Конституцію і закон, каже Юрій Ганущак. "Якщо якісь заходи потрібні то, насамперед, нехай ці заходи будуть передбачені ВР у відповідному законі, щоб не було перервано легітимність прийняття тих чи інших заходів органами місцевого самоврядування". Тому що у їх повноваженнях фактично немає силових заходів у цьому відношенні, зауважує він. "Поліція, як ви бачили, не зважає на те, що мер сказав: нехай працюють магазини. Вони здійснюють свою роботу відповідно до закону. Якщо  навіть оголосили помаранчеву зону, але у законі не вказано, що такі-то заходи можуть застосовувати органами місцевого самоврядування, то вони не будуть застосовуватися, бо це буде називатися беззаконням, органи прокуратури візьмуть це "на олівець" і застосують санкції до конкретних осіб. Без закону заклики міністра охорони здоров’я означає провокування до правопорушень". 

Нагадаємо, у квітні минулого року під час локдауну, виконком Черкаської міської ради рішенням дозволив роботу перукарень, салонів краси, об’єктів спортивної інфраструктури, літніх майданчиків закладів ресторанного господарювання, магазинів з продажу непродовольчих товарів. Поліція розпочала кримінальне провадження. Правда, провадження, за повідомленням мера Анатолія Бондаренка, проти нього закрили у червні. З огляду на це, нинішні заклики експерт Юрій Ганущак називає "ефектом бумерангу". "Коли мери міст приймали рішення, виходячи із реальної ситуації, їм держава показала, що їм буде, за те, що вони формально порушують закон. Тепер держава каже: давайте ви ще раз це зробіть. Думаю, що зараз мери 10 разів подумають, щоб брати на себе соціальні проблеми, при цьому порушувати закон". 

Експерт розповів про межі повноважень місцевої влади: обмежувальні заходи в закладах освіти, виділення коштів для медгалузі. Виходом, вважає він, буде внесення змін до законодавства: "Те, про що мери говорить давно: створення муніципальної варти – підрозділів охорони правопорядку. І цим інструментом вони зможуть користуватися, але цього не дозволяє МВС. Так які тоді інструменти легітимні? Я їх не бачу. Можна просити людей, як казав Кличко: "не виходьте на двір".

Фото: УНІАН

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Карантин у школах знижує рівень захворюваності на 30% — Мироненко
В Україні до 5 тисяч нових захворювань на ковід за тиждень — Кузін
"За останні два роки ми зробили революцію у сфері реабілітації" — Віктор Ляшко
Спалахи інфекційних захворювань відбуваються в середньому кожні 5 років — думки фахівців
Є шанси повернути до бюджету 450 млн гривень, в розкраданні яких підозрюється ексміністр Степанов — Антикорупційний штаб