Чому дорожчає бензин і дизпаливо? Пояснює експерт

Чому дорожчає бензин і дизпаливо? Пояснює експерт

Про те, як формується ціна на пальне та як впливають світові ціни на нафту на вартість бензину в ефірі Українського радіо розповідає експерт ринку нафтопродуктів Леонід Косянчук.

Із жовтня минулого року простежується тенденція зростання цін на пальне. За останній тиждень роздрібні мережі підняли ціну більше, ніж на одну гривню за літр на бензин і дизельне паливо. Експерт пояснює, які для цього є передумови: "Є закони економіки. Якщо проаналізувати від чого залежать ціни в Україні, яка є імпортнозалежною державою, то роздрібні ціни в мережах автозаправних станцій залежать перш за все від цін європейського ринку і курсу гривні до долара і євро. В Європі ціни із середини листопада по лютий зросли на 196 доларів за тонну. Це саме і по бензину, і по дизелю. Внутрішній виробник свої ціни формує по внутрішньому паритету.  Тому якщо перерахувати на літри, то можна побачити економічне підґрунтя для підвищення ціни на понад 5 гривень за літр. Тобто з одного боку тисне гуртовий сегмент та імпорт, а з іншого - купівельна спроможність населення".

На запитання, як формується ціна на пальне Леонід Косянчук зазначає: "Якщо ми кажемо про нафту, то з сьогоднішньою ціною в 65 доларів за барель ми маємо ф’ючерси, тобто майбутні угоди аж на травень. Крім того, нафтова біржа – це більш фінансово-спекулятивний інструмент, аніж ресурсний. Не більше 2% фючерсів мають своє фізичне втілення. Зберігання нафтопродутків – це також дуже затратна частина. І тільки потужні мережі мають запас нафтопродуктів на понад 2 тижні. А велика частина АЗС працює взагалі з колін. Щоб зберігати нафтопродукти, потрібно мати власну нафтобазу. Тому ціну на ринку регулює сам ринок. У квітні 2020 року ціна бензину на європейському ринку складала 142 долари за тонну. На сьогодні вона коштує 619 доларів. Але реальна ціна на пальне не зросла  в 5 разів. Це відбувається завдяки запасам, які мають мережі. Оператори ринку, власники АЗС в останню чергу зацікавлені у здорожчанні пального".

Фото: 5 канал