Чергові рішення РНБО: боротьба з олігархами чи спроба відвертання уваги від справи "вагнерівців"?

Чергові рішення РНБО: боротьба з олігархами чи спроба відвертання уваги від справи "вагнерівців"?

Про санкції проти Медведчука, перевірку депутатів, що голосували за Харківські угоди та стратегію деокупації Криму в ефірі Українського радіо розповідають експерт з питань державної безпеки генерал-майор юстиції Василь Вовк, – експерт ринку нафтопродуктів Леонід Косянчук, політичний оглядач Андрій Юсов та голова Центру досліджень політичних цінностей Олександр Доній.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Народного депутата  Віктора Медведчука допитали слідчі Служби безпеки України.  За інформацією ЗМІ питання слідчих стосувалися змісту так званих "плівок Медведчука-Суркова". Також стало відомо про масштабні обшуки на АЗС мережі Glusco, яку пов‘язують з кумом президента Росії Віктором Медведчуком. Василь Вовк пояснює, чи означає це, що скоро правоохоронці висунуть йому підозру у скоєнні кримінальних злочинів: "Віктор Медведчук був на допиті як свідок. Ніхто йому про підозру не повідомляв і жодних документів щодо підозри не оформлялося. Якби були дані, що Медведчук фінансував терористичні структури, які з ним пов’язують, була би підозра,  клопотання до суду, запобіжний захід тощо. А це лише стаття про державну зраду, яку використовують для політичного піару. У розмовах, зафіксованих на плівках Медведчука-Суркова немає жодної ознаки державної зради. Натомість там є моральна відповідальність українських політиків перед українським народом. Державна зрада складається з трьох форм: шпигунства, переходу на бік ворога, надання іноземній державі допомоги з підривної діяльності України. Саме під цю третю форму все і підводять. Проте, щоб її реалізувати, слід довести зв'язок громадянина України зі спецслужбою чи її представниками, що він виконував завдання на підривну діяльність. Проте жодного доказу по цьому немає. Тому це лише заяви, а для вручення підозри підстав немає".

Леонід Косянчук коментує обшуки на АЗС мережі Glusco, яку пов’язують з Віктором Медведчуком:  "Я не знаю, чи має стосунок пан Медведчук до цієї мережі, але я точно знаю, до чого вона не має відношення – до того, у чому її звинувачують (неякісному паливі, контрафакті, несплаті податків тощо). У них якісна продукція. Бензин у них з Білорусі, а дизпаливо з Новоград-Волинського. Вони не є виробниками пального, а отже і не можуть його підробляти.  Якщо були якісь підозри, то слід було взяти проби, дослідити їх в незалежній лабораторії, а потім робити висновки. Натомість було зупинено усю мережу, у результаті чого компанія несе збитки".

На запитання, чи справді Зеленський готовий боротися з олігархами у світлі останніх рішень РНБО Андрій Юсов зазначає: "Наразі маємо красиву гучну, але лише заяву. Поки що цій заяві не вірять ані в Україні, ані закордоном. Сам процес деолігархізації і санкції проти кума Путіна, та проти Шарія – це добрий процес, незалежно від мотивації  Зеленського чи інших членів РНБО. Мотивів може бути декілька: це і національний інтерес, і відволікання уваги від справи "вагненрівців" тощо. Проте це хороші справи. Канали Медведчука станом на сьогодні вже місяць не транслюються в Україні. А що буде з цим далі цікаво як українським виборцям, так і міжнародним партнерам".

РНБО ухвалило стратегію деокупації Криму. При цьому Данілов згадав про Харківські угоди, зауваживши, що важливо знати, хто готував і створював передумови для анексії Криму в 2014 році.

"Ситуація з нагадуванням РНБО про Харківські угоди – це спроба вбити двох зайців одночасно. Тут бачимо досить вдалу спробу з боку Офісу Президента і РНБО – тримати інформаційну лінію, нагадати про основного опонента Зеленського – Петра Порошенка, який свого часу виправдовував доцільність Харківських угод. Юридичні наслідки – це поки що питання, оскільки депутати ВР не несуть відповідальності за свої голосування і політичну позицію. Але разом з тим, якщо в ході перевірок СБУ з’ясує, що мало місце втручання російських спецслужб, що організація цього голосування, ратифікація цих угод супроводжувалися державною зрадою з боку окремих посадових осіб, то цілком можливо, що у Віктора Януковича з’явиться ще одна кримінальна справа".

У свою чергу Олександр Доній так коментує можливу юридичну відповідальність депутатів за підписання Харківських угод: "Під час прийняття Харківських угод не було вільного волевиявлення депутатів, а мала місце фальсифікація – голосування відбувалося чужими картками. Деякі депутати або продали свої картки, або під тиском компромату, сили погодилися віддати ці картки. І на це слідство може відповісти. Якщо мав місце підкуп, то звідки взялися гроші? Якщо гроші мали російське походження і це можна довести, то це безперечний факт державної зради, тобто організація фізичного насильства за підтримки російських коштів. Питання, чи є спроможність державних інституцій це довести".

Фото: Кореспондент