"Відбір чиновників": експерт про те, чи будуть відновлені конкурси на державну службу

"Відбір чиновників": експерт про те, чи будуть відновлені конкурси на державну службу

18 лютого Президент України Володимир Зеленський наклав вето на законопроєкт 4531, який стосується відновлення конкурсів на зайняття посад державної служби. Того ж дня проєкт із пропозиціями Зеленського було повернуто до парламенту. Яка подальша доля документу, чому важливо повернути конкурси на зайняття посад державної служби та чи долатиме Верховна Рада вето президента на позачерговому засіданні 23 лютого? Про все це Українському радіо розповів експерт з державного управління Сергій Сорока.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"В законопроєкт 4531, який відновлював конкурси на державну службу,  між першим і другим читанням додали ще норму про так званих виконуючих обов'язки міністрів чи заступників міністрів. Дещо раніше була проголосована і введена в дію норма закону про те, що виконуючим обов'язки міністра і заступника міністра можна бути не більше шести місяців з певним чином урізаними повноваженнями. Коли ж цей проєкт голосувався у Верховній Раді, був консенсус щодо двох норм: повернення конкурсів на державну службу і скасування норми про так звані політичні звільнення державних службовців", – розповів Сергій Сорока. 

Але, за словами експерта, було вирішено додати ще певну норму, що стосувалася виконуючих обов'язки міністрів: "Так виявилось, що остання норма про виконуючих обов'язки не сподобалася президентові. Фактично постраждала державна служба і конкурси на державну службу". 

"Відновлення конкурсів на державну службу не стосується виконуючих обов'язки міністрів. Міністр – це політична посада, а державна служба – це державна служба. Очевидно, що якщо законодавці хотіли змінити норми щодо виконуючих обов'язки, треба було проводити це окремим законом", – пояснив Сорока. 

Він розповів, що конкурси на державну службу були скасовані в квітні минулого року всього на два місяці, проте не відновлені й досі: "Уряд обіцяв, що це триватиме, поки в нас був карантин, а далі конкурси будуть відновлені. Вже пройшов рік і більше 20 тисяч посад зайняті поза конкурсом. З них 144 – це посади вищої категорії". 

"Проблема в тому, що Уряд підписав угоду з ЄС та МВФ і відновлення конкурсів є нормою цієї угоди та умовою отримання макрофінансової допомоги. Угода підписана, а зобов'язань Україна не виконує", –наголосив експерт. 

Разом з тим, як зауважив Сергій Сорока, нинішнє голосування за повернення конкурсів на зайняття посад державної служби не є першою спробою парламенту повернути їх: "Це вже третє намагання відновити конкурс. Перше намагання було влітку минулого року, коли президент вперше наклав вето. В грудні в парламенті не виставило двох голосів, щоб закон про відновлення конкурсів вступив в дію. І зараз третя спроба, коли вже домовились, набрали голоси, але через норму про політичні посади президент наклав вето". 

"Оголошено, що завтра буде позачергове засідання ВРУ і нібито цю колізію мають вже вирішити, а конкурси мають бути відновлені. Я не думаю, що парламент долатиме вето: скоріше будуть голосувати за врахування поправок. Голоси повинні бути, аби було достатньо депутатів. Адже немає консенсусу лише щодо виконуючих обов'язки", – висловив свою думку Сергій Сорока. 

Наостанок експерт зауважив, що Україна – єдина країна в Європі, яка через пандемію скасувала конкурс на державну службу: "Ця норма ламає весь закон про державну службу".

Фото: pixabay