Кінець м’яса. Як відсвяткувати Масницю і підготуватися до Великого Посту розповідають експертки

Кінець м’яса. Як відсвяткувати Масницю і підготуватися до Великого Посту розповідають експертки

Про традиції святкування Масниці в різних регіонах України та як правильно постувати, аби не нашкодити організму в ефірі Українського радіо розповідає етнографиня Галина Олійник та лікарка-дієтологиня Оксана Скиталінська.

Свята на кшталт Масниці відзначають у багатьох країнах Європи. Це своєрідні проводи зими і зустріч весни. Для них характерні масові гуляння, під час яких люди співають пісень, влаштовують костюмовані дійства і смачно їдять. Це свято немає чіткої дати і залежить від того, коли починається Великий Піст.

Галигна Олійник, пояснює, як правильно називати свято за тиждень перед Великим Постом: "Це залежить від регіонів. Наприклад, на Гуцульщині це свято називали Пущення, на Львівщині – Запусти, а Центральна Україна проходила цей тиждень під знаком Колодія. По святу ми можемо дати основні чотири вектори: прощання з гулянням, забавами, масними стравами і піст. Піст – це перш за все духовне обмеження себе в розвагах. Масниця до 15 століття тривала не один день, а три тижні. Перший тиждень називався всеїдним, тому  що кожен день можна було їсти м’ясо. Другий тиждень називався рябим. М'ясо можна було їсти цілий тиждень, окрім середи і п’ятниці.  А третій тиждень – це вже сама Масниця. Впродовж цього тижня їли виключно яйця, масло, сир. М’яса вже не вживали. Тому в деякий регіонах цей тиждень називали Сирницею. В останній тиждень в деяких регіонах вже не робили весіль, хоча Піст ще не розпочався. Колодка – це покута. Хлопцям прив’язували колодку в широку середу, як знак покуту за те, що не одружилися. Колодку прив’язували усім неодруженим чоловікам, незалежно від соціального статусу. В широку середу також волочили колоду від хати до хати. Це було прощення із забавами і гостинами. На цьому тижні діти востаннє перед Великоднем приїжджали до батьків на гостину, на вареники. У період Посту забав, днів народжень не справляли і не танцювали".

На запитання, звідки прийшло до нас свято Масниці експертка зазначає: "Ми давня нація з великим корінням і традиціями. Семантично це свято походить з культу Велеса, який опікувався худобою тощо. До 13 століття 14 березня зустрічали Явдохи – новий рік. Земля вмирає, починає відроджуватися і на Сорок святих, на 21 березня святкували приліт птахів. Весну запрошували прийти в гості. Соловейко приносив весну в гай, ластівки – до хати, качки – на ріки. Кожен приносив весну на свою територію. На Сорок святих пекли пісні жайворонки і вішали їх на деревах. З часом деякі традиції асимілювалися, змінилися і прийнялися  у нас".

Галина Олійник розтлумачує, який же насправді символ Масниці млинці чи вареники: "Млинець – це символ сонця, а вареник – символ місяця. Уся центральна Україна – це виключно вареники. І це вареники з сиром. В деяких етнографічних записах ідеться про те, що вареники варили по чотири рази на день, тому що двері від гостей не замикалися. Понеділок – окаянний, вівторок – веселий, середа – широка. Понеділок був виключно жіночим днем, куди не допускалися навіть дівчата. Це народження Колодія. Поліно сповивали в пелюшки.  У вівторок вже справляли хрестини. У середу вже колодка. У нас ніколи не було кулачних боїв, тому що вважалося, що цей тиждень має бути веселим, радісним, сімейним".  

Оксана Скиталінська пояснює як піст впливає на організм людини, та як прпвильно постувати, аби не нашкодити здоров’ю: "Піст для одних корисний, а для інших ні. Якщо людина доросла, здорова, не має важких захворювань, не вагітна і не годуюча, тоді піст піде на користь. Коли людина відмовляється на певний час від продуктів тваринного походження, вона вживає більше клітковини, овочів, фруктів, що дуже добре впливає на організм, особливо людей з надмірною масою тіла, порушеним вуглеводно-жировим обміном, ожирінням печінки. Багато людей сприймає піст як щось важке і виснажливе. Велика доля спіху залежить від психологічного настрою, коли людина розуміє, для чого вона це робить. Важливо також правильно готувати страви. Слід обмежити вживання смаженої їжі, зменшити кількість цукру, додати до раціону велику кількість страв з рослинного білка (бобові, гриби, насіння, горіхи). Коли людина починає постувати її раціон повинен бути таким же за своїм складом, як  і до посту. Тобто в її раціоні повинні бути ті ж самі складні вуглеводи, рослинні білки, жири. Не слід оминати увагою білкові продукти. Їх є дуже багато. Це всі різновиди бобових. Їх слід попередньо замочити, дуже добре проварити і бажано вживати у подрібненому вигляді, оскільки тоді руйнується оболонка рослинних білків і вони легше засвоюються організмом. Хорошим джерелом білка також є картопля. В ній є повністю весь склад необхідних амінокислот. Правильно приготовлена картопля – в мундирі або запечена. Крім того, корисно до страв додавати різноманітні горіхи чи робити десерти з насіння маку, льону, чіа тощо. В горіхах і насінні міститься велика кількість біологічно активних речовин та амінокислот. Не слід забувати і про жири. Це може бути оливкова олія першого віджиму або нерафінована соняшникова".

Фото: Уніан 

Останні новини
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність між Ізраїлем і Сектором Гази та України, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність між Ізраїлем і Сектором Гази та України, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Новини по темі
Пам'яті Ігоря Юхновського
Україна успішно виконала вже 13 РНП на шляху до НАТО — Жовква
Хочете користі від шоколаду — обирайте із понад 80% какао-бобів. Поради дієтологині
"Правоохоронці підуть у тюрму. Це чіткий сигнал системі, що за злочини буде покарання" ― Перникоза
"Бомбезний" відпочинок, або Чому не варто відвідувати пляжі цьогоріч? Пояснює ДСНС