Надзвичайний стан: як американці виживають під час рекордних морозів у Техасі

Надзвичайний стан: як американці виживають під час рекордних морозів у Техасі

Раптове похолодання з -2 до -22°С і погані погодні умови призвели до відключень електроенергії в американському штаті Техас. За даними інформагенства Associated Press, без електрики залишається понад 2 млн жителів штату. Крім того, зниження температури призвело до розриву водопровідних труб, через що без води опинилися понад 13 млн осіб. У Техасі відкрили 135 пунктів обігріву, а губернатор Грег Аббот оголосив надзвичайний стан. Чому у штаті не були готовими до негоди і що нині там відбувається в ефірі Українського радіо розповідає експертка–міжнародниця Ради зовнішньої політики "Українська призма" Ганна Шелест.

Чому Техас виявився не готовим до негоди

Я думаю, що це відбулося з декількох причин. У першу чергу, звичайно, через людський фактор. Це проблема, з якою зіштовхувалися і деякі європейські країни, давайте згадаємо Грецію та Іспанію, коли у них були бурі. Ті регіони, які не звикли до великих морозів, погано готуються. Київ більше до цього пристосований. Я, наприклад, з Одеси і знаю, що перший невеликий сніг там  — це завжди стихійне лихо. У нас є центральне опалення, а там подібного немає. Якщо така негода рідко буває у регіоні, то більшість служб не готові до цього навіть психологічно, а дуже часто і матеріально. Техас був найменш підготовлений, а цей шторм досить серйозно вдарив по східному узбережжю. Постраждали люди і в Вашингтоні. Мені розповідали, що ті, хто живе у передмісті теж залишалися на декілька днів без світла й опалення. Третя проблема  — це розпорошеність усередині. Техас  — це велика територія, віддаленні містечка, а більшість населення живе не в великих містах, а в сільській місцевості, що теж ускладнює можливості по налагодженню життєдіяльності, яка там є. 

Чи порушила негода питання ефективності зеленої енергетики

Я спеціально дослідила це питання і з’ясувала два важливі моменти. Перший  — це те, що для Техасу відновлювальна енергетика  — лише чверть з усієї енергетики, тобто 23% на вітряну і 2% лише на сонячну електроенергію. Важливо розуміти, що Техас є нафтовиробничою територією. Там дуже серйозне нафтове лоббі, тому зараз багато інформації, яка йде проти відновлюваної енергетики. Її розповсюджують власники нафтопереробних заводів або ті, хто пов’язаний з цією галуззю. Техас взагалі був завжди таким олдскульним, як говорять. Вони не настільки люблять відновлювані речі, тому що це заважає бізнесу. CNN звернулось буквально вчора до декількох експертів з Норвегії, Фінляндії, до Північної Європи, де нормальні морози постійні,  де дуже багато вітряків. І поставили їм питання: "А як же у вас працюють?". Ті відповіли, що у них працюють не тільки на півдні, наприклад, Норвегії, а навіть на арктичній частині. І є два елементи. Перший — не економити на спеціальному обладнанні, тому що ці вітряки, там є спеціальні обігрівачі для них, які постійно працюють. Але Техас же думає, що в них завжди тепло, тому  не купує такі частини, а тільки просту комплектацію. А друге — обслуговування. Просто поставити вітряк —  це добре, але там змазка, там якісь частини, які, звичайно, при зміні температури на все це реагують, банальна фізика. І якщо проводилося б нормальне обслуговування цих вітряків, то, щонайменьше, такі температури, і така погода, яка зараз в Техасі, не були б проблемою для вітряків. Тобто, треба розуміти дві речі. Проблема не в самій відновлюваній енергетиці, а у тому, яким чином працює людина з цією енергетикою: наскільки ми підтримуємо в належному стані, наскільки обслуговуємо. І друге — завжди пам’ятати, що є  лоббі, яке виступає категорично проти цього, тому кожну інформацію, яку вони надають, варто декілька разів перевіряти.      

Зазначимо, що окрім Техасу, надзвичайний стан оголошено також в Алабамі, Канзасі, Кентуккі,  Міссісіпі, Орегоні та  Оклахомі, У країні скасовані сотні авіарейсів.

Фото: theconversation.com