Китайська чи американська: якою вакциною щеплюватимуть українців?

Китайська чи американська: якою вакциною щеплюватимуть українців?

Про роль геополітики у розподілі вакцин між країнами та про те, як переконати людей у необхідності вакцинації від коронавірусу в ефірі Українського радіо розповідає стратег, інфекціоніст, консультант з управління змінами Вадим Арістов.

0:00 0:00
10
1x

Вакцинація проти коронавірусу в Україні розпочнеться в лютому. Вона передбачає 5 етапів. До 1 лютого очікується рішення COVAX щодо включення розподілу вакцин для України в рамках першої хвилі. Про це сьогодні в парламенті заявив прем’єр міністр Денис Шмигаль.

"Важливо знати в яких точках України можуть з’явитися вакцини, в яких кількостях і від яких виробників. Йдеться не лише про вже зареєстровані вакцини, а й про ті, які лише готують до реєстрації. Для колективного імунітету нам потрібно вакцинувати 85% населення. Китайська вакцина за окремими дослідженнями показала ефективність 50%. Її не можна порівняти з ефективністю вакцини від Pfizer. Виникає питання, чи варто купувати китайську вакцину, чи ми можемо отримати інші вакцини на 2 місяці пізніше. Тоді потрібно будувати план вакцинації за відповідною шкалою часу. Зараз змінюються графіки виробництва вакцин. План Байдена стосовно коронавірусу дуже активний. Вже відомо, що компанія "Pfizer" повідомила багато європейських країн, що вона не встигатиме виконувати свої контракти перед ними. І тут питання не лише у великому попиті, а й у геополітичних амбіціях. Багатші країни отримають вакцини раніше. Крім того, вони зможуть розподіляти вакцини на ті країни, де вони хочуть мати геополітичну присутність. В Україну має надійти від 70 до 210 тисяч доз вакцини від Pfizer", — зазначає Вадим Арістов.  

Згідно з дослідженнями соціологічної групи "Рейтинг" 52% українців взагалі не хочуть вакцинуватися навіть за наявності безоплатної вакцини. На питання, як переконати людей у необхідності щеплень експерт зазначає: "Потрібно скасувати монополію на комунікацію щодо вакцинації. комунікацією повинен займатися не особисто міністр і не громадські організації, які вже давно сидять на цих потоках. Уряд має виділити кошти і залучити правильні рекламні агенції, обрані за тендером, аби найкращі стратеги з комунікації з найкращими відеороликами і постерами почали переконувати громадян, пояснюючи усі плюси та мінуси".

Нагадаємо, план вакцинації включає 5 етапів:

1. Вакцинація людей з критичним ризиком інфікування — медики, які працюють з коронавірусом, військові, люди в будинках для людей похилого віку. Планується вакцинувати 367 тис. громадян.

2. Люди з високим ризиком інфікування — соцпрацівники, люди старше 80 років, інші медики. Планується вакцинувати 2 млн 540 тис. людей.

3. Люди з високим ризиком інфікування та тих, хто виконує функції з підтримки та безпеки життєдіяльності держави — ДСНС, Нацполіція, СБУ, вчителі та інші.

4. Люди з підвищеним рівнем інфікування — віком від 60 до 64 років, дорослі із супутніми захворюваннями та інші категорії населення.

5. Інші громадяни, які не входять до пріоритетних груп.

Фото: Вадим Арістов Українська правда