Програма "Доступні кредити 5-7-9%" та її вплив на бізнес

Програма "Доступні кредити 5-7-9%" та її вплив на бізнес

Голова Всеукраїнського об'єднання малого та середнього бізнесу "Фортеця" Оксана Продан та головний експерт, керівник секретаріату Ради підприємців при Кабінеті міністрів Андрій Забловський в ефірі Українського радіо розповідають про результати функціонування програми доступних кредитів та аналізують актуальність податкової амністії.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

Мінекономіки відзначає зростання заявок на "антикризові" позики в рамках програми "Доступні кредити 5-7-9%". За даними Мінфіну зі старту програми банки видали понад 10 тисяч кредитів на загальну суму 24 млрд гривень. Програмі 13 місяців. 3 лютого 2020 року уряд Олексія Гончарука дав старт цій програмі, яка передбачена для створення власного мікро та малого бізнесу під рекордно низький відсоток на суму до півтора мільйони гривень строком на 5 років.

"Коли починалася ця програма і протягом перших місяців ми рахували буквально одиницями кредити, які надавалися бізнесу. Це були разові речі. Те, що протягом 13 місяців було отримано 10 тисяч кредитів – це дуже добре. Ми розуміємо, що усьому бізнесу зараз складно, особливо маленькому, який не має ні кредитної історії для легкого отримання кредиту, ні  коштів для компенсації відсотків по ньому. Те, що збільшили розмір кредиту з 200 тисяч до 400  також дуже добре. Більше половини цих кредитів люди отримали на рефінансування. Це той бізнес, який міг потрапити під проблеми з банками, але завдяки цій програмі він перекредитувався і зміг далі шукати виходи з кризи. Програма планувалася ще до пандемії як подарунок, нова можливість для розвитку бізнесу, а врешті стала своєрідним порятунком від наслідків пандемії. Протягом року уряд постійно видозмінював її. На сьогодні кількість банків, через які гроші надходять підприємцям складає 26 найменувань, хоча починали з кількох державних", – коментує Оксана Продан.

На запитання, чи стала ця програма на практиці доступною для бізнесу експертка зазначає: "Мало самої програми. Важливо, щоб під неї були виділені достатні кошти. банки дають кредити лише тоді, коли отримують від держави відповідні гарантії. На сьогодні на кредити 5-7-9 є 2 млрд грн, що значно менше, ніж минулого року (24 млрд грн), і під іпотеку через фонд підприємництва виділили 5 млрд грн. Це добре, але цього замало. Люди зверталися по кредити, їм дуже часто відмовляли, тому що це складна процедура банківських документів. Маленький бізнес не навчений працювати з документами. Він не балуваний кредитами з невисокими ставками. Тому люди вчилися протягом року оформлювати документи. Крім того, не всі одразу знали про цю програму і не завжди в держави були під неї кошти".

Половина виданих минулого тижня кредитів є антикризовими, тобто для поповнення обігових коштів. Оксана Продан пояснює, про що це свідчить: "По-перше, це наслідок пандемії, оскільки більшість послуг і виробництв зупинялися і мали проблеми зі збутом. Але є також багато інших речей, зокрема штучних, за рахунок рішень, які приймалися владою. Наприклад, податок на додану вартість вимиває кошти, відтак у бізнесу не вистачає коштів на виплату зарплати. А ці кредити допомагають захиститися за рахунок держави від вимивання цих коштів".

Андрій Забловський  у свою чергу додає: "Якщо поглянути на структуру видачі кредитів, то більшість із них ідуть на поповнення обігових коштів. Більше половини кредитів спрямовані на рефінансування попередніх позик. Разом з тим, зараз ми маємо пожвавлення економічної активності після січневого локдауну. Зросла активність в різних сегментах української економіки, крім того, спрацьовує сезонний фактор – навесні завжди пожвавлюється ділова активність, і відповідно у суб’єктів господарювання виникає необхідність звертатися за додатковим кредитним ресурсом".

На запитання, чи можна говорити про певне відновлення ділової активності Оксана Продан зазначає: "Минулого тижня в нас почалася третя хвиля коронавірусу в Україні і говорити про відновлення ділової активності я би не поспішала. У нас вже 4 області заблоковані в економічному плані, а це все пов’язано. Але разом з тим. при всій критичності до програми, при всій складності отримання кредитів, при купі зауважень до програми 5-7-9, вона сьогодні допомогла мінімум 10 тисячам підприємців. Цього не достатньо, процедура отримання кредиту залишається складною, але це 10 тисяч підприємців, які продовжують вести свій бізнес в Україні. Крім того, слід зазначити, що 53% минулорічних кредитів отримали аграрії. Тому активність, яка є зараз – це підготовка до весняних польових робіт. Найбільше зараз по кредити звертаються аграрії".

25 лютого 2021 року президент Володимир Зеленський зареєстрував у парламенті 4 проєкти законів щодо податкової амністії. Якщо їх ухвалять, держава пробачить ухилення від сплати 18% податків з доходів, але за умови, що порушники сплатять до бюджету від 2,5 до 9%. За задумом авторів законопроєктів, податкова амністія дозволить вивести з тіні до 20 млрд доларів.

"Такі ідеї та законопроєкти вносилися і обговорювалися ще з 2016 року. Чи потрібна податкова амністія? – Однозначно цей процес мають усі пройти, щоб увести певну точку відліку. Чи відповідають ті 4 законопроєкти абсолютно всім інтересам? – Це питання. Перш ніж робити цю амністію потрібно змінити умови ведення бізнесу. Слід спростити і легалізувати усі ті речі, через які підприємці змушені працювати в тіні і створити прозорі умови роботи, аби бізнесу не довелося після амністії займатися якимись маніпуляціями чи ховатися. Має працювати Антимонопольний комітет, аби скрізь була конкуренція і не було зловживань з боку монополістів. Податкова система також повинна працювати коректно і не забирати те, що людина не має віддавати. Якщо провести податкову амністію раніше ніж будуть створені прозорі умови для ведення бізнесу, вона буде неефективною і з’явиться імовірність створення нових передумов для терору з боку контролюючих органів. Президентський блок законопроєктів передбачає добровільність декларування коштів. Але тут важливо, що наступним кроком може бути питання про оподаткування всього і підприємець не матиме можливості задекларувати щось ще раз. Сьогодні існує відповідальність за будь-які злочини в частині податкової сфери теж. Нульова декларація дасть можливість бізнесу легалізувати те, що свого часу було придбане в різний спосіб", – зазначає Оксана Продан.

Фото: Оксана Продан Дебет-кредит