Яка вакцина все ж таки прибула в Україну? Розповідає експерт

Яка вакцина все ж таки прибула в Україну? Розповідає експерт

Чи варто довіряти індійській вакцині, мешканці яких регіонів першими отримають щеплення та скільки триватиме імунітет після вакцинації в ефірі Українського радіо розповідає доктор фармацевтичних наук, професор Костянтин Косяченко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

Вчора перший літак з вакциною AstraZeneca прибув в Україну. З Індії доставили 500 тисяч доз препарату. Після розвантаження вакцину відправили по регіонах. Щойно вона потрапить на місця, одразу розпочнеться вакцинація. Про це повідомив головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Костянтин Косяченко пояснює, що ж за вакцину ми отримали та чи дійсно саме ця вакцина постачається найбіднішим країнам світу: "Це вакцина випущена за ліцензією AstraZeneca в Індії. Тому вона має бути абсолютно ідентичною тій, яку випускає британська AstraZeneca на інших потужностях. Це нормальна світова практика. Індія – один з найбільших виробників ліків у світі. Там дуже високотехнологічне виробництво. Вони поставляють свою продукцію в багато країн світу. Ця вакцина потрапляє також в азійські доволі заможні країни. Не можна сказати, що вакцина від Pfizer краща. Вона новітня і менш прогнозована, ніж вакцина від AstraZeneca, розроблена на аденовірусі і вже років 40 застосовується від інших захворювань. Тому наслідки від цієї вакцини більш прогнозовані, аніж від Pfizer".

На питання, як так вийшло, що вакцину зареєстрували в Україні тоді, коли вже перша партія була фактично в небі експерт зазначає: "Верховна рада прийняла спеціальний закон про екстрену реєстрацію. В усьому світі третя фаза досліджень відбувається у форматі екстреного застосування. Виробник протягом року повинен подати усі необхідні документи для того, щоб довести ефективність і безпеку вакцини. З одного боку це дуже швидко відбулося і можна щось підозрювати, а з іншого боку ми ніколи не стикалися з такою ситуацією. Вакцини розробляються багато років. Спершу їх тестують на тваринах, потім на людях. Проте раніше не було ковіду. Тут слід оцінювати ризики та ефективність. Ризики тут менші, ніж ефективність цієї вакцини".

За даними МОЗ першими вакцину отримає Київ і Київська область, Черкаси, Житомир, Вінниця. Костянтин Косяченко пояснює, чому це не Прикарпаття, де зараз найбільш складна епідеміологічна ситуація: "По-перше, план вакцинації був затверджений ще до того періоду, коли почалася така ситуація на  Прикарпатті. Крім того, я би не ризикував вакцинувати населення в тих регіонах, де є активне розповсюдження ковіду. У момент щеплення будь-якою вакциною людна має бути здоровою. Є інкубаційний період захворювання, тому людину слід обстежити перед вакцинацією. Того хто вже перехворів також можливо не слід вакцинувати без дослідження наявних антитіл. Це дуже специфічне питання, яке повинні досліджувати спеціалісти".

Віктор ляшко заявив, що імунітет після вакцинації триватиме 12 місяців: "Це практика. Наукові дані  засвідчують, що зазвичай подібні вакцини дієві протягом одного року. Тому дослідники припускають, що ця вакцина розроблена на аденовірусі працюватиме за зразком вакцини від грипу – 1 рік", – коментує експерт.  

Фото: Українська правда