США запровадили санкції проти українських народних обранців

США запровадили санкції проти українських народних обранців

Про що свідчать санкції проти одіозних українських політиків та якої реакції слід чекати на них від влади в ефірі Українського радіо розповідає голова комітету у закордонних справах Верховної Ради України 8-го скликання, членкиня міжпарламентської групи "Дружби США і України" Ганна Гопко.

Проти Народного депутата України Олександра Дубінського США заповадили санкції. Також під санкції потрапили люди з оточення народного депутата Андія Деркача – колишній генпрокурор Костянтин Кулик та нардеп-втікач Олександр Онищенко. "Деркач, народний депутат України, вже понад десять років є активним російським агентом, який підтримує тісні зв'язки з російськими спецслужбами", – йдеться у заяві Держдепартаменту США. Щодо Дубінського, то наголошується на тому, що він був серед тих, хто "публічно виступав разом із Деркачем або приєднувався до нього для скоординованого поширення і просування облудних або необґрунтованих закидів стосовно кандидата на політичну посаду в США".

Ганна Гопко пояснює, чи можна сказати, що американські санкції – це сигнал як для влади, оскільки Дубінський член провладної фракції,  так і для Коломойського: «Американські санкції – це якраз сигнал РФ і тим агентам, які підтримують гібридні впливи РФ на демократії. Йдеться не лише про Україну. Ми бачимо спроби втрачання у внутрішню політику і в інших демократичних державах, зокрема і в США. Ті дії, які здійснює російська агентура в Україні на підрив  реформ і агітації проти вступу України в НАТО та ЄС. У цьому списку бракує ще мінімум 30 корупціонерів, які мають зв’язки з Кремлем. Для Джо Байдена дуже важливо бути президентом всіх американців і стояти на захисті демократії і прав людини.  Вже наступного тижня буде оголошена одна з його ініціатив – боротьба з клептократами", – коментує експертка.

Привертає увагу мовчання Офісу президента. Лише згодом на санкції відреагував Андрій Єрмак. На питання, чи достатньо цієї реакції Ганна Гопко зазначає: "За півтора роки ми не бачили, щоб в партії "Слуга народу" з корупціонерами поводилися відповідно до закону чи виганяли з фракції.  Тому тут є питання до українських правоохоронних органів, до відсутності політичної волі боротися з олігархами і російськими гібридними впливами, які здійснює Кремль всередині країни.  У Дубінського, наприклад, багато статків у Словаччині. І тут важливо, щоб санкції США були синхронізовані з ЄС, тобто, щоб відбулося блокування його майна не лише в США, а й в країнах ЄС. Тому українська влада  не повинна бути млява і має стояти на боці національних інтересів, а не підігрувати корупціонерам, які підтанцьовують Кремлю".

Фото: Ганна Гопко Українські новини