Чому в Україні змінюють схему вакцинації: що варто про це знати

Чому в Україні змінюють схему вакцинації: що варто про це знати

В Україні змінюють схему вакцинації і таким чином планують досягти максимального рівня імунного захисту при щепленні. Замість початкових 28 днів, інтервал між дозами становитиме три місяці. Більше про це в ефірі Українського радіо розповів голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій.

0:00 0:00
10
1x

Чому в Україні змінюють схему вакцинації

Схему ми практично не міняємо, бо схема визначена інструкцією від 4 до 12 тижнів. Тобто коли ми проводимо кампанію з вакцинації, ми повинні запланувати другу дозу і нам потрібно визначитися, скільки це буде тижнів. І це потрібно навіть з точки зору організаційного моменту, щоб підраховувати необхідну кількість доз вакцини. Але на початку березня і з Британії, яка використовує вакцину від компанії AstraZeneca і нещодавно зареєструвала й Covishield, прийшли наукові дані про те, що збільшення інтервалу між двома дозами характеризується вищою силою імунної відповіді і при цьому зростає ефективність. І найголовніше, що одна доза виявилася ефективною. І після отримання однієї дози протягом 90 днів, тобто 12 тижнів, імунітет не знижується і не знижується ефективність. Наприклад, Німеччина, яка використовує вакцину AstraZeneca, на початку березня прийняла рішення змінити стратегію: максимально провакцинувати однією дозою вакцини. Ми саме відстежуємо ті наукові публікації, які з’являються, тож ми прийняли те, що прийнято на сьогоднішній день, зокрема у Британії, Канаді та Німеччині. 

Що буде з першою партією доз вакцини

Коли ми прийняли рішення про продовження інтервалу до 12 тижнів, у нас, дійсно, виникло питання, бо коли зайшла перша партія вакцини у розмірі 500 тисяч доз, ми одразу поділили 250 тисяч на першу дозу і 250 тисяч зарезервували на другу дозу. Зрозуміло, що якщо вакцина має термін придатності до 23 червня, то тримати резерв для другої дози три місяці нерозумно, бо практично вона буде добігати до закінчення терміну придатності. Ми прийняли рішення на штабі про те, що ті дози, які ми резервували на другу дозу, ми починаємо використовувати для першої дози і раніше починаємо другий етап вакцинації для лікарів сімейної медицини та інших медичних працівників, які не працюють у ковідних госпіталях, а також починаємо етап вакцинації людей старше 80 років на амбулаторній ланці. 

Ми маємо підтвердження, що до нас щомісяця буде надходити вакцина, і коли підійде час 12 тижнів для отримання другої дози, то ми будемо вводити другу дозу вже вакциною з іншої партії. До кінця березня ми очікуємо на прибуття в Україну орієнтовно півтора мільйона доз вакцини Covishield від компанії Serum Institute of India, у квітні ми очікуємо прибуття вакцини AstraZeneca, яка виготовлена на потужностях в Південній Кореї, і вони абсолютно взаємозамінні. І немає значення, хто виробник. Тож навіть якщо припустити, що виникне дефіцит для тих, хто отримав першу дозу 12 тижнів тому, то ще раз наголошу, що мова йде про ефективність однієї дози і ми відтверміновуємо другу дозу. Можливо, навіть з часом, коли ми отримаємо додаткові наукові дані, ми відтермінуємо другу дозу на понад 12 тижнів. Наприклад, інтервал може зрости до 4-6 місяців. 

Фото:  IMAGO-IMAGES.DE