Чи зможуть депутати у вівторок відновити конкурси на державну службу?

Чи зможуть депутати у вівторок відновити конкурси на державну службу?

Про те, чому президент заблокував законопроєкт про конкурси на державні посади та яка роль Юрія Вітренка у цій історії в ефірі Українського радіо розповідає голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, член депутатської фракції "Слуга народу" Данило та член депутатської фракції політичної партії Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" у Верховній Раді України Олексій Кучеренко.

0:00 0:00
10
1x

Сьогодні відбудеться позачергове засідання Верховної Ради. Ключове завдання – розблокувати законопроєкт про відновлення конкурсів на державну службу. Минулого тижня Рада ухвалила цей законопроєкт, однак президент його ветував.

Данило Гетманцев прогнозує, чи готові депутати врахувати зауваження президента: "Так. Мова йде не про те, що хтось виступає проти конкурсів на державну службу. Їх проведення підтримує і президент, і наша фракція, і колеги з опозиції. Йдеться лише про одну норму в цьому законопроєкті, яка стосується повноважень виконуючого обов’язки керівника органу центральної виконавчої влади. Наразі виконуючий обов’язки фактично є паралізований – він не може виконувати ті функції, які покладені чи то на міністерство, чи то на центральний орган виконавчої влади. Президент нам вказав на цю помилку і ми її сьогодні виправимо. Не варто зводити усе до ситуації з Юрієм Вітренком, тому що закон стосується всіх органів виконавчої влади і  слід приймати на роки, а не керуватися певними постатями".

Натомість Олексій Кучеренко вбачає в правках президента спробу змінювати законодавство під конкретну посадову особу: "Не потрібно перетворювати на фарс законотворчий процес і процес державного управління. Абсолютно зрозуміло, що закон змінюється під конкретну фігуру Юрія Вітренка, який вже двічі не зміг отримати достатню кількість голосів у парламенті. Тому тут варто шукати професійну людину, яка мала би авторитет і яку би підтримали депутати не лише монобільшості. Ситуація вкрай катастрофічна через непрофесійність уряду і відсутність послідовної політики в сфері енергетики. Тут проблема не лише в кадрових призначеннях. Проблема в тому, що повністю розбалансовано систему державного управління".

Статус виконуючого обов’язки дозволяє йому уникати впливу Верховної Ради: "Я категорично проти призначення урядом виконуючих обов’язків в обхід Верховної Ради. У нас є конституційна процедура, яка повинна дотримуватися. Але іноді стається так, що міністр припиняє свої повноваження і хтось повинен виконувати функції таким чином, щоб це відбувалося безперервно. Саме тому передбачений строк у 60 днів, який достатній для призначення іншої особи на цю посаду через конституційну процедуру. Разом з тим протягом цього періоду повинні виконуватися функції у звичному порядку і ніхто не має чинити цьому перешкод", – коментує Данило Гетманцев.

Минулого тижня завершила роботу місія МВФ. На питання, якою була ця місія і чому не вдалося домовитися про певні очікування Данило Гетманцев зазначає: "Вочевидь це не перемога. Переговорна команда не змогла досягти компромісів у певних питаннях, але перемовини продовжуються. Нам важливо, аби ми з одного боку не перейшли певні червоні лінії нашого державного суверенітету і антикорупційних органів, а з іншого боку нам важливо, аби ми не зашкодили інтересам наших співгромадян, зокрема в питаннях тарифоутворення".

Фото: Данило Гетманцев Економічна правда