"Сподіваюсь, що справа Стерненка призведе до справжньої судової реформи": нардеп від "Слуги народу" Безгін

"Сподіваюсь, що справа Стерненка  призведе до справжньої судової реформи": нардеп від "Слуги народу" Безгін

23 лютого одеський суд оголосив вирок у справі громадського діяча Сергія Стерненка, яка тягнулася з 2018 року. Суд визнав Стерненка винним у викраденні і катуванні людини та призначив йому 7 років і 3 місяці ув’язнення з конфіскацією половини майна. Вирок спровокував масові акції протесту, зокрема, ввечері того ж дня під Офісом президента зібралось декілька тисяч людей, а 24 особи під час протестів були арештовані. Резонансна справа не обійшла й парламентську монобільшість фракції "Слуга народу", частина з яких вимагає прозорого суду та просить президента Володимира Зеленського провести в країні судову реформу. Разом з тим, інші депутати фракції закликають силовиків "діяти з мінімальною толерантністю до порушень правопорядку на вулицях". Зокрема, нардепи Данило Гетманцев та Максим Бужанський оприлюднили іншу заяву від імені партії. У них йдеться, що вони "категорично засуджують будь-які прояви насильства і не поділяють спроби використати реалізацію права на мирні зібрання як засіб тиску на органи влади". Чому в монобільшості немає консолідованої позиції щодо справи Сергія Стерненка Українське радіо розпитало в народного депутата від партії "Слуга народу" Віталія Безгіна.

0:00 0:00
10
1x

"Фракція велетенська і в ній можуть бути різні позиції з різних питань. Тим не менше, є мобілізуючі речі, які показують єдність. Мова йде про президентські ініціативи та програмні засади. Що стосується кейса зі Стерненком, то я не думаю, що фракція чи президент мають давати якусь публічну позицію. Ми маємо судову гілку влади і не треба доводити до того, щоб це виглядало як публічний політичний тиск на незалежну інституцію", – наголосив Віталій Безгін. 

Народний депутат зазначив, що позиція, висловлена великою групою депутатів монобільшості, не "за" чи "проти" Стерненка: "Вона каже, що в нас протягом 2015-2019 років відбулась фейкова судова реформа. Нам декларували, що вона відбулася, а де-факто довіри до судової гілки влади немає. Кейс Стерненка – яскрава тому демонстрація, хоча таких випадків в країні можуть бути десятки чи сотні". 

"На Банковій дійсно була велика кількість людей, які щиро занепокоєні судовою системою, зокрема, вироком Стерненку. Безперечно, що ми маємо консолідуватися задля справжньої, а не фейкової судової реформи. Тим не менше, ми розуміємо, що далеко не всі протестувальники там дотримувались правил мирного зібрання. Цими діями хай займаються правоохоронні органи", – зауважив Безгін. 

Нардеп наголосив, що не вважає, що фракції потрібна консолідована позиція з приводу Стерненка: "Все, що може фракція – докласти максимум зусиль, щоб підтримати президентський законопроєкт щодо судової реформи, аби він був проголосований і дійсно відбулась реформа. Але фракція не має виокремлювати одну-єдину справу з сотень тисяч справ, які існують в Україні. Вона резонансна, але це наслідок того, що суди реформуванні". 

"Справа Стерненка стала певним тригером для суспільного та парламентського занепокоєння. Сподіваюсь, що вона дійсно призведе до справжньої судової реформи. В правовій країні не може бути такого, коли хтось каже: "А давайте відпустимо Стерненка". Має бути невтручання в судову владу, але вона має викликати довіру в суспільства. Судді, які здійснюють провадження, мають бути суспільними авторитетами, а зараз цього немає", – підсумував нардеп.

Фото: unian

Останні новини
"Це не телешоу, не боротьба за популярність між Ізраїлем і Сектором Гази та України, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність між Ізраїлем і Сектором Гази та України, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Радіо Промінь відзначає 59 років в ефірі
Радіо Промінь відзначає 59 років в ефірі
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук