В Україні пропонують оподатковувати Гугл і Фейсбук

В Україні пропонують оподатковувати Гугл і Фейсбук

Керуючий партнер PlusOne DA Максим Саваневський в ефірі Українського радіо пояснює, чому 20% оподаткування IT-гігантів не принесе Україні бажаного результату та коментує ситуацію довкола дефіциту мікропроцесорів на світовому ринку.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Компанії Гугл, Фейсбук, Інстаграм продають рекламу. Ця діяльність приносить великі прибутки і вона має або не має оподатковуватися. Зокрема, законопроектом пропонується виключити п. 141.4.6 ПКУ, який передбачає, що при виплаті доходу нерезиденту за виробництво та/або розповсюдження реклами, резидент, який виплачує такий дохід має сплатити податок за ставкою 20 відсотків за власний рахунок.

"Ця новація є дещо безглуздою, тому що тут є дуже багато моментів пов’язаних з тим, як адмініструвати цей    податок. Безглуздість цієї ситуації полягає в тому, що податок є дуже високим. В країнах західної Європи це є тема, як дуже активно обговорюється. Там йдеться про податок на рівні 2-3 до 5%. Але навіть у них немає механізму як це адмініструвати. Оподатковувати звісно треба. Тут сумніві бути не може. Але питання в тому, що це нестандартний вид діяльності. Методи адміністрування податків, які існували до цього не дуже підходять до адміністрування цього податку. Зараз існує дуже велика дискусія між ЄС і США щодо того, як оподатковувати IT-гігантів. Мова йде про 4-5 найбільших компаній Гугл, Амазон, Фейсбук, Епл, Майкрософт.  Це питання обговорюється вже не перший рік. У червні цього року є дедлайн до якого ЄС має прийняти своє чітке бачення того, як будуть оподатковуватися ці компанії. Проти цього протистоять США, які намагаються захистити свої компанії. В цій ситуації Україна мала би виступати спільним фронтом, захищаючи свій ринок. Але потрібно рухатися разом з іншими країнами, тому що спільний фронт дає можливості отримати максимально хороші умови і нормальне оподаткування великих IT-гігантів. Те, що зробила зараз Україна – дуже неправильний крок. Введення 20% податку – це просто нереальна історія. Воно не буде працювати в тому вигляді, якому є. І це призведе до того, що цього ніхто не буде виконувати. Фактично у Європі будуть створюватися компанії, які будуть приймати платежі від українських компаній і будуть виступати фактично посередниками між українськими компаніями і IT-гігантами", – зазначає експерт.

У світі не вистачає мікрочіпів. На тлі пандемії їх просто не встигають виробляти. Максим Саваневський пояснює, чому так сталося і чим це загрожує світовому ринку: "Низька кількість мікропроцесорів – це очікувана ситуація на ринку. Це виклик для виробників. Проте не можна говорити, що це призведе до якоїсь великої проблеми. Може бути незначне зростання цін на мікропроцесори в деяких сегментах. Ринок на сьогодні є достатньо конкурентним. Якщо раніше це була галузь, де змагалися кілька великих гравців, то зараз сюди заходить все більше компаній. Конкуренція буде тільки зростати".

П'ятнадцять американських сенаторів нещодавно спрямували листа президенту Джо Байдену, закликаючи його стимулювати виробництво напівпровідників на американській території. "Коли йдеться про ринок мікропроцесорів, тут є багато загроз, які стосуються національної безпеки і все більше країн починає звертати на це увагу. Тому ця ситуація призведе до перерозподілу ринку. Неможливо розпочати велике виробництво чіпів за кілька місяців. Це досить довгий процес", – коментує експерт.

Фото: Детектор медіа