Рада асоціації Україна – ЄС: експертка про результати зустрічі в Брюсселі

Рада асоціації Україна – ЄС: експертка про результати зустрічі в Брюсселі

9 лютого представники українського уряду вирушили до Брюсселя на Сьоме засідання Ради асоціації України – ЄС. На порядку денному було одразу кілька питань: зокрема, йшлося про доступ до вакцин від COVID-19, про реформу та боротьбу з корупцією та про російську агресію й санкції щодо РФ. Детальніше про результати зустрічі Українському радіо розповіла виконавча директорка Центру європейської політики Любов Акуленко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Чи була зустріч в Брюсселі позитивною?

"Тут є й успішні моменти, й ті, що дають надію, проте не дають конкретних обіцянок. Українська сторона дуже хоче перегляду Угоди про асоціацію, але на даному етапі європейці дуже стримані з цією пропозицією. В декларації вони говорять виключно про перегляд цілей Угоди: економічної інтеграції, політичної кооперації", – розповіла Любов Акуленко. 

Також, за словами експертки, представники ЄС пропонують нам вести комунікацію про перегляд торговельної частини: "Але вести комунікацію – це не створити переговорну групу, тому це не є поки що серйозним досягненням. Якщо ми хочемо чогось серйознішого, то має бути формулювання про створення переговорної групи, яка буде займатися переглядом конкретних частин Угоди". 

"Разом з тим, в частині санкцій щодо Росії та невизнання Криму російською територією ЄС продовжує нас підтримувати", – наголосила Акуленко. 

Чого досягла українська делегація на Раді асоціації Україна – ЄС?

"Для мене конкретні досягнення Ради асоціації – це те, що ЄС буде підтримувати нас у вакцинації і виділяє на це кошти, надалі підтримує нас у санкціях проти Росії, готовий проводити переговори стосовно промислового безвізу. Також представники ЄС відзначають величезним прогрес у сфері цифрової економіки та вітають прийняття закону про внутрішній водний транспорт в Україні", –розповіла Любов Акуленко.

Єдиний напрямок, як зауважила виконавча директорка Центру європейської політики, де ще Україні треба працювати – це перегляд Угоди про асоціацію: "З формулювань я бачу, що ЄС поки що не готовий до цього". 

Наостанок експертка звернула увагу й на питання макрофінансової допомоги: "Європейці стандартно говорять, що й надалі будуть її надавати. Але, на жаль, нічого конкретного немає".

Фото: УНН