Журналісти-розслідувачі назвали імена депутатів, які відстоюють інтереси олігархів

Журналісти-розслідувачі назвали імена депутатів, які відстоюють інтереси олігархів

Майже 70 нардепів працює на Ігоря Коломойського, а ще 100 — на Рината Ахметова. Про це повідомляють журналісти-розслідувачі Bihus.Info На основі якої інформації вони зробили такі висновки в ефірі Українського радіо розповідає журналістка проєкту Bihus.Info Аліса Юрченко.

Скільки народних обранців працюють на олігархів?

"Ми рахували депутатів, які працюють на двох олігархів, але насправді там більше груп впливу. Є ті, хто працює з Аваковим, дехто — з Медведчуком, є менші групи, які пов’язані з іншими прізвищами. 170 людей — це ті, хто голосують в інтересах Ахметова та Коломойського", — стверджує Аліса Юрченко.

Як це відбувається?

"Ахметов, за моєю інформацією, навіть не знає всіх, хто на нього працює. У нього є наближені депутати, які виконують дуже специфічні завдання. Наприклад, депутати зі "Слуги народу" беруть участь у прес-конференціях, а нардепи з "Батьківщини" займаються інформаційними кампаніями проти чиновників. Є більше коло народних обранців, які тиснуть"за", коли треба. Я не буду стверджувати, що все це відбувається винятково за гроші, але те, що Ринат Ахметова  є спонсором частини фракцій "Слуга народу" і може фінансувати інших — ця інформація давно відомо", — наголошує розслідувачка.

Які депутати на кого з олігархів працюють?

"В інтересах Ахметова системно діє пані Людмила Буймістр зі "Слуги народу", а також низка депутатів із фракції "Батьківщина". Багато хто робить це публічно, захищають його інтереси в енергетичній сфері, намагаються розпустити керівництво енергетичної комісії НКРЕКП, яка не задовольняє деякі бажання олігарха. Є також група в "Слузі народу", яка має умовну назву за прізвище її куратора, там майже 30 депутатів, зокрема, Богдан Торохтій, Олександр Горобець та інші. Фактично, за даними наших джерел, цю групу фінансує Ринат Ахметов.

Ми аналізували 8 інструментів, які використовували депутати, щоб просунути інтереси свого олігарха. Це не лише голосування в парламенті, це були й позови в суди. Ми з’ясували, що Дубінський найпотужніший актив Коломойського, але таких людей багато. Правки в інтересах Коломойського подавали Василевська-Смаглюк, Антон Поляков та й практично вся група "За майбутнє" голосує так як потрібно олігарху. Один з членів цієї групи Ігор Палиця, який є бізнес-партнером Ігоря Валерійовича",  — додає журналістка.

Фото: Андрій Якобчук