Індекс Біг Мака і реальний курс гривні

Індекс Біг Мака і реальний курс гривні

Чи відображає індекс Біг Мака реальний стан економіки та про що свідчить недооціненість української гривні в ефірі Українського радіо розповідає президент Українського товариства фінансових аналітиків Юрій Прозоров.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Видання "The Economist" раз на рік розраховує так званий індекс Біг Мака – неофіційний спосіб визначення паритету купівельної спроможності. Деякі економісти негативно ставляться до оцінки валют за допомогою сендвіча, мотивуючи свою критику тим, що ціна їжі залежить від ціни продуктів, оренди й інших ціноутворювальних факторів, а в індексі Біг Мака таких нюансів не відбито. Крім того, індекс показує ситуацію не в економіці загалом, а лише на споживчому ринку.

"За тим індексом Біг Мака, який зараз є долар мав би коштувати 11 гривень за долар. Багато років гривня після девальвації була найбільш недооціненою у світі. Зараз за індексом Біг Маку найбільш недооціненою є ліванська валюта, на другому місці російська. За цим індексом, найбільш переоцінені валюти до долара є шведська крона та швейцарський франк, а всі інші мабуть недооцінені і повинні з точки зору цього індексу зростати. Вони не зростають. Тобто є два моменти – це поправочний коефіцієнт до цього жартівливого індексу Біг Маку, який вважають за доцільне дораховувати – коефіцієнт ВВП на душу населення. У всіх країн різний рівень ВВП. Відтак багато валют виявляються переоціненими, зокрема і євро. Тому за такими розрахунками українська гривня недооцінена не на 67%, а на 29% Тобто це вже не так катастрофічно. Є ще інший підхід до розрахунку – це оплата праці. Ми знаємо, мінімальна заробітна плата в Україні стала 6 тисяч гривень, 214 доларів – це 1,2 долара на годину. В США мінімальна ставка на некваліфіковану працю – 7 доларів 25 центів, тобто у шість разів вища, ніж у нас. В США Біг Мак коштує 5 доларів 66 центів, а в нас 62 гривні. Тобто для того, щоб купити один Біг Мак в США потрібно пропрацювати 46 хвилин, а в Україні – тридцять три хвилини. Тому за годину роботи на мінімальну зарплату ми можемо купити два Біг Маки. Це свідчить про те, що в нас дуже низька заробітна плата у населення. Відтак курс гривні до долара з урахуванням оплати праці за цими розрахунками мав би бути 19,7 грн. У нас був такий курс до краху банківської системи", – зазначає Юрій Прозоров.

На питання, про що свідчить неоціненність української валюти експерт зазначає: "По-перше, це ознака високого рівня доларизації економіки. У нас проходять розрахунки, оплата товарів і послуг, зокрема нерухомості по тіньовим схемам. Якби в Україні нічого не можна було купити за долар, як наприклад, у Китаї, тоді всі би мали здати свої долари, притік доларів підвищився б і курс гривні зміцнився б. Тому це питання попиту і пропозиції. І другий момент – це притік-відтік коштів від нерезидентів, які купують українські державні цінні папери. Крім того, є сезонне надходження валютної виручки від сільгоспвиробників на початку року.  В історичній перспективі гривня завжди укріплювалася у січні, на початку лютого".

Під час прийняття державного бюджету, в нього закладався курс на рівні 29,1 гривні за долар. Зараз ми бачимо, що долар дешевшає подекуди до 27,5 гривень. Юрій Прозоров коментує, як впливає на бюджет зміцнення гривні: "Це погано для бюджету, оскільки загрожує секвестром.  У випадку якихось катастрофічних скасувань програми МВФ і недоотримання коштів, необхідно буде виходити на міжнародні ринки капіталу, де більш жорсткі умови і більш високі відсотки".

Фото: Мінфін