Уряд хоче скасувати реформу інтернатів. Експерти коментують ситуацію

Уряд хоче скасувати реформу інтернатів. Експерти коментують ситуацію

Дитячий омбудсмен б’є на сполох: в Україні збираються скасувати реформу інтернатів. І про це йдеться в проєкті розпорядження Кабінету міністрів. Чи дійсно запропоновані урядом зміни свідчать про фактичне скасування реформи в ефірі Українського радіо розповідають уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба та директорка представництва благодійної організації "Надія і житло для дітей в Україні" Галина Постолюк.

0:00 0:00
10
1x

"Ця дискусія триває давно. Україна вже 30 років незалежна, але, на жаль, ще серед багатьох людей побутує думка, що інтернатна система — це не погано, особливо для дітей з інвалідністю. Хочу нагадати, що ще комуністичний лідер Микита Хрущов у 1961 році на з’їзді партії в Києві розповідав хорошу новину про те, що всі діти скоро будуть навчатися в інтернатах. Такою була радянська ідеологія, але більшість цивілізованих країн вже давно від цього відмовилися. Раніше і в західних країнах культивувалася ідея того, що якщо з дитиною є проблеми, то її мають виховувати в інтернаті. Вже давно йде мова про те, щоб створити умови для дітей сиріт, а в 2017 році навіть розробили стратегію, яку ухвалили. До 2026 року ми повинні створити умови для дітей, щоб вони жили в сім’ях. Держава має спрямувати свої зусилля на те, щоб забезпечити дітей транспортом, послугами з реабілітації, організувати інклюзивну освіту в школах. Але знаходяться люди, які стверджують, що треба зміцнювати інтернатну систему. 5 років я пояснюю журналістам, суспільству, урядовцям навіщо потрібна ця реформа і як вона пройшла в інших країнах, які пріоритети вона має. Між іншим, один з них — про те, щоб дітей до 3 років не брали в інтернати, бо вони найбільш вразливі, це вплине на їхнє подальше життя. Тому планували почати з легких інтернатів, повільно виводити звідти дітей. Хочу зауважити, що реформа інтернатів — це не закриття освітніх закладів, адже більше 90% з них саме такими і є, — це закриття місць, де проживають діти. Та в першу чергу — це реформа для зміцнення сім’ї, надання допомоги їй. Можливо, батьки не мають роботу або отримують низьку заробітну плату, чи дитина не має умов для навчання, тому ми допоможемо купити стіл чи зробити ремонт у кімнаті. Давайте допоможемо цим дітям, щоб вони не жили в інтернатах, адже дослідження показують, що тим, хто жив у таких умовах важко адаптуватися до дорослого життя", — наголошує Микола Кулеба.

Чому уряд ухвалює такі рішення пояснює Галина Постолюк: "Наразі реформа справді під загрозою, я дуже песимістично налаштована, що це рішення ухвалять. Пандемія може бути причиною, але більше — виправданням. Основна причини — лобіські дії груп депутатів, щоб зберегти радянську систему інтернатів. З іншого боку — безпорадність тих, хто займається соціальним захистом дітей, у тому, щоб налагодити ефективну роботу. Нині склалася така ситуація, що разом з цим розпорядженням ще є й інші кроки уряду, які погіршують ситуацію. Наприклад, ліквідують служби у справах дітей на рівні районів, а там працюють саме ті люди, які виявляють негаразди у сім’ї і надають їм допомогу. Що ж буде на місці цих служб ніхто не знає. Таке враження, що це є свідома руйнація системи захисту дітей, яка і так ніколи не була у нас ефективною." 

"Стратегія з реформування соціального догляду і виховання дітей була ухвалена у 2017 році. На жаль, не можна сказати, що з того часу є видимі результати. Кількість дітей в інтернатах залишилася незмінною. Єдина різниця — нині в цих закладах менше дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського виховання. Частіше в інтернати потрапляють діти, які мають особливі освітні потреби. Відбулася псевдореформа, перейменування типів закладів, а все інше збереглося. Не було координації реформи, кожне Міністерство реформувало свою систему заходів. Адже є три Міністерства, які мають у своєму підпорядкуванні мережу інтернатних закладів: Міністерство соціальної політики, Міністерство охорони здоров’я і найбільшу мережу має Міністерство освіти. І, наприклад, міністерство освіти замінило слово інтернат на пансіон, а це нічого не змінює для дітей, які повинні там не тільки навчатися, а й жити. Ця реформа ще й не мала фінансування. Сьогодні на систему інтернатних закладів виділяють 11 мільярдів гривень, натомість, щоб розвивати послуги в громадах, які мали б замінити радянську систему, грошей не дають", — підсумовує директорка представництва  благодійної організації "Надія і житло для дітей в Україні".

Нагадаємо, 3 березня 2020 року Кабмін підтримав план реформування системи інтернатів. Він передбачає, що до 2024 року кількість інтернатів в Україні скоротиться на 75%, у яких перебуватимуть щонайбільше 16 000 дітей замість 63 000.

Фото: pixabay.com